ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Κερκ Ντάγκλας, η Αμάντα Λιρ, ο Νταλί και τα ναρκωτικά

Ο Κερκ Ντάγκλας, η Αμάντα Λιρ, ο Νταλί και τα ναρκωτικά
AP Photo

Η ντίβα της ντίσκο, Αμάντα Λιρ, ήταν μια από εκείνους που θέλησαν να τιμήσουν με μια ανάρτησή τους το θρύλο του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών.

Η Λιρ ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram στην οποία εικονίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία δίπλα στον ηθοποιό. Το περιοδικό Le Parisien επικοινώνησε μαζί της και η Λιρ αφηγήθηκε μια ιστορία, απ' αυτές που μόνο τέτοιοι πρωταγωνιστές μπορούν να διηγηθούν...

«Είναι εκπληκτικό, βρήκα αυτή τη φωτογραφία από την εποχή του Καντακές [χωριό της Καταλονίας], όταν ήμουν ζευγάρι με τον Σαλβαδόρ Νταλί, είχα δικό μου δωμάτιο στο σπίτι του Καντακές και περνούσα το καλοκαίρι. Ήταν καλοκαίρι του 1971 και ήρθαν για να γυρίσουν μια αμερικανική ταινία, "The Light at the End of the World", από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Σε αυτήν την ταινία έπαιζαν ο Γιούλ Μπρίνερ, ο Κερκ Ντάγκλας, η Σαμάνθα Έγκαρ και ο Ζαν-Κλοντ Ντρουό, ο μοναδικός Γάλλος.

Όλη αυτή η ομάδα πέρασε τρεις εβδομάδες στο Καντακές, όπου έγιναν τα γυρίσματα. Γυρνούσαν εξωτερικές σκηνές με πειρατές και πλοία. Όπως ήταν φυσικό ήρθαν να δουν τον Νταλί. Ο Νταλί ήταν περίεργος, επίσης, να τους γνωρίσει, κάθε φορά που φωτογραφιζόταν με κάποιον τον κορνίζαρε και τον έβαζε στον τοίχο. Μόλις έμαθε, λοιπόν, ότι ο Κερκ Ντάγκλας και ο Γιούλ Μπρίνερ βρίσκονταν εκεί, τους κάλεσε για φαγητό.

https://www.instagram.com/p/B8N0MJyIYGx

Σε αυτή τη φωτό που ανέβασα στο Instagram ήμουν πολύ νέα, 20 ή 21 ετών. Φαντάζεστε τι σήμαινε για μένα να συναντήσω τον Κερκ Ντάγκλας, ειδικά μετά την ταινία "Βαν Γκόγκ", την αγαπημένη μου. Ο Νταλί, όπως συνήθιζε, ζήτησε από τη μαγείρισσά του, την Πακίτα, να ετοιμάσει έναν αστακό με κακάο. Κάθε φορά που ήθελε να εντυπωσιάσει κάποιον καλεσμένο του, ο Νταλί ετοίμαζε αυτή την σπεσιαλιτέ της Καταλoνίας κι όλοι έμειναν κατάπληκτοι, έλεγαν ο Νταλί, ο σουρεαλιστής κλπ».

«Όπως όλοι οι μεγάλοι σταρ, ο Ντάγκλας ήταν πολύ απλός. Οι μεγάλοι σταρ που έχω συναντήσει είναι απλοί άνθρωποι, με καλούς τρόπους και ευγενείς. Μόνο οι σταρλέτες το παίζουν. Μιλήσαμε για την ταινία Βαν Γκογκ την οποία είχε γυρίσει στη γαλλική πόλη Αρλ. Μιλούσε γαλλικά. Θυμάμαι, λοιπόν, ότι ο Ντάγκλας έκανε τον Νταλί να θυμώσει πάρα πολύ. Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν εναντίον των ναρκωτικών, αντίθετα με το τι πίστευαν ορισμένοι, δεν άγγιζε τα ναρκωτικά και μισούσε τους ανθρώπους που τα έπαιρναν. Όσο βρισκόταν εκεί, λοιπόν, ο Ντάγκλας, βλέποντας ότι εγώ κάνω παρέα με νέα άτομα στο χωριό, με ρώτησε αν μπορούσα να του βρω κάτι να καπνίσει, ένα τσιγαριλίκι. Τσιγαριλίκια είχε παντού στο χωριό, ήταν η περίοδος των χίπις, peace and love, το βράδυ όλοι οι νέοι του χωριού έβγαιναν στην πλατεία και κάπνιζαν τσιγαριλίκια.

Εγώ δεν κάπνιζα αλλά του απάντησα ναι και βρήκα ένα-δύο τσιγαριλίκια για τον Κερκ Ντάγκλας. Όταν το έμαθε ο Νταλί εξοργίστηκε», λέει γελώντας η Αμάντα Ληρ και προσθέτει: «Είναι ένα μικρό ανέκδοτο, δεν σημαίνει ότι ο Κερκ έπαιρνε ναρκωτικά, εκείνη την εποχή όλοι κάπνιζαν ένα τσιγαριλίκι το βράδυ. Μην γράψετε ότι η Αμάντα Ληρ ήταν ντίλερ του Κερκ Ντάγκλας, εντάξει;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ