ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Χοακίν Φοίνιξ μιλάει για τον αδελφό του: «Ο Ρίβερ μού λείπει πολύ»

Ο Χοακίν Φοίνιξ μιλάει για τον αδελφό του: «Ο Ρίβερ μού λείπει πολύ»
AP Photo/AP Photo

Κάποτε ο διάσημος Φοίνιξ ήταν ο Ρίβερ. Κι αν δεν είχε πεθάνει στα 23 του, η ιστορία της οικογένειας ίσως θα ήταν πολύ διαφορετική. Στο απόγειο της δικής του καριέρας, ο Χoακίν Φοίνιξ μίλησε για τον αδελφό του, σε μια σπάνια συνέντευξή του.

Ο ηθοποιός, ο οποίος ενσάρκωσε τον «Joker» ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς, εμφανίστηκε στην εκπομπή του CBS «60 Minutes» και μίλησε για το θάνατό του αδερφού του. Είπε ότι τα ΜΜΕ έπεσαν πάνω στην οικογένειά του μετά το τραγικό συμβάν, χωρίς να σέβονται τίποτα.

Η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του Ρίβερ Φοίνιξ είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Ο Ρίβερ ήταν το μεγάλο ταλέντο της εποχής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα νέο Τζέιμς Ντίν. Ένα βράδυ έπεσε νεκρός έξω από το κλαμπ The Viper Room, ιδιοκτησίας τότε του Τζόνι Ντεπ, στο Δυτικό Χόλιγουντ.

«Απομακρυνθήκαμε τελείως τότε από τον κόσμο της διασκέδασης. Δεν βλέπαμε ψυχαγωγικά προγράμματα. Δεν είχαμε ψυχαγωγικά περιοδικά στο σπίτι μας. Ξέρετε, ο Ρίβερ ήταν ένας πραγματικά ουσιώδης ηθοποιός και ένας σταρ του κινηματογράφου και δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει», είπε ο Χοακίν Φοίνιξ για τον αδελφό του, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ στα 18 του χρόνια.

«Εκείνη την περίοδο που είσαι πάρα πολύ ευάλωτος, πετάνε πάνω από το σπίτι σου ελικόπτερα και υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν στην ιδιοκτησία σου. Για εμένα, όλο αυτό εμπόδιζε τη διαδικασία του πένθους», πρόσθεσε ο Φοίνιξ, ο οποίος ήταν παρών όταν πέθανε ο αδελφός του. Το ηχογραφημένο τηλεφώνημά του στην άμεση δράση για βοήθεια, με το που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε αμέσως τον γύρο των ΜΜΕ.

«Νιώθω ακόμα την παρουσία του Ρίβερ»

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Joker», ηθοποιός, αποκάλυψε επίσης, ότι ο Ρίβερ του έδειξε μια ταινία, που του άλλαξε την άποψή του για την υποκριτική: το «Οργισμένο Είδωλο». Ο Ρίβερ ασκούσε γενικά πολύ μεγάλη επιρροή στον Χοακίν, και τα δύο αδέρφια ήταν πολύ αγαπημένα. «Θα του χρωστάω τα πάντα», είπε πριν από λίγο καιρό ο σταρ του Χόλιγουντ, όταν παρέλαβε το βραβείο του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο.

«Όταν ήμουν 15 ή 16, ο αδερφός μου γύρισε σπίτι από τη δουλειά με τη βιντεοκασέτα μιας ταινίας με τίτλο “Οργισμένο Είδωλο”. Με έβαλε να τη δω. Την επόμενη μέρα με ξύπνησε και με ανάγκασε να τη δω ξανά. Και μου είπε: “Θα αρχίσεις να παίζεις, αυτό θα κάνεις”. Δεν μου το ζήτησε. Το απαίτησε. Και θα του χρωστάω για πάντα, επειδή η υποκριτική μου χάρισε μια απίστευτη ζωή», είπε ο Χοακίν.

Από την πλευρά της, η μητέρα του, Χαρτ, είπε ότι το πένθος δεν έχει σταματήσει από τότε, 27 χρόνια αργότερα. «Η θλίψη μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά. Ξέρετε, μπορεί να οδηγώ και ξαφνικά να το νιώσω. Και απλά θα το καλοδεχτώ». Η οικογένεια του Χοακίν Φοίνιξ έχει βρει δημιουργικούς τρόπους για να τιμήσει τη ζωή του Ρίβερ: Η αδερφή του, Ρέιν, που είναι μουσικός, μόλις κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ αφιερωμένο στο Ρίβερ, ενώ η οικογένειά του διαχειρίζεται έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει το όνομά του και ασχολείται με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και επίλυσης συγκρούσεων.

AP 20003065517302

O Χοακίν Φοίνιξ, στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Παλμ Σπρίνγκς, με τη μητέρα του, Χαρτ. (@Jordan Strauss/Invision/AP)

Ο Χοακίν λέει ότι αισθάνεται την παρουσία του αδελφού του καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, η οποία ήταν συχνά αντισυμβατική. «Σε κάθε ταινία που έχω κάνει, υπήρξε πάντα μια σύνδεση με το Ρίβερ με κάποιο τρόπο. Όλοι έχουμε νιώσει την παρουσία και την καθοδήγησή του στις ζωές μας με διάφορους τρόπους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ