ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βλέποντας το Sex and the City 22 χρόνια μετά

Βλέποντας το Sex and the City 22 χρόνια μετά
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Ήταν 6 Ιουνίου του 1998 όταν η HBO πρόβαλε το πρώτο επεισόδιο της σειράς που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον χαρακτήρα της τηλεοπτικής ποπ κουλτούρας: Το Sex and the City. Από εκείνη την ημέρα μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου του 2004 η Carrie Bradshaw, η Charlotte York, η Samantha Jones και η Miranda Hobbes έγιναν οι γυναίκες-σύμβολα μιας ολόκληρης γενιάς και οι χαρακτήρες τους κατάφεραν να ασκήσουν τεράστια επιρροή σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας των '00s.

Σήμερα, 22 ολόκληρα χρόνια έπειτα από την προβολή του πιλοτικού επεισοδίου της σειράς της HBO που έγραψε τηλεοπτική ιστορία, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε πάνω από το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού μας για να «κλείσουμε» ένα ραντεβού. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η τεχνολογία έχει φέρει πολλές και αναμφίβολα σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, το Sex and the City παραμένει απίστευτα επίκαιρο και δημοφιλές.

Διότι παρακολουθώντας ξανά -ή και για πρώτη φορά- το Sex and the City εν έτει 2020, δεν υπάρχει τηλεθεατής που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις δυναμικές του πρωταγωνίστριες ή να κατανοήσει το πώς αυτή η σειρά κατάφερε να αποτελέσει ένα τηλεοπτικό ορόσημο. Ήδη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, όταν και οι τέσσερις πρωταγωνίστριές του ορκίστηκαν να πάψουν να ανησυχούν για το αν θα βρουν τον τέλειο σύντροφο και αποφάσισαν να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους όπως ακριβώς οι άνδρες γύρω τους, το Sex and the City κατάφερε να μας πείσει πως διέφερε σε σημαντικό βαθμό από όλα όσα είχαμε παρακολουθήσει μέχρι τότε στη μικρή οθόνη.

Picture16a

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Καταρρίπτοντας «ταμπού» και βάζοντας τη γυναίκα στο προσκήνιο

Πώς όμως, μια σειρά που βγήκε στον «αέρα» το 1998 παραμένει επίκαιρη μέχρι τις μέρες μας; Βλέποντας ξανά το Sex and the City της HBO αποκλειστικά μέσα από το Vodafone TV, 22 χρόνια μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το γιατί.

Με τη μόδα της δεκαετίας του 1990 να αναβιώνει εν έτει 2020, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι fashion επιλογές των πρωταγωνιστριών είναι κάτι περισσότερο από οικίες στο σύγχρονο τηλεοπτικό κοινό -ακόμη και στις νεότερες γενιές. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η θρυλική σειρά της HBO κατάφερε να επηρεάσει τη γυναικεία μόδα όσο καμία άλλη στην ιστορία της τηλεόρασης, το κεφάλαιο «στυλ» δεν είναι εκείνο που μας κάνει να αναφερόμαστε στο Sex and the City ως μια από τις πλέον επίκαιρες σειρές των ‘90s και των ‘00s στις μέρες μας.

Picture14a

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Μέσα σε έξι κύκλους και συνολικά 94 επεισόδια, το Sex and the City κατάφερε να «κερδίσει» εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως και μεταξύ άλλων, να μας βοηθήσει να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία για θέματα που μέχρι άλλοτε θεωρούνταν «ταμπού». Όλα αυτά επαναπροσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, την ταυτότητα της ανεξάρτητης γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Μία αρθρογράφος, μία επαγγελματίας στον χώρο του PR, μία γκαλερίστα και μία δικηγόρος αναζητούν παντού τον έρωτα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μένουν ανεπηρέαστες από στερεότυπα αλλά και κοινωνικές και προσωπικές προκαταλήψεις. Πάντα βάζοντας όμως, σε πρώτο πλάνο τη φιλία και αναζητώντας την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και την απόλαυση της καθημερινής τους ζωής.

Κάπως έτσι, η καθημερινότητα των 4 πρωταγωνιστριών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες, επηρεάζοντας και προσδιορίζοντας εκ νέου το lifestyle των ‘90s αλλά και του σήμερα. Διότι για τις γυναίκες του σήμερα, η καθημερινότητα των πρωταγωνιστριών της σειράς αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τον «κανόνα» ή το ζητούμενο. Ακόμη και αν έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια από το 1998, το Sex and the City παραμένει πάντα επίκαιρo. Διότι, ήταν η πρώτη σειρά που έφερε στο προσκήνιο τις ανάγκες, τα προβλήματα και κυρίως, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της σύγχρονης γυναίκας.

Picture15a

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Το Sex and the City ως πηγή έμπνευσης

Είτε ανήκουμε στους φανατικούς θαυμαστές της σειράς είτε όχι, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η σειρά-φαινόμενο της HBO κατάφερε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τηλεοπτική ποπ κουλτούρα, αποτελώντας μάλιστα πηγή έμπνευσης για κάποιες από τις πλέον επιτυχημένες σύγχρονες «γυναικείες» σειρές.

Για την ηθοποιό και δημιουργό μιας άλλης σειράς της HBO, Girls, Lena Dunham, το Sex and the City κατάφερε να την εμπνεύσει σημαντικά. Διότι όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο παρελθόν, αν δεν υπήρχαν οι Carrie Bradshaw, Charlotte York, Samantha Jones και Miranda Hobbes, μπορεί να μην είχαν «γεννηθεί» τα σύγχρονα Girls.

Το σίγουρο είναι πως το Sex and the City 22 χρόνια μετά έχει αναμφίβολα μια θέση στο τηλεοπτικό μας «μενού» το 2020 και τα καλά νέα είναι πως τώρα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και άλλες διάσημες σειρές που άλλαξαν την ιστορία της τηλεόρασης αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» στην Ελλάδα και μάλιστα, όποια στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούμε.

Ανακάλυψε όλες τις ρομαντικές και κωμικές σειρές εδώ

cnn 780x120