Ο διάσημος street artist Banksy, του οποίου κάθε έργο είναι και ένα πολιτικό σχόλιο,  με αφορμή τα Χριστούγεννα δημιούργησε το έργο «Scar of Bethlehem» που απεικονίζει την Παναγία, τον Ιωσήφ και τον Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ με ένα διαφορετικό τρόπο. Και το δημιούργησε στην ίδια την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Ιησούς

Αντί για φάτνη υπάρχουν τα τσιμεντένια μπλοκ που χωρίζουν τη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη και βρίσκονται απέναντι από το ξενοδοχείο Walled off Hotel, το οποίο όπως λέει ο ίδιος έχει τη «χειρότερη θέα στον κόσμο». Η διαφορά της φάτνης αυτής είναι ότι το αστέρι έχει αντικατασταθεί από μια τρύπα από σφαίρα στον τοίχο της φάτνης. Αυτή η φάτνη είναι η κεντρική διακόσμηση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου για τα Χριστούγεννα.

Και βέβαια, το όνομα του έργου δεν είναι παρά ένα ευφυές λογοπαίγνιο: Scar αντί για Star - Σημάδι, ουλή, αντί για αστέρι. 

Το «περιτοιχισμένο» ξενοδοχείο

Στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, τα εννέα στα δέκα δωμάτια που διαθέτει βλέπουν στο αφιλόξενο τείχοςΤο Walled Off Hotel που είναι διακοσμημένο από τον μυστηριώδη καλλιτέχνη του δρόμου, εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017. Οι τιμές του ποικίλουν, από 30 δολάρια τη βραδιά για μια θέση σε κρεβάτι κουκέτα, έως 200 δολάρια για ένα δωμάτιο και 965 δολάρια για τη προεδρική σουίτα.

Οι πελάτες πρέπει επιπλέον να καταθέσουν εγγύηση 1.000 δολαρίων για να αποτραπούν τυχόν κλοπές των δεκάδων έργων του Banksy που είναι διάσπαρτα στο κτίριο, αλλά και του Παλαιστίνιου καλλιτέχνη Σάμι Μούσα και της Ντομινίκ Πετρέν από το Μόντρεαλ του Καναδά. Τα έργα των καλλιτεχνών είναι δωρεά στην τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

AP 19356478269163

AP Photo/Majdi Mohammed

Στο παλιό κτίριο που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, ο Banksy και η ομάδα του επιμελήθηκαν τον εσωτερικό διάκοσμο. Πάνω από ένα κρεβάτι, απεικονίζονται ένας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής που επιδίδονται σε μαξιλαροπόλεμο. Οι συγκρούσεις, το τείχος ασφαλείας και τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.

Ο διευθυντής, Ουίσαμ Σάλσα, λέει ότι το ξενοδοχείο συμβάλλει στο να ακούγεται η φωνή των Παλαιστινίων. Η ονομασία «Walled Off Hotel» προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων (Waldorf) και των αγγλικών λέξεων «walled off» που σημαίνουν «περιτοιχισμένο».

Διαβάστε επίσης