ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Στημένα και σεξιστικά» τα Grammy, καταγγέλλει η απολυμένη πρόεδρος

«Στημένα και σεξιστικά» τα Grammy, καταγγέλλει η απολυμένη πρόεδρος
Charles Sykes/Invision/AP

Η Ντέμπορα Ντούγκαν, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος των βραβείων Grammy που τέθηκε σε διαθεσιμότητα στις 17 Ιανουαρίου, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς» πέρασε στην αντεπίθεση, λίγες ημέρες μετά την απονομή των φετινών βραβείων, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στο Λος Άντζελες.

Η πολύπειρη στη μουσική βιομηχανία Ντούγκαν και πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην 60χρονη ιστορία του θεσμού, δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από τη θέση της σε αντίποινα για τις αποκαλύψεις της περί κακοδιαχείρισης στην Ακαδημία και κάνει λόγο για σεξουαλική παρενόχληση, συγκρούσεις συμφερόντων και παρατυπίες των μελών στην ψηφοφορία των βραβείων.

Η Ντέμπορα Ντούγκαν είπε μεταξύ άλλων ότι η αμοιβή της ήταν «σημαντικά μικρότερη» σε σχέση με τον μισθό των δύο ανδρών προκατόχων της. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές που επικαλείται το Variety, η σχέση της με την Ακαδημία ήταν εξαρχής δύσκολη.

Οι καταγγελίες της Ντούγκαν (καταγεγραμμένες σε έκθεση 44 σελίδων) έχουν κατατεθεί από τους δικηγόρους της στην αμερικανική Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση (Equal Employment Opportunity Commission) και αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ακαδημία. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι η πρώτη φορά που της έχει ασκηθεί έντονη κριτική ότι βάζει σε δεύτρεη μοίρα τις γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας.

Η Ντέμπορα Ντούγκαν ανέλαβε επικεφαλής τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο να προχωρήσει σε αλλαγές που θα ανανεώσουν τον θεσμό. Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις της, αντιμετώπισε αρνήσεις από την αρχή, γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός της για την Ακαδημία ότι πρόκειται για ένα «κλειστό κλαμπ αγοριών».

Όσον αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας για την επιλογή των βραβείων, η Ντούγκαν την αποκαλεί «πολύ αδιαφανή» και αναφέρθηκε σε «μυστικές επιτροπές», οι οποίες και αποφασίζουν για τα ονόματα που θα φτάσουν στις τελικές υποψηφιότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ