ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Big Little Lies: Οι μεγάλες πρωταγωνίστριες πίσω από τα μεγάλα, μικρά ψέματα

Big Little Lies: Οι μεγάλες πρωταγωνίστριες πίσω από τα μεγάλα, μικρά ψέματα
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Shailene Woodley και Laura Dern. Πέντε ταλαντούχες γυναίκες, πέντε σπουδαίες πρωταγωνίστριες του κινηματογράφου και από το 2017 και της μικρής οθόνης μέσα από το Big Little Lies.

Όταν η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Liane Moriarty από την HBO έγινε γνωστή και τα ονόματα των βασικών πρωταγωνιστριών της αμερικανικής τηλεοπτικής δραματικής σειράς ανακοινωθήκαν, δεν είχαμε αμφιβολία πως το αποτέλεσμα που θα απολαμβάναμε επί των οθονών μας θα ήταν τουλάχιστον ποιοτικό.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι ο πρώτος κύκλος του Big Little Lies της HBO υπό τη σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée, ξεπέρασε τις τηλεοπτικές μας προσδοκίες. Διότι δεν μας προσέφερε απλώς την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κορυφαίες -και δη κινηματογραφικές- ηθοποιούς να ενώνουν τις δυνάμεις τους, αλλά την ίδια ώρα έφερε στο τηλεοπτικό προσκήνιο τη γυναικεία αλληλεγγύη, θίγοντας μια σειρά από ζητήματα-ταμπού για τη σύγχρονη κοινωνία, όπως μεταξύ άλλων τη βία κατά των γυναικών και την αποσιώπηση της.

Picture21

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Είναι μια τέλεια ζωή ένα τέλειο ψέμα;

Πώς όμως τα “μεγάλα, μικρά ψέματα” που μπορούμε πλέον να τα παρακολουθήσουμε στο Vodafone TV, κατάφεραν να θίξουν θέματα που αφορούν στη μητρότητα, τον έγγαμο βίο, την ενδοοικογενειακή βία και μεταξύ άλλων, τη φιλία και τη γυναικεία αλληλεγγύη, μέσα από την προβολή των φαινομενικά προνομιούχων ζώων πέντε γυναικών ενός εύπορου αμερικανικού προαστίου;

Για τις Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon), Celeste Wright (Nicole Kidman), Jane Chapman (Shailene Woodley), Bonnie Carlson (Zoë Kravitz) και Renata Klein (Laura Dern) η καθημερινότητα φαντάζει εύκολη και μοιάζει να κυλά σχεδόν νωχελικά στο παραθαλάσσιο και σχεδόν πάντα ηλιόλουστο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια. Οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν δείχνουν να εμποδίζουν τις πρωταγωνίστριες του Big Little Lies από την προσπάθειά τους να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις και την οικογενειακή ή προσωπική ζωή.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, κάτι που γίνεται αντιληπτό από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς.

Διότι όταν ένας ύποπτος θάνατος λαμβάνει χώρα στο δημοτικό σχολείο της πόλης, τότε αρχίζουν να δημιουργούνται τριβές ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες της σειράς, τριβές οι οποίες σε δεύτερο χρόνο, θα φέρουν στην επιφάνεια μεγάλα, μικρά ψέματα. Και τα ψέματα αυτά θα αποκαλύψουν πως οι προνομιούχες ζωές που δείχνουν να απολαμβάνουν οι πρωταγωνίστριες του Big Little Lies, δεν αρκούν για να τους προσφέρουν την πολυπόθητη οικογενειακή ευτυχία.

Picture31

Η γυναικεία αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο

Η υπόθεση της σειράς της HBO είναι σίγουρα αρκετά συναρπαστική. Όμως, είναι οι ερμηνείες των Witherspoon, Kidman, Kravitz, Woodley και Dern που κάνουν τα μεγάλα, μικρά ψέματα να αποκτούν περισσότερο έντονες και ρεαλιστικές διαστάσεις.

Ξαφνικά η αδυναμία μετατρέπεται σε δύναμη και η γυναικεία συνενοχή γίνεται γυναικεία αλληλεγγύη. Ξαφνικά οι πρωταγωνίστριες της αγαπημένης μας σειράς θυμίζουν πραγματικές γυναίκες, γυναίκες που έχουν αδυναμίες, μυστικά, γυναίκες που όσο και αν πασχίζουν, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να βρουν την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή.

Δεν είναι όμως, τα λάθη, τα πάθη και οι αδυναμίες των πρωταγωνιστριών του Big Little Lies που κάνουν τη δραματική σειρά της HBO να ξεχωρίζει. Είναι το αίσθημα της γυναικείας αλληλεγγύης που προκύπτει ως αποτέλεσμα των προκλήσεων που οι πρωταγωνίστριες της σειράς αντιμετωπίζουν και το οποίο μετατρέπεται σε δύναμη.

Picture41

Με οκτώ βραβεία Emmy -μεταξύ των οποίων εκείνο της καλύτερης μίνι σειράς και ερμηνειών για τους Kidman, Skarsgard και Dern- και συνολικά 16 υποψηφιότητες, το σίγουρο είναι πως ο πρώτος κύκλος της σειράς δικαίως θεωρούταν φαβορί για τα αμερικανικά τηλεοπτικά βραβεία, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.

Για τη Madeline, τη Celeste, τη Jane, τη Bonnie και τη Renata, τις τηλεοπτικές πρωταγωνίστριες πίσω από τα μεγάλα, μικρά ψέματα, «a perfect life is a perfect lie». Για πόσο όμως, η τέλεια ζωή μπορεί να βασιστεί σε ένα τέλειο ψέμα; Στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» στην Ελλάδα, μπορούμε τώρα να το ανακαλύψουμε.

Ανακάλυψε όλες τις δραματικές σειρές εδώ

cnn 780x120