ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο - Το νέο έργο Τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν

120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο - Το νέο έργο Τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν
instagram/galerieperrotin

Συχνά στην Τέχνη έχει εξίσου μεγάλη αξία η πρόκληση από το ίδιο το έργο. Και είναι πράγματι προκλητικό να ζητάς 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία. Πιο προκλητικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ήδη δύο άνθρωποι έχουν αγοράσει από ένα αντίγραφο του νέου έργου του Μαουρίτσιο Κατελάν.  

Το έργο του Ιταλού καλλιτέχνη παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Κατελάν. Σύμφωνα με τη γκαλερί, είναι η πρώτη εμφάνιση έργου του Κατελάν σε έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ο δημιουργός της χρυσής λεκάνης τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, ενώ ένα άλλο έργο του, το «Him» που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ, είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Screen Shot 2019 12 05 at 10.55.47

Το πιο διάσημο έργο του Κατελάν είναι αναμφίβολα η χρυσή λεκάνη, η οποία εκλάπη πρόσφατα από παλάτι στην Αγγλία. (@perrotin.com)

Και τώρα, στο έργο του, με τίτλο «Comedian», ο Κατελάν μάς παρουσιάζει μία μπανάνα την οποία αγόρασε από ένα μανάβικο του Μαϊάμι και την κόλησε στον τοίχο με απλή μονωτική ταινία. Υπάρχουν μάλιστα, τρία αντίγραφα του έργου, όπως λέει η γκαλερί, με τα δύο να έχουν ήδη πουληθεί στην τιμή των 120.000 δολαρίων. Ο ιδρυτής της γκαλερί, Εμανουέλ Περοτέν, είπε στο CNN ότι οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και ένα κλασικό αντικείμενο χιούμορ» και πρόσθεσε ότι ο καλλιτέχνης μετατρέπει τετριμμένα αντικείμενα σε «ένα μέσα εκφοράς τόσο της απόλαυσης όσο και της κριτικής».

https://www.instagram.com/p/B5q1-q9lSMN

Σαν τον περίφημο αυτοκαταστρεφόμενο πίνακα του Banksy, είναι προφανές ότι όσοι αγοράσουν το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τη βραχυβιότητά του. Όσα και να δώσεις για μια μπανάνα, αυτή αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σαπίσει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ