ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα: 14 μέρες, 60 μοναδικές ταινίες - Όλο το πρόγραμμα

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα: 14 μέρες, 60 μοναδικές ταινίες - Όλο το πρόγραμμα
Pixabay

Δέκα τέσσερις μέρες, 2 αίθουσες, 60 ταινίες, 13 πρεμιέρες, 5 αφιερώματα και ειδικές προβολές  Το 32ο Πανόράμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά στην Αθήνα και οι ταινίες του, θα προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11- 4/12, Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (28/11- 4/12, Σεβαστουπόλεως 117). Κλασικές ταινίες του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου και πολλές πρεμιέρες, σε δύο μαγικές εβδομάδες για τους σινεφίλ και όχι μόνο. Το πρόγραμμα αναλυτικά: 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

6.15 μ.μ. - ΕΦΙΑΛΤΗΣ

1961 - Ελλάδα, 90’

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου

Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Άννα-Μαργκό εγκαταλείπει το πατρικό της. Όταν δέχεται ένα απειλητικό τηλεφώνημα, ζητά τη συνδρομή του φίλου της δικηγόρου Τώνη Καρζή, γυρεύοντας να βρει την άγνωστη που της τηλεφώνησε λέγοντάς της ότι είναι η Εύη Λινάρδου. Ο Καρζής επισκέπτεται το ζωγράφο Μπάμπη Φωκά και το φωτογράφο Βαλεντίνο, για τους οποίους είχε ποζάρει η Λινάρδου στο παρελθόν, αλλά δεν καταφέρνει να την εντοπίσει. Το μυστήριο λύνεται, όταν ο Καρζής συναντά την πραγματική Λινάρδου για την οποία έχει μάθει ότι είναι η πρώην σύζυγος του αδελφού της Άννα-Μαργκό και παλιά φίλη της. Αποκαλύπτεται ότι η Άννα-Μαργκό είναι μια γυναίκα με διχασμένη προσωπικότητα.

  • Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Αθηνά Μιχαηλίδου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961.

8.30 μ.μ. - Επίσημη Έναρξη: ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ / It Must Be Heaven

2019 - Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Τουρκία, Κατάρ, Παλαιστίνη, 97’

Σκηνοθεσία: Elia Suleiman

O σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: Όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη. Από το βραβευμένο σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν, ένα κωμικό έπος που διερευνά θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας και την αίσθηση του ανήκειν, με την οποία ο Σουλεϊμάν θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: που βρίσκεται το μέρος που μπορούμε ειλικρινά να αποκαλέσουμε «σπίτι»;

  • Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.
  • Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI.

10.30 μ.μ. - Ο ΚΑΟΥΜΠΟΪ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ / Midnight Cowboy

1969 - ΗΠΑ, 113’

Σκηνοθεσία: John Schlesinger

Ένας άβγαλτος Τεξανός, ο Τζο Μπακ, παραιτείται από τη δουλειά του ως λαντζιέρης και παίρνει το λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά. Τα σχέδιά του είναι να εκμεταλλευτεί την αρρενωπή εξωτερική εμφάνισή του και να γίνει συνοδός εύπορων κυριών. Σε αυτή του τη διαδρομή, συναντά και γίνεται φίλος και συνοδοιπόρος με το μικροαπατεώνα Ενρίκο Σαλβατόρε Ράτσο Ρίτσο, ο οποίος έχει ένα όνειρο: να ταξιδέψει στη Φλόριντα.

  • Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη αυστηρώς ακατάλληλη που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έλαβε επίσης Βραβεία Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

6.30 μ.μ. - ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

2010 - Ελλάδα, 108’

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος του Νίκου τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να έρθει στην Αθήνα. Του προσφέρει στέγη, διατροφή και μια εύκολη δουλειά, μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία. Απομονωμένος σ’ ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του. Η τελευταία θα τον παρασύρει σε μια αναπάντεχη σχέση, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις ν’ αρχίσουν να αλλάζουν.

8.30 μ.μ. - PHOTOGRAPH

2019 - Ινδία, 110΄

Σκηνοθεσία: Ritesh Batra

Ένας φωτογράφος δρόμου πιέζεται από τη γιαγιά του να παντρευτεί και έτσι πείθει μια συνεσταλμένη άγνωστή του κοπέλα να παρουσιαστεί ως αρραβωνιαστικιά του. Το ζευγάρι αναπτύσσει μια σχέση που μεταμορφώνει τους ίδιους και αλλάζει την πορεία των ζωών τους με τρόπους που δεν μπορούν να φανταστούν.

  • Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς τo 2019 και την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

10.30 μ.μ. - ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ / They Shoot Horses Don’t They?

1969 - ΗΠΑ, 129’

Σκηνοθεσία: Sydney Pollack

Κατά την περίοδο της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης, οι ζωές μιας ομάδας απελπισμένων εμπλέκονται, καθώς παίρνουν μέρος σε ένα εξουθενωτικό μαραθώνιο χορού, προκειμένου να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των 1.500 δολαρίων και να αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.

  • Η ταινία προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και χάρισε στον Γκιγκ Γιανγκ το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου

6.00 μ.μ. - ΟΙ ΩΡΕΣ: ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΤΑΙΝΙΑ/The Hours: A Square Film

1995 - Ελλάδα, 85’

Σκηνοθεσία: Αντουανέττα Αγγελίδη

Εικαστικές αναφορές και ποιητικός λόγος σε μια πειραματική ταινία που εξερευνά τη μνήμη μέσα από μια διαδρομή που οδηγεί στην ανακάλυψη και τελικά στην αποδοχή του προσωπικού βλέμματος. Το τοπίο εναλλασσόμενο: το κακό και το καλό αλλάζουν διαρκώς μεταξύ τους μορφές. Σταδιακά ο προορισμός γίνεται ξεκάθαρος: η βαθύτερη απωθημένη μνήμη.

  • Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠΠΟ- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1996), Διάκριση Ποιότητας Ταινίας.
  • Προλογίζει η σκηνοθέτις.

8.00 μ.μ. - ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ / Monty Python’s The Meaning of Life

1983 - Ηνωμένο Βασίλειο, 112’

Σκηνοθεσία: Terry Jones, Terry Gilliam

Οι Monty Python, η ομάδα των Βρετανών κωμικών που με το αναρχικό τους χιούμορ αποτέλεσαν μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της κωμωδίας, σατιρίζουν μέχρι τελικής πτώσεως κάθε κοινωνικό περιορισμό που μας εμποδίζει να χαρούμε το πραγματικό νόημα της ζωής. Μέσα από διαφορετικά κεφάλαια παρουσιάζουν όλα τα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, ισοπεδώνοντας όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, στηλιτεύοντας θεσμούς της πολιτισμένης κοινωνίας και αφήνοντας στον κινηματογράφο ως κληρονομιά, τη δική τους συμβολή για το ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής.

  • Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών.

10.15 μ.μ. - WOODSTOCK

1970 - ΗΠΑ, 185’

Σκηνοθεσία: Michael Wadleigh

Το φημισμένο τριήμερο φεστιβάλ που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 στο Bethel της Νέας Υόρκης, το οποίο παρακολούθησαν 500.000 άτομα και κινηματογράφησε ο Michael Wadleigh. Περιλαμβάνει τις ιστορικές εμφανίσεις σπουδαίων μουσικών που έλαβαν μέρος, ανάμεσά τους οι: Richie Havens, Joe Cocker, Santana, Ten Years After, Sly and the Family Stone, The Who, Janis Joplin και Jimi Hendrix.

  • Το ντοκιμαντέρ έλαβε διθυραμβικές κριτικές και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 1969.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

5.30 μ.μ. - ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΡΕ ΤΟΠΛΟ ΣΟΥ / Thanassis, Get Your Gun

1972 - Ελλάδα, 93’

Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης

Ο Θανάσης είναι ένας μεροκαματιάρης, καλοσυνάτος ιδιοκτήτης φορτηγού. Αγωνίζεται να ξεπληρώσει τα χρέη του και να παντρέψει την ανύπαντρη αδελφή του. Μια μέρα, καλείται να μεταφέρει τα έπιπλα μιας κοπέλας που της έκαναν έξωση και τότε ξεκινά η περιπέτεια δύο ανθρώπων ενάντια στην αδικία και τη σκληρότητα του κόσμου.

  • Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1972 με το Βραβειο Α’ Ανδρικού Ρόλου για το Θανάση Βέγγο και Τιμητική Διάκριση σκηνικών για τον Τάσο Ζωγράφο.

7.15 μ.μ. - ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ / The Wild Bunch

1969 - ΗΠΑ, 143’

Σκηνοθεσία: Sam Peckinpah

Ο Πάικ Μπίσοπ, επικεφαλής μιας συμμορίας παρανόμων, ετοιμάζεται για μια τελευταία ληστεία. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι ο Θόρντον, πρώην μέλος της συμμορίας, τους έχει στήσει ενέδρα. Ενώ ο Μπίσοπ και οι παράνομοι καταφεύγουν στο Μεξικό, ο Θόρντον τούς εντοπίζει και ακολουθεί αιματοχυσία.

  • Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Πρωτότυπης Μουσικής, ενώ κέρδισε αρκετά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και υποψηφιότητες σε πολλά άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

10.00 μ.μ. - ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

2010 - Ελλάδα, 108’

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

  • H ταινία κέρδισε 4 Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ) καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Los Angeles Greek Film Festival.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου

6.30 μ.μ. - Ο ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1966 - Ελλάδα, 85’

Σκηνοθεσία: Σωκράτης Καψάσκης

Κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού ένας επαγγελματίας ζιγκολό συνάπτει σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα και μαζί σχεδιάζουν να βγάλουν από τη μέση το σύζυγό της, ενοχοποιώντας έναν ανυποψίαστο νεαρό άνδρα.

8.30 μ.μ. - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΡ. ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ/Das Cabinet des Dr. Caligari

1920 - Γερμανία, 77’

Σκηνοθεσία: Robert Wiene

Σε ένα τοπικό πανηγύρι, ο νεαρός Φράνσις και ο φίλος του Άλαν συναντούν τον μυστήριο υπνωτιστή, Δρ. Καλιγκάρι, ο οποίος υπνωτίζει τον Τσέζαρε, ένα μέντιουμ που λέγεται ότι μπορεί και προβλέπει το μέλλον. Ο Άλαν τον ρωτά πόσος χρόνος ζωής του απομένει και μαθαίνει ότι θα δολοφονηθεί μέχρι την αυγή. Πράγματι, το ίδιο βράδυ, θα βρεθεί νεκρός. Ακολουθεί μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους που θα συγκλονίσουν τη μικρή πόλη. Ο νεαρός Φράνσις υποπτεύεται πως πίσω από τους φόνους κρύβεται ο Δρ. Καλιγκάρι και ξεκινά να ερευνά την υπόθεση.

Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Θεωρείται από τις πρώτες ταινίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου και μια ταινία ορόσημο για την παγκόσμια κινηματογραφία. Η ταινία είχε αρχικά προταθεί στον Fritz Lang, ο οποίος, αν και αρχικά ενδιαφέρθηκε, τελικά επέλεξε να σκηνοθετήσει άλλη ταινία.

  • Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας θα προβληθεί η αποκαταστημένη κόπια της ταινίας, με ζωντανή μουσική του Νίκου Πλάτανου και με τα χρωματιστά φίλτρα που χρησιμοποιήθηκαν στις τότε προβολές της.

10.15 μ.μ. - ΟΙ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΣ / Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 - ΗΠΑ, 112’

Σκηνοθεσία: George Roy Hill

Αρχές του 1900: Δύο παράνομοι ληστές της Άγριας Δύσης, ο Μπουτς Κάσιντι και ο Σάντανς Κιντ, ετοιμάζονται με τη συμμορία τους να ληστέψουν ένα τρένο που μεταφέρει πολλά λεφτά. Τα σχέδιά τους χαλάει ένα απόσπασμα που τους καταδιώκει συνεχώς. Βλέποντας πως δεν έχουν άλλη λύση, ο Μπουτς και ο Σάντανς κατευθύνονται προς τη Βολιβία.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου

6.15 μ.μ. - ΚΛΕΦΤΗΣ Η’ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΧΕΣ /Thief or Reality

2001 - Ελλάδα, 83’

Σκηνοθεσία: Αντουανέττα Αγγελίδη

Πειραματική, αλληγορική ταινία που αφορά σε τρία διαφορετικά πρόσωπα εγκλωβισμένα σε παράλληλα σύμπαντα. Τρεις εκδοχές μιας και μόνης μέρας. Τρεις φιλοσοφικές θεωρήσεις ενός κόσμου που τίποτα δεν υποδεικνύει ότι είναι ενιαίος: Μοίρα - Τύχη - Ελεύθερη Βούληση. Συνδετικός κρίκος όλων των παραπάνω ένας τέταρτος χαρακτήρας: ο κλέφτης.

  • Προλογίζει η σκηνοθέτις.

8.00 μ.μ. - ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ / Modern Times

1936 - ΗΠΑ, 87’

Σκηνοθεσία: Charles Chaplin

Με φόντο το μεγάλο οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ του 1929, η ταινία αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη εύρεση εργασίας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση. Ο Τσάπλιν, εργάτης σε ένα μεγάλο εργοστάσιο, δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς και προσπαθεί να συγχρονιστεί με τη γραμμή παραγωγής σφίγγοντας βίδες. Όταν θα συναντήσει μια καταζητούμενη ορφανή κοπέλα που ζει στο δρόμο, θα την ερωτευτεί και μαζί της θα αναζητήσει την ευτυχία μακριά από τον αστικό εφιάλτη της μοντέρνας βιομηχανικής κοινωνίας.

9.45 μ.μ. - Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ / Tell Them Willie Boy Is Here

1969 - ΗΠΑ, 98’

Σκηνοθεσία: Abraham Polonsky

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αναφέρει την ιστορία ενός από τα τελευταία ανθρωποκυνηγητά του Φαρ-Ουέστ. Το 1909 ο νεαρός ινδιάνος Paiute, Willie Boy επιστρέφει στον καταυλισμό του στην Καλιφόρνια για να συναντηθεί με την αγαπημένη του Λόλα, της οποίας ο πατέρας τον απορρίπτει. Όταν οι δύο άνδρες συναντιούνται, ο Willie σκοτώνει, σε αυτοάμυνα, τον πατέρα της κοπέλας του, πυροδοτώντας ένα μανιώδες ανθρωποκυνηγητό με επικεφαλής το Σερίφη Κρίστοφερ Κούπερ και το απόσπασμά του.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου

6.15 μ.μ. - ΠΑΝΙΚΟΣ

1969 - Ελλάδα, 89’

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης

Επιστρέφοντας από ένα επαγγελματικό ταξίδι, ο Μάρκος μαθαίνει ότι ο άρρωστος γιος του έχει πέσει θύμα απαγωγής. Καθώς δέχεται να καταβάλει τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς, ο αστυνόμος Μακρίδης φροντίζει να δοθούν σημαδεμένα χαρτονομίσματα, προκειμένου να τους εντοπίσουν. Οι απαγωγείς θα παγιδευτούν και θα συγκρουστούν με την αστυνομία.

  • Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1969 η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής.

8.00 μ.μ. - Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ/The Descent of the Nine

1984 - Ελλάδα, 122’

Σκηνοθεσία: Χρίστος Σιοπαχάς

Καλοκαίρι του 1949 και ο εμφύλιος πόλεμος βαίνει προς το τέλος του. Η τελευταία ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Ταΰγετο και κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανέλπιδης μακράς πορείας, οι αντάρτες θα πέσουν ο ένας μετά τον άλλο από τα πυρά του εθνικού στρατού και τους οπλισμένους χωρικούς. Ο μόνος που θα επιβιώσει είναι ο δεκαοκτάχρονος Νάσιος.

  • Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας και τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984.

10.20 μ.μ. - ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ / Alice’s Restaurant

1969 - ΗΠΑ, 111’

Σκηνοθεσία: Arthur Penn

To τραγούδι «Alice’s Restaurant Massacree» του Arlo Guthrie μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη, Arthur Penn. O Άρλο επισκέπτεται τη φίλη του Άλις την ημέρα των Ευχαριστιών. Καθώς προθυμοποιείται να της κατεβάσει τα σκουπίδια, μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινάει γι’ αυτόν πέρα από κάθε φαντασία. Κατά τη διάρκεια της ταινίας η φωνή του Arlo Guthrie σε voice over παίζει τον ρόλο τόσο αφήγησης, όσο και soundtrack.

  • Η ταινία ήταν υποψήφια για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 1969 στην κατηγορία

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

6.15 μ.μ. - ΓΙΟ-ΓΙΟ / Yoyo

1965 - Γαλλία, 97’

Σκηνοθεσία: Pierre Étaix

Ένας δισεκατομμυριούχος αναπολεί το χαμένο του έρωτα, μια όμορφη χορεύτρια τσίρκου, τα ίχνη της οποίας έχει χάσει εδώ και πολλά χρόνια. Μετά το Χρηματιστηριακό κραχ του 1929 χάνει όλη του την περιουσία και έτσι είναι πια ελεύθερος να ακολουθήσει το πλανόδιο τσίρκο και να ξαναβρεί την αγαπημένη του.

  • Η ταινία απέσπασε στο Φεστιβάλ Κανών το Βραβείο Le prix de la jeunesse και Βραβείο OCIC.

8.15 μ.μ. - ΕΞΟΡΙΑ / Exile

2019 - Ελλάδα, 110’

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Ο Άρης, ένας απελπισμένος άντρας, επιχειρεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα με ένα -σχεδόν κατεστραμμένο- σκάφος. Μετά τη διάσωσή του από βέβαιο πνιγμό από την Ακτοφυλακή, επιστρέφει τώρα ως ξένος στην ερειπωμένη χώρα του. Εκεί βιώνει κάθε είδους ακρότητα ως απόκληρος του συστήματος. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

  • Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

10.30 μ.μ. - I WILL CROSS TOMORROW

2019 - Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Γαλλία, 90’

Σκηνοθεσία: Sepideh Farsi

Η Μαρία είναι μια Ελληνίδα αστυνομικός, που παλεύει με τα οικονομικά της προβλήματα, την έφηβη κόρη της, τη γριά μητέρα της και την κρίση στη χώρα της, που την επηρεάζει επαγγελματικά. Ο Γιουσόφ είναι Σύριος επαναστάτης, καθώς βγαίνει από μια Συρία που μαστίζεται από τον πόλεμο, για να πάει στην Ευρώπη. Και οι δύο έχουν σκοτώσει χωρίς να το θέλουν, και οι δύο αισθάνονται ένοχοι, αλλά μαζί, θα βρουν μια κάποια εσωτερική γαλήνη.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου

6.15 μ.μ. - Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

1983 - Ελλάδα, 115’

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας

Ο Δήμος, ένας ξοφλημένος διαρρήκτης, έχει μόλις αποφυλακιστεί. Καθώς ετοιμάζει μια νέα ληστεία για να αποδείξει ότι έχει ακόμα δυνάμεις αντιλαμβάνεται ότι κάποιος τον έχει καρφώσει στην αστυνομία. Ακολουθεί ένα ατελείωτο κυνηγητό.

  • Ελληνικό ριμέικ του «Χαφιέ» του Jean-Pierre Melville.
  • Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1983): Β’ Καλύτερης Ταινίας.

8.30 μ.μ. - PASSED BY CENSOR

2019 - Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, 96’

Σκηνοθεσία: Serhat Karaaslan

Passed by Censor4

Ένας υπάλληλος φυλακών ελέγχει τα γράμματα των φυλακισμένων προτού τους τα παραδώσει και αποκτά εμμονή με τη γυναίκα ενός κρατούμενου, όταν κλέβει τη φωτογραφία της μέσα από ένα από τα γράμματα.

  • Βραβείο FEDEORA για τον Serhat Karaaslan στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

10.15 μ.μ. - STITCHES

2019 - Σερβία, 105’

Σκηνοθεσία: Miroslav Terzic

Stiches 1

Η αγωνιώδης προσπάθεια μιας μητέρας να ανακαλύψει τι απέγινε τελικά το νεογέννητο που έφερε στη ζωή πριν 20 περίπου χρόνια, καθώς πιστεύει ότι δεν πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, όπως της είπαν, αλλά απήχθη μέσα από το νοσοκομείο.

  • Η ταινία ήρθε δεύτερη στις ψήφους για το μεγάλο Βραβείο Κοινού στο τμήμα Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου

6.00 μ.μ. - Η Εμιλι στην Χώρα των Πάγων / Emily in Iceland

2019 - Ελλάδα, 12’

Σκηνοθεσία: Όλγα Παπαμιχάλη

Η Έμιλι είναι μια 17χρονη αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ, που νιώθει φυλακισμένη από τον ανταγωνισμό, ενώ μια σκοτεινή φιγούρα την ακολουθεί σε κάθε της βήμα.

Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΛΕΝΑ

1986 - Ελλάδα, 80’

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παναγιωτάτος

Ο Χρήστος είναι κρυφά ερωτευμένος με μια κοπέλα στο απέναντι σπίτι που την παρακολουθεί με τα κιάλια του χωρίς να έχουν μιλήσει ποτέ. Χρόνια αργότερα θα συναντήσει έξω από ένα μπαρ μια μυστηριώδη γυναίκα, τη Σιλένα, που μοιάζει εκπληκτικά με την κοπέλα της νιότης του. Ο Χρήστος καλεί τη Σιλένα να περάσει μια νύχτα μαζί του. Μια νύχτα που θα του αλλάξει τη ζωή.

8.00 μ.μ. - ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ / Ghost Tropic

2019 - Βέλγιο, Ολλανδία, 85’

Σκηνοθεσία: Bas Devos

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μια γυναίκα παίρνει τον τελευταίο συρμό του μετρό και αποκοιμιέται. Ξυπνά στο τέρμα, στην άλλη άκρη της πόλης και συνειδητοποιεί ότι η μοναδική της λύση είναι να επιστρέψει στο σπίτι της πεζή. Μέσα σε αυτή τη νυχτερινή διαδρομή, θα συναντηθεί με κάποιους κατοίκους της πόλης.

  • Η ταινία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Κανών.

10.00 μ.μ. - ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ / The Wild Bunch

1969 - ΗΠΑ, 143’

Σκηνοθεσία: Sam Peckinpah

  • Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Πρωτότυπης Μουσικής, ενώ κέρδισε αρκετά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και υποψηφιότητες σε πολλά άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

5.30 μ.μ. - Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ / I soliti ignoti

1958 - Ιταλία, 111’

Σκηνοθεσία: Mario Monicelli

Μια συμμορία από μικροαπατεώνες προετοιμάζεται για το μεγάλο κόλπο που είναι η ληστεία ενός ενεχυροδανειστηρίου. Είναι όμως τόσο γκαφατζήδες που η επιχείρηση είναι καταδικασμένη από την αρχή.

  • Βραβείο Αργυρό Κοχύλι για τον Mario Monicelli στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.

7.45 μ.μ. - Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ / The interrogation

2019 - Ελλάδα, 80’

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης

Ένα οργισμένο νέο κορίτσι αποφασίζει να ψάξει το παρελθόν του βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της, όταν συνειδητοποιεί ότι η σχέση αυτή είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να συνδεθεί με κανέναν.

  • Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

9.30 μ.μ. - AJVAR

2019 - Σερβία, Μαυροβούνιο, 107’

Σκηνοθεσία: Ana Maria Rossi

ajvar

Η Βίντα και ο Μπέιν είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στην Σκανδιναβία. Και οι δύο πετυχημένοι στη δουλειά τους, ζουν μια άνετη ζωή, αλλά δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Τώρα που φτάσαν στα 40, η νοσταλγία και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο παντρεμένο ζευγάρι είναι η κυρίαρχη καθημερινότητά τους.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου

6.30 μ.μ. - Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ / Επικίνδυνο Παιχνίδι

1982 - Ελλάδα, 90’

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης

Κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών στη Μυτιλήνη, ένας νεαρός και μοναχικός μικροϋπάλληλος, ο Κώστας, ξεμυαλίζεται από την Άννα, μια μοιραία τριανταπεντάρα Γερμανίδα που είναι παντρεμένη μ’ έναν πλούσιο ντόπιο επιχειρηματία. Μετά από μια νύχτα έντονου ερωτικού πάθους ανάμεσα στον Κώστα και την Άννα, το επόμενο πρωινό αυτή θα βρεθεί νεκρή στη θάλασσα.

  • Βραβείο Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών (ΕΚΚΑ) καλύτερης ταινίας.

8.30 μ.μ. - ΑΛΥΤΗ / Entwined

2019 - Ελλάδα, 89’

Σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης

ENTWINED 31

Ένας γιατρός, ο Πάνος, εγκαταλείπει τη ζωή της πόλης και μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Εκεί, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Δανάη, μια κοπέλα η οποία ζει σε πλήρη απομόνωση, καθώς πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρμα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει πολύ σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

  • Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

10.20 μ.μ. - MY THOUGHTS ARE SILENT / Moi dumki tikhi

2019 - Ουκρανία, 104’

Σκηνοθεσία: Antonio Lukich

My Thoughts Are Silent4

Προτού μετακομίσει μόνιμα στον Καναδά, ένας νέος άντρας καλείται να ηχογραφήσει ένα ιδιαίτερα σπάνιο πουλί που ζει μοναχά στα βουνά της Ουκρανίας.

  • Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West»

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου

6.10 μ.μ. - ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ

1991 - Ελλάδα, 85’

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός

Ένας κλέφτης αυτοκινήτων, ο Ανδρέας, είναι τύπος κλειστός και χωρίς φίλους. Η μόνη του φίλη είναι μια πόρνη, η οποία περιστασιακά τον βοηθά στις κλοπές του. Μια μέρα ο Ανδρέας συναντά την Ισμήνη, η οποία μπαίνει απρόσμενα στη ζωή του και, κάτω από παράξενες συνθήκες, τον παρασύρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

  • Η ταινία κέρδισε 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1991: Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Α’ Ανδρικού Ρόλου, όπως και Διάκριση Ποιότητας Ταινίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ.

7.45 μ.μ. - LIVING AND KNOWING YOU’RE ALIVE /

Être vivant et le savoir

2019 - Γαλλία, 98’

Σκηνοθεσία: Alain Cavalier

Etre vivant et le savoir2

Ο σκηνοθέτης Alain Cavalier και η φίλη του Emmanuèle Bernheim αρχίζουν την προετοιμασία μιας ταινίας βασισμένης στην αυτοβιογραφία της, που αναφέρεται στη σχέση της με τον πατέρα της, μετά από μια περιπέτεια υγείας, και στην οποία ο Cavalier αναλαμβάνει να ερμηνεύσει τον ρόλο του πατέρα.

9.40 μ.μ. - ZABRISKIE POINT

1970 - ΗΠΑ, 113’

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni

Σε έναν τόπο που ονομάζεται Zαμπρίσκι Πόιντ, στην καρδιά της Kοιλάδας του Θανάτου, κάπου ανάμεσα στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια, δύο παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους νέοι συναντιούνται και γίνονται εραστές. Αυτός είναι ένας πολιτικοποιημένος ακτιβιστής που καταζητείται από τις αρχές για το φόνο ενός αστυνομικού σε συμπλοκές εντός του πανεπιστημιακού χώρου και αυτή μια φοιτήτρια και γραμματέας ενός επιχειρηματία που μόλις έχει εγκαταλείψει τη δουλειά της.

  • Το Zabriskie Point είναι η μοναδική ταινία του μεγάλου Ιταλού δημιουργού που γυρίστηκε στην Αμερική.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

5.30 μ.μ. - AJVAR

2019 - Σερβία, Μαυροβούνιο, 107’

Σκηνοθεσία: Ana Maria Rossi

AfisaPanorama FINAL

8.30 μ.μ. - Τελετη ληξης

H ταινία της λήξης θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, panoramafest.org

Της προβολής θα προηγηθεί η βράβευση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος, και των τιμώμενων προσώπων του 32ου Πανοράματος.

Προπώληση εισητηρίων: VIVA.GR και στους κινηματογράφους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ