ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ντέιβιντ Μπάουι και Ιμάν: Ο πολύ «κανονικός» έρωτας δύο πολύ ξεχωριστών ανθρώπων

Ντέιβιντ Μπάουι και Ιμάν: Ο πολύ «κανονικός» έρωτας δύο πολύ ξεχωριστών ανθρώπων
AP Photo

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 ο κόσμος σοκαρίστηκε μαθαίνοντας μια είδηση που ακουγόταν εξωπραγματική. Και η αντίδραση ήταν κοινή και παγκόσμια: «Πώς είναι δυνατόν να πέθανε ο Ντέιβιντ Μπάουι;»

Μια αντίδραση λογική. Ο Μπάουι είχε αποκτήσει ως μουσικός και ως περσόνα ένα στάτους σχεδόν μεταφυσικό, υπερβατικό: Τέτοιου είδους όντα δεν πεθαίνουν. Υπό μια έννοια αυτό ισχύει. Ο Ντέιβιντ Μπάουι, είτε ως Ζίγκι, είτε ως Στάρμαν, είτε ως Λαζάρους (το προσωπικό του ante-mortem ρέκβιεμ) δεν θα πεθάνει ποτέ. Είναι υπερβολικά σημαντικό το έργο του, ήταν υπερβολικά σημαντική η παρουσία του για να γίνει απουσία. Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, όμως, ήταν θνητός. Και ως τέτοιος έζησε και πέθανε με όλες τις αδυναμίες και τις αρετές της σάρκας και της θνητής ψυχής. Ανάμεσά τους και ένας μεγάλος έρωτας, ο οποίος όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή του, δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν όλοι.

«Θα νόμιζε κανείς ότι ο γάμος ενός ροκ σταρ με ένα supermodel είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κοσμο. Ε, λοιπόν, είναι», είχε πει ο Μπάουι για το γάμο του με την Ιμάν. Ο γάμος έγινε το 1992 και όλοι προετοιμάστηκαν για το μεγαλύτερο πάρτι των tabloids από καταβολής κόσμου. Διαβόητος για τς πάσης φύσεως αμφισεξουαλικές του σχέσεις ο Μπάουι, έχοντας περάσει από ότι είδους κατάχρηση μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους -και αντίστοιχες δημιουργικές περιόδους- δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει έναν «κανονικό» γάμο. Πολλώ δε μάλλον με ένα top model από άλλη διάσταση. Όταν κατάκατσε ο θόρυβος, όμως, και σίγασαν τα πρωτοσέλιδα, ο Μπάουι και η Ιμάν έκαναν αυτό ακριβώς που δεν περίμενε κανείς: Έζησαν έναν μακρόβιο, ήσυχο και ευτυχισμένο γάμο μακριά από τη δημοσιότητα.

https://www.instagram.com/p/B7GtYHoBh64

Οι δύο τους γνωρίστηκαν το 1990 σε ένα δείπνο. Η Ιμάν είχε αποσυρθεί πρόσφατα από το μόντελινγκ και ο κομμωτής της τη σύστησε στον Μπάουι. Για εκείνον ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. «Η έλξη μου γι αυτήν με κατάπιε», είπε ο Μπάουι το 2000 στο περιοδικό Hello. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ μετά το πρώτο μας ραντεβού. Στο μυαλό μου δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα γινόταν γυναίκα μου. Δεν κυνήγησα τίποτα ποτέ στη ζωή μου με τόσο πάθος».

«Την κάλεσα για τσάι»

Η επίδραση της Ιμάν πάνω στον, συνήθως cool και ατάραχο, Μπάουι ήταν καταλυτική: «Τη βρήκα αφόρητα σέξι», είπε ο ίδιος στο Entertainment Tonight, όταν ρωτήθηκε για το πρώτο τους ραντεβού. «Έκανα κάτι πολύ γελοίο την επόμενη μέρα. Την κάλεσα για τσάι». Σύμφωνα με την Ιμάν ο Μπάουι ήταν πολύ νευρικός όταν την κάλεσε. «Επίσης δεν έπινε ποτέ τσάι. Ήπιε καφέ», θυμήθηκε η ίδια για το πρώτο εκείνο ραντεβού.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Ιμάν τον είχε ερωτευτεί κι εκείνη. «Οι πράξεις του μιλούσαν δυνατότερα από τα λόγια του», είπε στο The Cut, το 2011. «Επέστρεψα μια μέρα από το Παρίσι στο Λος Άντζελες και βγαίνω από την πύλη του αεροδρομίου και βλέπω εκατοντάδες ανθρώπους να φωτογραφίζουν κάποιον. Κι εκείνος στεκόταν εκεί, ατάραχος, μόνος του, χωρίς ασφάλεια και με ένα μπουκέτο λουλούδια στα χέρια και με περίμενε. Δεν τον ένοιαζε αν τον έβλεπε κάποιος. Τότε κατάλαβα ότι με ήθελε για πάντα».

Η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση έγινε το Νοέμβριο του 1990, σε ένα gala για το AIDS. To 2004 η Ιμάν παραδέχτηκε στον Guardian ότι ακόμα ήταν επιφυλακτική. «Δεν ήθελα να μπω σε σχέση με κάποιον σαν αυτόν, έναν ροκ σταρ με τέτοια φήμη. Όμως σκεφτόμουν πάντα ότι δεν ερωτεύτηκα τον Ντέιβιντ Μπάουι. Ερωτεύτηκα τον Ντέιβιντ Τζόουνς. Ο Μπάουι είναι μόνο μια περσόνα. Είναι ένας τραγουδιστής, ένας διασκεδαστής. Ο Τζόουνς είναι ο άντρας που γνώρισα».

Η πρόταση γάμου έγινε στο Παρίσι και παντρεύτηκαν στις 24 Απριλίου 1992, πρώτα σε μια ιδιωτική τελετή στη Λοζάνη της Ελβετίας. Και μετά, στις 6 Ιουνίου στη Φλορεντία. «Έβρεχε», θυμήθηκε η Ιμάν το 2012. «Κάποιοι μάς είπαν, μην ανυσηχείτε, αφού βρέχει θα μείνετε παντρεμένοι για 50 χρόνια. Θα είστε ευτυχισμένοι. Δίκιο είχαν».

Είχαν υπάρξει και οι δύο παντρεμένοι στο παρελθόν. Ο Μπάουι με τη Μαίρη Άντζελα Μπάρνετ, από το 1970 ως το 1980. Μαζί απέκτησαν ένα γιό, τον Ντάνκαν Τζόουνς, ο οποίος γεννήθηκε το 1971. Η Ιμάν, που γεννήθηκε στη Σομαλία το 1955 ως Ζάρα Μοχάμετ Αμπντουλματζίντ, είχε δύο γάμους πίσω της. Ο πρώτος, με τον Χασάν, διήρκεσε δύο χρόνια, από το 1973 ως το 1975 και ο δεύτερος με τον μπασκετμπολίστα Σπένσερ Χέιγουντ, δέκα χρόνια, από το 1977 ως το 1987. οι δύο τους απέκτησαν μια κόρη, τη Ζουλέκα Χέιγουντ.

Υπάρχει μυστικό για τον τέλειο γάμο;

Η μεγάλη επιτυχία του γάμου του Μπάουι με την Ιμάν ήταν ότι κατάφεραν να κρατήσουν την προσωπική τους ζωή μακριά από τον Τύπο. Έναν Τύπο που διψούσε για λεπτομέρειες. Φωτογραφίζονταν σπάνια μαζί και έδωσαν μόνο μία κοινή συνέντευξη, στο Hello, το 2000, μετά τη γέννηση της κόρης τους, Αλεξάντρια. Η Ιμάν έχει πει ότι αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της και ότι ο ερχομός της κόρης τους τούς έφερε ακόμα πιο κοντά ως ζευγάρι.

Η Ιμάν περιέγραψε τον Μπάουι ως έναν «μετρημένο, λογικό αλλά και πολύ διασκεδαστικό και τρυφερό μπαμπά για τη Λέξι». Η ίδια είχε τον αυστηρό ρόλο, όπως συμβαίνει συχνά με τις μαμάδες. Αυτό που δεν άλλαξε, ακόμα και μετά τη γέννηση της κόρης τους ήταν η αρχική τους συμφωνία να κρατήσουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή όσο πιο ιδιωτική γίνεται.

Σε μια συνέντευξή της στον Guardian, το 2014, η Ιμάν μίλησε για το πώς μπορούσαν να το κάνουν: «Το περασμένο καλοκαίρι πήγαμε στο Λονδίνο και κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι ήμασταν εκεί. Κάθε μέρα κάναμε διαφορετικά πράγματα και δεν μας πήρε χαμπάρι κανείς. Είναι βλακώδης αυτή τη ιδέα ότι οι διάσημοι άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν τη δημοσιότητα. Πήγαμε και στο London Eye. Κάτσαμε σε χωριστές ουρές και μετά μπήκαμε όλοι μαζί και δεν μας ενόχλησε κανείς».

Το 2011, ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί πάντα, τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου βγαίνουν χωριστά. «Μα φυσικά. Αν βγούμε μαζί, όλοι θα κοιτάνε», απάντησε. «Φαντάζεστε στ' αλήθεια εμένα και τον Ντέιβιντ σε ένα εστιατόριο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου; και την άλλη μέρα διακόσια δημοσιεύματα: Μίλησαν; Της κρατούσε το χέρι; Μήπως είχαν μούτρα; Έλεος. Είμαστε παντρεμένοι 20 χρόνια. 20 χρόνια!».

Μια κανονική καθημερινότητα

Και η καθημερινότητά τους, στι σπίτι τους στη Νέα Υόρκη ήταν πολύ «κανονική». Η Ιμάν είπε στο Harper's Bazaar το 2010 ότι όπως όλα τα ζευγάρια με ένα μικρό παιδί, η ζωή τους ήταν ένα ατελείωτο τρέξιμο για το σχολείο, για τα μαθήματα, για τις δραστηριότητες και τα παιδικά πάρτι. «Όταν παντρεύτηκα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα μαγειρεύω κάθε βράδυ. Το βρίσκω πολύ θεραπευτικό», είπε. Ο Μπάουι, ο οποίος σταμάτησε να περιοδεύει το 2003, είπε στο ET ότι για τον ίδιο ο γάμος ερχόταν πριν την καριέρα. «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στα δύο, δεν υπάρχει καν θέμα», είπε. Λογικο. Πόση καριέρα να κάνει κανείς;

«Ο Ντέιβιντ είναι πιο σπιτόγατος από μένα», είπε κάποτε η Ιμάν για το σύζυγό της. «Εγώ, τουλάχιστον, πάω και σε κάποιο πάρτι που και που. Νομίζω άλλωστε ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει δει στη ζωή του. Έχει πάει σε όλα τα πάρτι που έχουν γίνει σ' αυτή τη Γη».

https://www.instagram.com/p/B6bXwkshSu6

Τόσο ιδανικά;

Ναι. Αλλά όχι πάντα. Δεν υπάρχει ζευγάρι που δεν τσακώνεται. Η Ιμάν είχε πει ότι ο Μπάουι δεν καυγάδιζε και δεν φώναζε ποτέ. «Πολύ Άγγλος... Εγώ φωνάζω και κάνω καυγάδες και μετά εκείνος με κάνει να γελάω. Προφανώς διασκεδάζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε σαν καμπαρέ. Τον γουστάρω πολύ ακόμα. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, τον βρίσκω πολύ σέξι».

Η επιθυμία τους για ιδιωτικότητα ήταν τόσο μεγάλη και απόλυτη που ο κόσμος σοκαρίστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2016 όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε από καρκίνο στο συκώτι. Ήταν 69 ετών. Ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν είχαν ιδέα ότι ήταν άρρωστος. Η Ιμάν δεν έκανε καμία δήλωση για το γεγονός. Από καιρού εις καιρόν, μόνο, του αφιέρωνε κάποια ανάρτηση στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/B7EIwP6hrS_

Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να μιλήσει. «Κάποιες φορές δεν θέλω να ξέρουν οι άνθρωποι πόσο στενοχωρημένη είμαι. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι δυνατή. Δεν είμαι δυνατή. Απλώς προσπαθώ να συγκρατηθώ και να προχωρήσω».

Όταν τη ρώτησαν αν σκέφτεται να προχωρήσει και στην προσωπική της ζωή, η Ιμάν είπε: «Δεν πρόκειται να ξαναπαντρευτώ. Τις προάλλες ανέφερα το σύζυγό μου σε κάποια συζήτηση και ο συνομιλητής μου με διόρθωσε: “Εννοείς τον εκλειπόντα σύζυγό σου;” Του είπα ότι όχι, εννοώ το σύζυγό μου, πάντα θα είναι ο σύζυγός μου. Είμαι πολύ μόνη μου, αλλά με ρωτάτε αν θέλω μια σχέση; Ίσως κάποτε, αλλά όχι τώρα. Όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ