ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ρομάν Πολάνσκι κατηγορείται ξανά για βιασμό - Τι απαντά ο ίδιος

Ο Ρομάν Πολάνσκι κατηγορείται ξανά για βιασμό - Τι απαντά ο ίδιος
AP Photo/Remy de la Mauviniere

Η Γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού από το διάσημο σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, όταν εκείνη ήταν 18 χρονών, στο σαλέ του στην Ελβετία.

Σε άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, η Γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ κατηγόρησε το Ρομάν Πολάνσκι ότι τη βίασε στο σαλέ του σκηνοθέτη στην Ελβετία, το 1975, όταν η ίδια ήταν 18 χρονών.

Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι διασταύρωσε το συγκεκριμένο περιστατικό και με αρκετά άτομα, στα οποία μίλησε η Μονιέ για το βιασμό της...

«Ποτέ δεν ξεχνάς ότι κάποιος σε βίασε. Γίνεται ένα φάντασμα το οποίο σε ακολουθεί και με έναν ύπουλο τρόπο σε αλλάζει», είπε στην εφημερίδα η Μονιέ. Η ίδια επίσης είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει τώρα, τέσσερις δεκαετίες μετά το περιστατικό, λόγω της κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Πολάνσκι, «Κατηγορώ», στις γαλλικές αίθουσες την επόμενη εβδομάδα.

Η ταινία είχε κερδίσει τον Αργυρό Λέοντα, αλλά και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας. Η Μονιέ πρόσθεσε ότι φοβόταν να μιλήσει τόσα χρόνια γιατί «έλεγα στον εαυτό μου: είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, δεν θα ρισκάρει να μαθευτεί κάτι τέτοιο, θα βάλει να με σκοτώσουν»…

Για τον ίδιο το βιασμό, η Μονιέ είπε ότι κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού για σκι στην Ελβετία, γνωρίστηκε με τον Πολάνσκι, έκαναν σκι και μετά από ένα δείπνο, εκείνος την κάλεσε στο δωμάτιό του. Όταν μπήκε μέσα, εκείνος ήταν ήδη γυμνός. Αμέσως της επιτέθηκε σκίζοντας τα ρούχα της, πριν τη βιάσει με άγριο τρόπο.

kLDoX1oIyzwfIHHMs9b7F4aEAuL

Η Βαλεντίν Μονιέ λέει ότι φοβόταν να μιλήσει τόσα χρόνια, πιστεύοντας ότι ο Πολάνσκι θα έβαζε να τη σκοτώσουν (@Imdb)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρομάν Πολάνσκι κατηγορείται για βιασμό. Το 1977 έφυγε από τις ΗΠΑ όταν κατηγορήθηκε ότι βίασε τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Αν και ο ίδιος δήλωσε ένοχος για αποπλάνηση αλλά όχι βιασμό, διέφυγε στην Ελβετία, όπου μένει μέχρι σήμερα, ενώ το 2018 η Ακαδημία Κινηματογράφου της Αμερικής τον διέγραψε από μέλος της.

Οι νέες αυτές κατηγορίες, παρόλο που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη του Πολάνσκι, αφού σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο το έγκλημα παραγράφεται μετά από 20 χρόνια, θέτουν σε κίνδυνο την «ασφαλή» αυτοεξορία του στην Ευρώπη.

Μέσω ανακοίνωσης του δικηγόρου του, Ερβέ Τεμίμ, ο Ρόμαν Πολάνσκι αρνείται τις κατηγορίες που δημοσιεύονται στη Le Parisien και σκέφτεται να μηνύσει την εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμηση.

«Η κατηγορία αφορά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα 45 χρόνια πριν. Ποτέ η κατηγορία αυτή δεν ήλθε σε γνώση του Ρόμαν Πολάνσκι, ή στη γνώση κάποιου δικαστικού ιδρύματος, εκτός από ένα γράμμα που εστάλη σε εισαγγελέα της Καλιφόρνια δύο χρόνια πριν, όπως δημοσιεύει η Le Parisien. Είναι αδύνατον μετά από τόσα χρόνια να συγκεντρώσει κανείς στοιχεία για να διατάξει μια σωστή έρευνα», λέει η απάντηση του δικηγόρου του.

Ο Τεμίμ συμπλήρωσε επίσης πως ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά ο Ρόμαν Πολάνσκι θα συμμετάσχουν στη δίκη που προσπαθούν να στήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω της κυκλοφορίας της ταινίας «Κατηγορώ»:

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της κατηγορίας της Βαλεντίν Μονιέ, ο Ζαν Ντιζαρντέν, πρωταγωνιστής του «Κατηγορώ» ακύρωσε τηλεοπτική του εμφάνιση, ενώ είναι σίγουρο πως ο Ρόμαν Πολάνσκι, αλλά και οι ηθοποιοί του, δεν θα βρεθούν στην απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνου, όπου το «Κατηγορώ» είναι υποψήφιο σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ