ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ομαδικές παραιτήσεις στα βραβεία Σεζάρ, για τις υποψηφιότητες του Πολάνσκι

Ομαδικές παραιτήσεις στα βραβεία Σεζάρ, για τις υποψηφιότητες του Πολάνσκι
AP Photo/Francois Mori

Σε μαζικές παραιτήσεις στη διοίκηση της γαλλικής ακαδημίας κινηματογράφου που διοργανώνει τα Βραβεία Σεζάρ οδήγησε ο σάλος που μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση των 12 υποψηφιοτήτων της τελευταίας ταινίας του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, όλη η διοίκηση της ακαδημίας που είναι υπεύθυνη για τα «Γαλλικά Όσκαρ» παραιτήθηκε την Πέμπτη λόγω του θορύβου που προξένησε η απόφαση να τιμηθεί με πλήθος υποψηφιοτήτων η ταινία «J'accuse» (αγγλικός τίτλος «An Officer and a Spy»). Η τελευταία ταινία του Ρομάν Πολάνσκι αφηγείται την ιστορία του Άλφρεντ Ντρέιφους, ενός εβραίου Γάλλου αξιωματικού που κατηγορήθηκε άδικα ότι ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας τη δεκαετία του 1890.

«Προκειμένου να τιμήσουμε τους ανθρώπους που δημιούργησαν ταινίες το 2019, να επανέλθει η γαλήνη και και ξαναγίνει το κινηματογραφικό φεστιβάλ μια γιορτή, το διοικητικό συμβούλιο (της ακαδημίας) αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί», ανακοίνωσε η γαλλική ακαδημία κινηματογράφου σε δήλωση που εξέδωσε. Υπενθυμίζεται ότι φεμινιστικές ομάδες το τελευταίο διάστημα καταδίκαζαν επανειλημμένα τις υποψηφιότητες της ταινίας του αμφιλεγόμενου σκηνοθέτη, καλώντας το κοινό σε μποϊκοτάζ.

Η τελευταία ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία την περασμένη χρονιά, λίγες μέρες αφότου μια Γαλλίδα ηθοποιός τον κατηγόρησε ότι τη βίασε το 1975, όταν εκείνη ήταν μόλις 18 ετών, κατά τη διάρκεια διακοπών στο Γκστάαντ της Ελβετίας. Έκτοτε, ο Πολάνσκι έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς της γυναίκας. Ο 86χρονος σκηνοθέτης διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1977, έχοντας προηγουμένως παραδεχτεί την ενοχή του για παράνομο σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι στο Λος Άντζελες, προκειμένου να γλιτώσει την καταδίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ