ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 28/11 - 04/12 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 28/11 - 04/12 (trailers)
Pixabay

Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, πολλά υποσχόμενη κινηματογραφικά, είναι μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς τις σκοτεινές αίθουσες

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά (Agnes by Varda), Ανιές Βαρντά

Η Ανιές Βαρντά, φωτογράφος, installation artist και πρωτοπόρος της Nouvelle Vague, αποτελεί θεσμό για το γαλλικό κινηματογράφο. Λίγο πριν το θάνατο της, κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τις ταινίες της, μίλησε η ίδια για το ανορθόδοξο έργο της. Είτε μπροστά από την κάμερα, είτε πίσω από αυτήν, η Βαρντά διηγείται ιστορίες μέσα από εικόνες κι αποφεύγει τις συμβατικές μεθόδους αφήγησης. Μαζί με τους συνεργάτες της, μεταφέρουν το θεατή σε ένα ταξίδι ανορθόδοξων εικόνων.

Οι Σκιές του Μπρούκλιν (Motherless Brooklyn), Έντουαρντ Νόρτον

Νέα Υόρκη, 1957. Ο Λάιονελ Έσρογκ, ένας μοναχικός ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα. Eχοντας λιγοστά στοιχεία και ένα ψυχαναγκαστικό μυαλό στη διάθεση του, ο Λάιονελ ανακαλύπτει τα καλά φυλαγμένα μυστικά που κρατούν σε ισορροπία τη μοίρα ολόκληρης της πόλης. Σε μία μυστηριώδη διαδρομή από τα ποτισμένα με τζιν τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ ως τις σκληρές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν και τα πολυτελή σαλόνια των εμπόρων εξουσίας, ο Λάιονελ έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει τη γυναίκα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρας του.

Το Χρυσό Γάντι (Der goldene Handschuh), Φατίχ Ακίν

Αμβούργο, δεκαετία του ‘70. Με μια πρώτη ματιά, ο Φρις «Φίτε» Χόνκα είναι ένα αξιολύπητο, χαμένο κορμί όπως τόσοι άλλοι γύρω του. Ο άνδρας με το παραμορφωμένο πρόσωπο, περνάει τις νύχτες του μεθώντας στο καταγώγιο «Το Χρυσό Γάντι» και κυνηγώντας μοναχικές γυναίκες για λίγη συντροφιά. Κανείς από τους θαμώνες δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι ο φαινομενικά άκακος Φίτε είναι στην πραγματικότητα ένα τέρας. H νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, βασισμένη στην φρικιαστική ιστορία ενός serial killer που είχε σοκάρει τη Γερμανία της δεκαετίας του '70.

Ιστορία Γάμου (Marriage Story), Νόα Μπόμπακ

Ο Τσάρλι και η Νικόλ χωρίζουν. Αυτή θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες, αυτός θα μείνει πίσω στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο επιθυμούν το διαζύγιο να βγει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Στην πραγματικότητα, ο χωρισμός θα είναι δύσκολος και μαζί η αρχή μιας νέας ζωής για τους δυό τους. Η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, με τις οσκαρικές ερμηνείες του Άνταμ Σάντλερ και της Σκάρλετ Γιόχανσον, αφηγείται μια ιστορία που έχουμε ξαναδεί, αλλά λίγες φορές έχει αποτυπωθεί τόσο συναισθηματικά αφοπλιστικά. Από τις 28 Νοεμβρίου στις αίθουσες και από 6 Δεκεμβρίου στο Netflix με ελληνικούς υποτίτλους.

Φαντασία, Αλέξης Καρδαράς

Οκτώβριος 1993. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται το Ciao Antenna και στο πρόγραμμα του κατάμεστου Διογένης Παλλάς ακούγονται επιτυχίες όπως το «είμαι πολύ φερέγγυος, μείνε μαζί μου έγκυος». Μια νεαρή τραγουδίστρια με μοναδική φωνή καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να τραγουδήσει στο μαγαζί ενός βετεράνου μπουζουξή, τις Χάντρες. Eνας λαϊκό-ποπ τραγουδιστής, ο Νίκος Κόκκινος, θα συναντήσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη Φωτεινή. Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τις ζωές των τριών για πάντα. Ο Αλέξης Καρδαράς σκηνοθετεί ένα λαϊκό μελόδραμα τοποθετημένο στην Ελλάδα των 90s, του ΠΑΣΟΚ και των μπουζουκιών.

Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ (Frozen 2), Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

Γιατί γεννήθηκε η Έλσα με μαγικές δυνάμεις; Μαζί με την Άννα, τον Κρίστοφ, τον Όλαφ και τον Σβεν, θα ξεκινήσει ένα επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι για να βρει την καταγωγή της και να σώσει για μια ακόμα φορά το βασίλειο της. Δεύτερη περιπέτεια για την Έλσα, την Άννα και τον Κρίστοφ, τον Λαφ και τον Σβεν. Πιο ψυχρά και πιο ανάποδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ