ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άικ Περλμάτερ: Ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος πίσω από τη Marvel - Η σχέση του με τον Τραμπ

Άικ Περλμάτερ: Ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος πίσω από τη Marvel - Η σχέση του με τον Τραμπ
AP Photo/Andrew Harnik

Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με δεκάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα, ελάχιστες φωτογραφίες του, όμως, έχουν κάνει τόση αίσθηση όσο εκείνες με το δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Marvel, Άιζαακ -Άικ- Περλμάτερ. Κι αυτό διότι είναι οι πρώτες του Περλμάτερ που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και τρεις δεκαετίες

Παρότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Marvel κι εκείνος που γλίτωσε την εταιρεία από τη χρεοκοπία στη δεκαετία του ’90, ο Περλμάτερ έχει κατορθώσει να μείνει ο ίδιος εντελώς μακριά από τη δημοσιότητα. Δεν έχει δώσει ποτέ (ποτέ, όμως) συνέντευξη στα ΜΜΕ και λέγεται ότι φόρεσε ένα ψεύτικο μουστάκι για να πάει να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του Iron Man, το 2008, χωρίς να τον αναγνωρίσει κανείς.

Το μόνο που μπόρεσε να ρίξει -έστω και λίγο- την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικότητας του μεγιστάνα, ήταν η σχέση του με τον Τραμπ. Πριν από ένα μήνα, ο πρώην υπουργός για θέματα Βετεράνων, Ντέιβιντ Σάλκιν εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, στα οποία γίνονται πρωτοφανείς αποκαλύψεις για τη σχέση του Περλμάτερ με το Λευκό Οίκο.

Ο Σάλκιν ήθελε να ξεμπροστιάσει τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης Τραμπ και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, κατονομάζοντας κάποιους από τους «κολλητούς» του, οι οποίοι έχουν το ρόλο του ανεπίσημου συμβούλου του Προέδρου στο υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων. Ο Περλμάτερ ήταν μέλος αυτού που ονομάστηκε η «τριανδρία του Mar-a-Lago», η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο κλαμπ στη Φλόριντα του οποίου μέλη είναι τόσο ο Τραμπ όσο και οι τρεις άτυποι σύμβουλοί του. Πολλά από τα μέλη του προσωπικού του υπουργείου έχουν καταγγείλει ευθέως τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την «τριανδρία» και θεωρούν ότι αυτός ο ρόλος τούς δόθηκε ως ανταμοιβή για την υποστήριξή τους στον Τραμπ. Αυτές οι αποκαλύψεις, όσο κι αν αφορούν το πολιτικό πεδίο δράσης του Περλμάτερ, έφεραν στο φως και πολλά στοιχεία για την προσωπική του ζωή.

Επί χρόνια -δεκαετίες για να είμαστε ακριβείς- οι δημοσιογράφοι μιλούσαν με ανθρώπους που γνωρίζουν τον Περλμάτερ, προσπαθώντας να στοιχειοθετήσουν κάποιου είδους βιογραφικό του.

Τι έμαθαν γι’ αυτόν;

Ο Περλμάτερ μεγάλωσε στο Ισραήλ, όπου και υπηρέτησε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967. Σε ηλικία 24 ετών μετοίκισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 250 δολάρια στην τσέπη του, αποφασισμένος να γίνει πλούσιος. Μέχρι να γίνει αυτό, έβγαζε -σύμφωνα με το βιβλίο του Νταν Ραβίβ «Comic Wars: Marvel’s Battle for Survival»- τα προς το ζειν με τον εξής τρόπο: Περίμενε έξω από τα εβραϊκά νεκροταφεία με ένα βιβλίο προσευχών στο χέρι και προσφερόταν να προσευχηθεί πάνω από τους τάφους των νεκρών έναντι μικρού αντιτίμου από τις οικογένειες.

Στο μεταξύ, γνώρισε τη σύζυγό του, Λόρι, σε ένα χωριό στα Απαλάχια όρη και λίγο μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν.

Μετά, έκανε ότι κάνουν όλοι οι άνθρωποι με φιλοδοξίες στον καπιταλιστικό κόσμο.

Πήρε δύο δάνεια. Ένα από την τράπεζα και ένα από τα πεθερικά του, για «να αγοράσει εταιρείες». Προβληματικές εταιρείες, εννοείται, από αυτές που όλοι θεωρούν τελειωμένες, αλλά έρχεται ένας και όχι μόνο τις σώζει και τις κάνει κερδοφόρες, αλλά πάνω σ’ αυτές χτίζει και μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ο Περλμάτερ ήταν ένας από εκείνους τους λίγους που τα καταφέρνουν, καθώς είχε το ταλέντο να διακρίνει την προοπτική σε εταιρίες που κανείς δεν θα έδινε σημασία.

AP 17037785788478

Οι μόνες φορές που έχει φωτογραφηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, είναι με τον Πρόεδρο Τραμπ. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, κατεβαίνει από το Air Force One. (@AP Photo/Susan Walsh)

Η νεκρανάσταση της «τελειωμένης» Marvel

Το μεγάλο break έγινε όταν ο Περλμάτερ ήταν 41 ετών, όμως. Ο επιχειρηματίας έπεσε πάνω σε ένα μεγάλο στοκ απούλητων παιχνιδιών της Mattel και με τα κέρδη από αυτά, αγόρασε την εταιρεία παιχνιδιών Coleco, η οποία αργότερα αγοράστηκε (πανάκριβα) από τον κολοσσό της Hasbro. Τα υπόλοιπα είναι σχεδόν αναμενόμενα: Η μια επένδυση έφερνε την άλλη, τα κέρδη έφερναν περισσότερα κέρδη και το 1993 έκανε την κίνηση ματ.

Ο Περλμάτερ ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας παιχνιδιών, της Toy Biz. Η Toy Biz, πρότεινε στον Ρόναλντ Πέλερμαν να εξαγοράσει την υπό πτώχευση εταιρεία Marvel Entertainment, όπως και έγινε. Η Toy Biz έγινε θυγατρική της Marvel, σώζοντάς την από βέβαιο θάνατο και οδηγώντας, το 2005, στη δημιουργία της Marvel Enterprises, του κολοσσού που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Ο ίδιος ο Περlμάτερ δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον στα κόμικς. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν οι μπίζνες. Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη βιομηχανία του θεάματος. Μπορεί ο ίδιος να μην είναι η δημιουργική δύναμη πίσω από την εταιρεία, όμως χωρίς τα χρήματά του δεν θα είχε υπάρξει ποτέ το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

Όσο η Marvel ανέβαινε, τόσο ο Περλμάτερ τραβούσε επάνω του αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει: Τη δημοσιότητα. Και κάποιες φορές όχι με πολύ θετικό τρόπο, όπως το 2014, όταν διέρρευσαν κάποια mails του, στα οποία φέρεται να είναι αντίθετος με τις γυναίκες υπερ-ηρωίδες ως πρωταγωνίστριες στα σχετικά φιλμ. Αυτή η διαφωνία του, όπως και μια άλλη για το κόστος της ταινίας Captain America: Civil War, τον απομάκρυναν από το κινηματογραφικό τμήμα της Marvel και η εταιρεία προχώρησε με τις παραγωγές ταινιών για υπερ-ηρωίδες. Και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

Το 2017, το Hollywood Reporter θέλησε να κάνει ένα κομμάτι για τον Περλμάτερ και μια παράξενη ιστορία στην οποία βρέθηκε να πρωταγωνιστεί. Το περιοδικό αναγκάστηκε να προσλάβει έναν σκιτσογράφο για να φτιάξει ένα σκίτσο του μεγιστάνα για το εξώφυλλό του, καθώς δεν υπήρχε καμία φωτογραφία του που να είχε τραβηχτεί τα τελευταία 30 χρόνια

Η ιστορία, πάντως, είχε ως εξής: Το 2017, ένας γείτονάς του, στο Παλμ Μπιτς, τον μήνυσε για αποστολή υβριστικής αλληλογραφίας. Ο Περλμάτερ και ο γείτονας είχαν διαφωνήσει επειδή ήθελαν και οι δύο τον ίδιο δάσκαλο του τένις την ίδια ώρα. Μετά ο γείτονας άρχισε να λαμβάνει υβριστικά και απειλητικά γράμματα, στα οποία βρέθηκε το DNA της συζύγου του μεγιστάνα. Η υπόθεση είναι ακόμα ανοικτή.

Η φιλία με τον Τραμπ

Στο Παλμ Μπιτς είναι γείτονας και με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είναι φίλοι εδώ και 25 χρόνια. Το 2016, ο Περλμάτερ δώρισε 5 εκατομμύρια δολάρια σε ένα πολιτικό fund, το οποίο υποστήριζε τον Τραμπ. Και λίγο αργότερα, 1 εκατομμύριο δολάρια, με τη δημόσια προτροπή του ίδιου του Τραμπ, στο Ταμείο στήριξης των βετεράνων. Ο Τράμπ έχει αποκαλέσει τον Περλμάτερ «έναν πολύ σπουδαίο άντρα αυτής της χώρας από άποψη ταλέντου και επιχειρήσεων» (sic). «Οι Περλμάτερ είναι ενθουσιασμένοι που βοηθούν το φίλο τους, Πρόεδρο Τραμπ, στην προσπάθειά του να προσφέρει τους βετεράνους», ήταν η απάντηση του ζεύγους.

Λίγο αργότερα, όταν ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, κατά τη διάρκεια του δείπνου για την ημέρα των Ευχαριστιών, ρώτησε τους καλεσμένους του, ανάμεσα στους οποίους και ο Περλμάτερ, εάν πρέπει να προτιμήσει το Μιτ Ρόμνεϊ ή το Ρούντι Τζουλιάνι για υπουργό Εσωτερικών…

Και μετά ήρθε η άτυπη εμπλοκή του με το υπουργείο των Υποθέσεων Βετεράνων, στο οποίο -εκτός από όλα τα άλλα- λέγεται ότι έχει λόγο και στα οικονομικά. Ο Περλμάτερ είναι διαβόητος για το πόσο μανιακά κρατάει χαμηλά τα κόστη στη Marvel. Τόσο που, σύμφωνα με τους Financial Times, σκύβει στους κάδους απορριμμάτων και μαζεύει τους χρησιμοποιημένους συνδετήρες.

Η εκκεντρικότητες του Περλμάτερ με τα χρήματα δεν είναι πάντα αστείες. Στο event για την παρουσίαση του Avengers στον Τύπο, τελείωσε το φαγητό πριν σερβιριστούν ούτε οι μισοί, ενώ ο Μίκι Ρουρκ έφυγε έξαλλος από τα γραφεία της εταιρείας, όταν του προτάθηκαν μόλις 250.000 δολάρια για ένα ρόλο στην ταινία Iron Man 2.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή του με οποιονδήποτε μη-επίσημο τρόπο με το εν λόγω υπουργείο, είναι πλέον το αντικείμενο έρευνας από το Τμήμα Κυβερνητικής Ευθύνης, με τους Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπράιαν Σατζ να μιλάνε ανοιχτά για «πρωτοφανή διαφθορά». Το «πρωτοφανής», ίσως είναι λίγο υπερβολικό, πάντως.

Ο Περλμάτερ δεν αρνείται την εμπλοκή του με το υπουργείο των Βετεράνων. Αντιθέτως, λέει ότι του το ζήτησε ο ίδιος ο Τραμπ και ότι η συμβολή του είναι «αμιγώς συμβουλευτική». Ο ίδιος, πάντως απομακρύνθηκε από το υπουργείο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα και αποτραβήχθηκε εντελώς από τη δημοσιότητα και πάλι.

Με προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν τον εμποδίζει κανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ