ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

COSMOS: POSSIBLE WORLDS. Η σειρά-θρύλος του National Geographic επιστρέφει με τον 3ο κύκλο της

COSMOS: POSSIBLE WORLDS. Η σειρά-θρύλος του National Geographic επιστρέφει με τον 3ο κύκλο της
National Geographic

Οι φίλοι της συνδρομητικής τηλεόρασης που αγαπούν τις σειρές έχουν δύο χαρακτηριστικά ως τηλεθεατές. Βλέπουν τα επεισόδια των αγαπημένων τους σειρών το ένα μετά το άλλο μέχρι να κουραστούν, ή να τους πάρει ο ύπνος και είναι ανυπόμονοι για το πότε θα βγει ο επόμενος κύκλος. Συνήθως οι δημοφιλείς σειρές δεν αφήνουν τους τηλεθεατές να περιμένουν πολύ. Μέσα σε ένα, δύο χρόνια, ο επόμενος κύκλος είναι στον αέρα και πάει λέγοντας.

Τι θα λέγατε όμως για μια σειρά που βγάζει μόλις τρεις κύκλους σε 40 χρόνια; Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε σειρά φυσικά, αλλά για την πιο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Η σειρά Cosmos του National Geographic που γεννήθηκε το 1980 από τον Καρλ Σέιγκαν και την Αν Ντρουγιάν, επιστρέφει με τον τρίτο κύκλο της και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο National Geographic στην Ελλάδα την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 21:50 με διπλό επεισόδιο.

Μετά την πρεμιέρα, θα προβάλλονται δυο νέα επεισόδια κάθε Τρίτη την ίδια ώρα back-to-back. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.
Με το CNN Greece βρεθήκαμε στο Παρίσι όπου έγινε η παρουσίαση του τρίτου κύκλου της επιστημονικής σειράς «Cosmos: Possible Worlds» και πήραμε μια γεύση για την πιο έγκυρη και φιλόδοξη επιστημονική σειρά, με τη σφραγίδα του National Geographic.

To 1980 o Kαρλ Σέιγκαν και η Αν Ντρουγιάν ξεκίνησαν το Cosmos: A Personal Voyage, η οποία έφερε την επιστήμη και τα μυστικά του σύμπαντος σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε 60 χώρες. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τον πρώτο κύκλο και από τον θάνατο του Καρλ Σέιγκαν το 1996 και το 2014 η Αν Ντρουγιάν ως σεναριογράφος και παραγωγός με συμπαραγωγό τον Μπράνον Μπράγκα, παρουσίασε τον δεύτερο κύκλο με τίτλο Cosmos: A Spacetime Odyssey.

Τώρα ήρθε η σειρά του τρίτου κύκλου που θα μας ταξιδέψει στην ιστορία του σύμπαντος και στους μελλοντικούς πιθανούς κόσμους με παρουσιαστή όπως και στον δεύτερο κύκλο, το γνωστό αστροφυσικό, σύμβουλο αμερικανικών κυβερνήσεων σε θέματα διαστήματος, διδάκτορα πολλών πανεπιστημίων, παρουσιαστή και υποψηφίου για Emmy, Νιλ ντεΓκράς Τάισον.
Όπως μας είπε η Αν Ντρουγιάν, το σενάριο των 13 νέων επεισοδίων δουλεύτηκε μαζί με τον Μπράνον Μπράγκα και τους πήρε ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί.

O Νιλ ντεΓκρας Τάισον παρουσιάζει μαζί με την Αν Ντρουγιάν το νέο κύκλο της σειράς COSMOS του National Geogrphic «COSMOS: POSSIBLE WOLRDS» . Πηγή: National Geographic

«Αγάπησα την επιστήμη πριν γνωρίσω τον Καρλ Σέιγκαν και η αγάπη μου αυτή ξεκίνησε από τους Αρχαίους Έλληνες επιστήμονες, που δεν ερμήνευαν την άγνοιά τους με τη Θεία βούληση αλλά έψαχναν τις απαντήσεις στη φύση και αυτό είναι κάτι που με ενέπνευσε σε όλη μου τη ζωή» θα μας πει η Αν Ντρουγιάν η οποία με τον Κάρλ Σέιγκαν είχαν γράψει μεταξύ άλλων, το αρχικό σενάριο για τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας «Επαφή».

Τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά μεταξύ άλλων είναι η ιστορία του ανθρώπινου είδους το οποίο πάντα ήταν «ταξιδιώτης», η ιστορία της γενετικής, η προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει το διάστημα, οι μεγάλες ανακαλύψεις της επιστήμης, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι πιθανοί άλλοι κόσμοι σε άλλους γαλαξίες, και πως θα τους ανακαλύψουμε και άλλα πολλά.

H παρουσίαση του νέου κύκλου της σειράς COSMOS του National Geographic, «COSMOS: POSSIBLE WOLRDS», έγινε σε γνωστό κινηματοθέατρο στο Παρίσι. Πηγή: National Geographic

Στην παρουσίαση της σειράς προβλήθηκε το δεύτερο επεισόδιο παρουσία δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη. Η Αν Ντρουγιάν τόνισε ότι η σειρά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κινηματογραφικό ταξίδι και οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα παρακινήσει το κοινό να αναζητήσει την καρδιά της επιστήμης. «Είναι το όραμα για το μέλλον που μπορεί να έχει η ανθρωπότητα αν έχει τη σοφία και τη θέληση να κάνει αυτό που λέει η επιστήμη» κατέληξε η Ντρουγιάν.
«Δεν είναι αυτό που λες ντοκιμαντέρ με την κλασσική μορφή του. Είναι ένα σύνολο από διαφορετικά επίπεδα επιστήμης. Δεν ξέρεις που τελειώνει η χημεία και που αρχίζει η βιολογία.

Ο συντάκτης του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος με τον Νιλ ντεΓκράς Τάισον, στην εκδήλωση παρουσίασης. Πηγή: National Geogrpaphic

«Υπάρχει ένα μοναδικό μίγμα επιστήμης και η σειρά μας εξηγεί γιατί η επιστήμη αφορά τον καθένα από εμάς» θα μας πει ο Νιλ ντεΓκράς Τάισον.
Την εκτέλεση της παραγωγής υπογράφουν ο Σέθ Μακ Φάρλαν (Family Guy, The Orville, Cosmos: A Spacetime Odyssey) και ο Τζέισον Κλάρκ (The Orville, The Long Road Home) ενώ για την ολοκλήρωση της εργάστηκαν πάνω από 1000 άνθρωποι. Τα γυρίσματα έγιναν σε 19 τοποθεσίες σε 11 χώρες ενώ γνωστοί ηθοποιοί δάνεισαν της φωνή τους για πολλές σκηνές και κινούμενα σχέδια όπως οι Πάτρικ Στιούαρτ, Βίγκο Μόρτενσεν, Τζουντ Χιρς κ.α.

«Η αγάπη γι αυτή τη σειρά μας έδωσε πρόσβαση σε πολύ ταλαντούχους και δημιουργικούς επαγγελματίες που είχαν εργαστεί σε παραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Χόλυγουντ. Όταν έχεις στην ομάδα, ταλέντα αυτού του επιπέδου μπορείς να πετύχεις επίπεδα παραγωγής που είναι ασυνήθιστα για ντοκιμαντέρ» θα μας πει ο κ. Τάισον

Ο συντάκτης του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος με Αν Ντρουγιάν στη συνέντευξη τύπου για το νέο κύκλο της σειράς COSMOS του National Geographic. «COSMOS: POSSIBLE WOLRDS». Πηγή: CNN Greece

«Αυτοί οι άνθρωποι έφεραν στη σειρά την εμπειρία τους από τον κινηματογράφο. Πώς θα δείξεις ένα κύτταρο και να πείσεις τον θεατή; Πώς να δείξεις τον πυρήνα ενός ατόμου; Υπήρχαν πράγματα που ήταν μια πρόκληση να τα οπτικοποιήσουμε αλλά σε τελική ανάλυση είχαμε επαγγελματίες του Χόλυγουντ και κατάφεραν να το κάνουν.»
Ο νέος κύκλος Cosmos: Possible Worlds, θα προβληθεί σε 170 και πλέον χώρες, μεταφρασμένος σε 50 γλώσσες και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 2 δισεκατομμύρια σπίτια.

Ο νέος κύκλος «COSMOS: POSSIBLE WORLDS» θα κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο National Geographic την ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 21.50 με διπλό επεισόδιο.