ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Super Bowl: Γιατί δεν σηκώθηκαν στον εθνικό ύμνο ο Jay-Z και η Beyonce - Ο ράπερ εξηγεί

Super Bowl: Γιατί δεν σηκώθηκαν στον εθνικό ύμνο ο Jay-Z και η Beyonce - Ο ράπερ εξηγεί
AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Ο Jay-Z απάντησε στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε γιατί ο ίδιος και η σύζυγός του, Beyonce, επέλεξαν να παραμείνουν καθιστοί κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ στο Super Bowl. Ο ράπερ επιμένει ότι οι δύο τους δεν έκαναν πολιτική διαμαρτυρία.

Το ζευγάρι παρακολούθησε τον σημαντικότερο αγώνα του NFL στο Μαϊάμι την περασμένη Κυριακή, με την κόρη τους Blue Ivy. H Roc Nation, εταιρεία παραγωγής του Jay -Z, ήταν υπεύθυνη για τα μουσικά σόου στη διάρκεια του αγώνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το NFL.

Όμως, όταν η Ντέμι Λοβάτο ερμήνευσε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, ο ράπερ και η σύζυγός του παρέμειναν καθιστοί στις θέσεις τους - προκαλώντας κριτική από τους σχολιαστές.

Προς στιγμήν πολλοί πίστεψαν ότι ήταν κίνηση σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Κόλιν Καπέρνικ που αποφάσισε το 2017 να γονατίσει την ώρα του εθνικού ύμνου σε έναν αγώνα του NFL, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τη βία της αστυνομίας απέναντι στους Αφροαμερικανούς. Η ενέργειά του προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στους San Francisco 49ers αλλά και στο NFL γενικότερα.

Μιλώντας για το θέμα ο Jay-Z είπε: «Δεν ήταν (διαμαρτυρία) λυπάμαι. Δεν ήταν πραγματικά. Θα έλεγα, “Ναι, αυτό έκανα”. Νομίζω ότι οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό για μένα».

Στη διάρκεια ενός Q & A στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την Τρίτη ο Αμερικανός ράπερ και επιχειρηματίας είπε: «Δεν έκανα σιωπηρή διαμαρτυρία. Αν κοιτάξετε τη σκηνή και τις τραγουδίστριες που επιλέξαμε - Κολομβιανή [Shakira] και Πορτορικανή [J.Lo] - κάναμε την πιο ηχηρή δήλωση. Και είχαμε μία διαφήμιση για την κοινωνική αδικία που προβλήθηκε στη διάρκεια του Super Bowl. Με δεδομένες τις συνθήκες δεν χρειαζόταν να κάνω σιωπηρή διαμαρτυρία», συμπλήρωσε.

Ο ράπερ εξήγησε ότι το άγχος της Beyonce συνέβαλε στην απόφαση να παραμείνουν καθιστοί: «Όλη την ώρα που καθόμασταν εκεί, μιλούσαμε για την ερμηνεία», είπε αναφερόμενος στην πρώτη εμφάνιση της Γιολάντα Άνταμς. «Και αμέσως μετά, βγαίνει η Ντέμι και σχολιάζαμε πόσο όμορφη δείχνει και πόσο τέλεια ακούγεται, τι έχει περάσει στη ζωή της για να είναι σήμερα στην σκηνή και ότι είμαστε πολύ περήφανοι για εκείνη. Και μετά, μόλις τελείωσε, ήχησε το τηλέφωνό μου και μου είπαν: “Ξέρεις τι δεν έκανες;” και απάντησα: “Τι;”. Απλώς έγινε. Δεν είχα σκοπό να κάνω κάποια σιωπηρή διαμαρτυρία», εξήγησε ο Jay-Z.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ