ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αντόνιο Μπαντέρας: Γιατί τα αμερικανικά ΜΜΕ τον ανέφεραν ως «έγχρωμο» υποψήφιο

Αντόνιο Μπαντέρας: Γιατί τα αμερικανικά ΜΜΕ τον ανέφεραν ως «έγχρωμο» υποψήφιο
Charles Sykes/Invision/AP

Ο Αντόνιο Μπαντέρας είναι υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ 2020 για την ταινία «Πόνος και Δόξα». Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν κάποια -μεγάλα- αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο Ισπανός ηθοποιός είναι φέτος ο «μόνος έγχρωμος» άνδρας που θα διεκδικήσει το βραβείο.

Στην Ισπανία η αντίδραση ήταν άμεση, με τα τοπικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν «ρατσιστικό», «αδαή» και «ακαλλιέργητο» τον αμερικανικό Τύπο, που αγνοεί ότι ο Αντόνιο Μπαντέρας είναι Ευρωπαίος και λευκός.

Μετά τις αντιδράσεις, το Deadline -που είχε αναρτήσει στο Twitter ότι μόνο δύο «έγχρωμοι» ηθοποιοί, ο Αντόνιο Μπαντέρας και η αφροαμερικανή Σίνθια Ερίβο θα διεκδικήσουν Όσκαρ- «κατέβασε» το μήνυμα.

Το δε Vanity Fair, που είχε γράψει αρχικά ότι οι δύο ηθοποιοί ανήκουν στην ίδια κοινότητα, διευκρίνισε ότι «τεχνικά οι Ισπανοί δεν μπορούν να θεωρηθούν έγχρωμοι» και διέγραψε όλη τη φράση μετά τις αντιδράσεις.

Η σύγχυση της φυλετικής διαφοροποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καινούργια. Για τους Αμερικανούς είναι σαφές ότι Καυκάσιοι (λευκοί), Αφροαμερικάνοι και Λατίνοι/Ισπανόφωνοι, είναι τρία διαφορετικά πράγματα. Με έμφαση ότι οι δύο τελευταίες κατηγορίες διαχωρίζονται από την πρώτη. Για τους Αφροαμερικάνους αυτό είναι δεδομένο. Στην περίπτωση των Ισπανόφωνων, όμως, τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα, καθώς -παρότι δεν διαφέρουν φυλετικά από τους Καυκάσιους- κατηγοριοποιούνται και καταγράφονται ξεχωριστά.

Πρόκειται, προφανώς, για εσφαλμένη αντίληψη, αφού η πλειοψηφία των Ισπανόφωνων είναι Καυκάσιοι, με διαφορετική κουλτούρα, την ευρύτερη λατινική. Κάτι που ισχύει και για τους πληθυσμούς της λατινικής Αμερικής, μέσα από διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ