ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Eλληνίδα βασίλισσα των αιρετικών video clip Μελίνα Ματσούκας σκηνοθέτησε τη Beyoncé

Η Eλληνίδα βασίλισσα των αιρετικών video clip Μελίνα Ματσούκας σκηνοθέτησε τη Beyoncé
Instagram/ Melina Matsoukas

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη πριν από 35 χρόνια, η αμαζόνα της οπτικοποιημένης μουσικής βιομηχανίας που βρίσκεται πίσω από το βροντερό video Formation της Beyoncé έχει καταγωγή Ελληνική.

Η απόφοιτη του American Film Institute από την αρχή της καριέρας της ξέρει να δίνει κροσέ στη βιομηχανία του θεάματος με εικόνες πρόκλησης. Η απαρχή έγινε το 2006 όταν και σκηνοθέτησε το Money Maker του Ludacris για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να τη διεκδικήσει η εταιρία Black Dog Film για αποκλειστικό συμβόλαιο μαζί της.

https://www.instagram.com/p/p

Από τότε μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει πάνω από 45 video clip και έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως οι Lady Gaga, Beyoncé, Κate Perry, Kylie Minogue, Ne-Yo, Snoop Dog κ.α. και έχει κερδίσει βραβείο Grammy για το We found love της Rihanna.

Πολύχρωμη σαν την καταγωγή της

Στις εικόνες που σκηνοθετεί η Ματσούκας εκθειάζει την πρόκληση και το χρώμα. Μια από τις σημαντικότερες σήμερα σκηνοθέτιδες νέας γενιάς η Ματσούκας έχει ρίζες ελληνικές, εβραϊκές, τζαμαϊκανές και κουβανέζικες. Ίσως οι σπουδές της στο Tisch School of the Arts στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που προηγήθηκε του American Film Institute όπου και ειδικεύθηκε στη σκηνοθεσία για μουσικά film δικαιολογούν την σκληρή γλώσσα της μπροστά από το φακό. Με αναφορές στο σεξ, τη βία και κάθε άλλο ανθρώπινο ένστικτο που βγάζει τα κτήνη από μέσα μας, τα μοτίβα της Ματσούκα περιέχουν σκληρές εικόνες και εναλλαγές "πειραγμένων" χρωμάτων και ασπρόμαυρων λήψεων.

Μία έξυπνη αντιγραφέας;

Όταν σκηνοθέτησε τη Lady Gaga για το Just Dance κάποιοι συνάδελφοι της βρήκαν ομοιότητες στη δουλειά της με την πλαστική, εικαστική γραφή του David Lachapelle.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν και σκηνοθέτησε τη φίλη της Rihanna για το προκλητικό της S&M o LaChapelle σχολίασε στο twitter: “Tην επόμενη φορά που θα γυρίσεις ένα βίντεο του LaChapelle, καλύτερα να προσλάβεις τον LaChapelle” και δεν περιορίστηκε εκεί. Καταθέτοντας μήνυση στη Rihanna για αντιγραφή του στυλ του αλλά και συγκεκριμένων εικόνων και αισθητικής ο LaChapelle έφερε το ταλέντο της Ματσούκας στο προσκήνιο με αρνητικές προθέσεις.

Η Ματσούκας δεν είναι υπέρμαχος της παρθενογένεσης. Άλλωστε όταν είχε σκηνοθετήσει ξανά τη Rihanna στο Rude Boy το film της θύμισε σε αρκετούς το Boyz της M.I.A. Σήμερα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με τον ακτιβιστικό ύμνο της Beyoncé, Formation. Η Ματσούκας κατηγορείται ότι έκανε χρήση πλάνων από το ντοκιμαντέρ That B.E.A.T. που γυρίστηκε τρία χρόνια πριν από τους Chris Black και Abteen Bagheri χωρίς την άδεια των δημιουργών.

Με ανακοίνωση της η ομάδα της Beyoncé διευκρίνισε ότι τα πλάνα έχουν χρησιμοποιηθεί μετά από έγγραφη άδεια των δημιουργών. Αν η Beyoncé είναι η βασίλισσα της Αφροαμερικανικής κοινότητας σήμερα, η Ματσούκας είναι η Ελληνίδα βασίλισσα της πρόκλησης για πάντα.

Beyonce Formation 6

Διαβάστε και αυτά

Πως η Beyoncé έκλεψε το Super Bowl με τον ακτιβιστικό της ύμνο, Formation

H Rihanna επέστρεψε και αυτά είναι πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για αυτήν

Grammys 2016: H Lady Gaga τιμάει τον David Bowie και όλες οι εμφανίσεις της μουσικής βραδιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ