ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Westworld: «Ταξίδι» στη φουτουριστική δυστοπία της Άγριας Δύσης

Westworld: «Ταξίδι» στη φουτουριστική δυστοπία της Άγριας Δύσης
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Όταν ο γνωστός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Jonathan Nolan αποφάσισε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη με τη μορφή σειράς το Westworld του Michael Crichton, οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας δεν μπορούσαν παρά να ενθουσιαστούν.

Η ομώνυμη ταινία του 1973 και το σίκουέλ της, το Futureworld, του 1980 είχαν καταφέρει να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο κινηματογραφικών εισπράξεων και φυσικά, να ενθουσιάσουν το sci-fi κοινό.

Περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα, λοιπόν, το Westworld αναβίωσε ξανά χάρη στην HBO, επιτρέποντας μας να κάνουμε ένα «ταξίδι» στη φουτουριστική δυστοπία της Άγριας Δύσης, στη «σκοτεινή οδύσσεια για την αυγή της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της αμαρτίας», όπως η ίδια HBO αναφέρει για τη σειρά.

Πράγματι, στο Westworld τα όρια ανάμεσα στη πραγματικότητα και τη φαντασία είναι συχνά δυσδιάκριτα, γεγονός διόλου τυχαίο αν αναλογιστούμε πως η πλοκή της σειράς αφορά σε μία ομάδα επιστημόνων που δημιουργεί τεχνητούς ανθρώπους τους οποίους τοποθετεί σε ένα θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα την Άγρια Δύση, το Westworld. Εκεί κάποιοι εύποροι «Επισκέπτες» μπορούν να διασκεδάζουν, επιλέγοντας να κάνουν ό,τι θέλουν. Κάθε μέρα φαντασίας διαφέρει από την άλλη στο Westworld και ο κορυφαίος προγραμματιστής Bernard Lowe είναι σε συνεχή επαφή με τον Dr. Robert Ford, για κάθε «ασυνήθιστη» συμπεριφορά που παρατηρεί.

Picture2q

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Πόσο φουτουριστικό είναι όμως αυτό το «ταξίδι»; Στην κινηματογραφική εκδοχή του Westworld, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ρίξουν μία ματιά στο τότε μακρινό 1983. Για τους τηλεθεατές του σήμερα όμως, το 2052 φημολογείται πως είναι η χρονολογία κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίσσεται η δράση. Αυτό ακριβώς το χρονολογικό στοιχείο δίνει μία ακόμη πιο έντονη φουτουριστική διάσταση στην τηλεοπτική μεταφορά της ομώνυμης ταινίας. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν αρκεί για να εξηγήσει το γιατί όταν το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του Westworld προβλήθηκε από την HBO, κατάφερε να σημειώσει την υψηλότερη τηλεθέαση πρεμιέρας από το 2014, με συνολικά 3,3 εκατ. τηλεθεατές!

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη λόγοι για τους οποίους η σειρά επιστημονικής φαντασίας δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές και ανανεώθηκε για τρίτο κύκλο, με το καστ της να πηγαίνει αναμφίβολα την έννοια της τηλεοπτικής μεταφοράς σε άλλο επίπεδο. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί και συνιστούν έναν βασικό λόγο για να κάνουμε τώρα ένα «ταξίδι» στη φουτουριστική Άγρια Δύση του Westworld μέσα από το Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το όνομα του Anthony Hopkins είναι εκείνο που σίγουρα δίνει μία επιπλέον αξία στο σύγχρονο τηλεοπτικό Westworld, έχοντας συμβάλλει στην παγκόσμια επιτυχία του. Ο Anthony Hopkins υποδύεται τον Dr. Robert Ford, δημιουργό του πάρκου, ο οποίος με σχετική απάθεια παρακολουθεί τα πλάσματα που δημιουργεί να ζουν, να βασανίζονται και συχνά, πεθαίνουν. Εκείνος μπορεί να αποφασίσει τα πάντα για το μέλλον τους και εκείνος δίνει -όταν και αν το θέλει- νόημα στη ζωή τους. Όλα αυτά με μοναδικό σκοπό να μεγιστοποιήσει την απόλαυση και την ικανοποίηση των πλούσιων επισκεπτών του πάρκου. Για τον Dr. Robert Ford τα τεχνητά πλάσματα που δημιουργεί είναι μαριονέτες σε ένα αλληγορικό «παιχνίδι» δίχως ηθικούς φραγμούς. Άλλωστε, όπως ο ίδιος δηλώνει, «δεν μπορείς να το παίζεις Θεός χωρίς να γνωρίσεις τον διάβολο». Το στοιχείο της ανατροπής όμως, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και στον τεχνολογικά άψογο κόσμο του Westworld.

Με στοιχεία κλασικού sci-fi και αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών, το Westworld αξίζει χωρίς αμφιβολία να λάβει μία θέση στο τηλεοπτικό μας μενού. Μπορούμε να κάνουμε τώρα ένα «ταξίδι» στη φουτουριστική δυστοπία της Άγριας Δύσης με «όχημα» το Vodafone TV, και να απολαύσουμε όχι μόνο αυτή αλλά και πολλές ακόμη διάσημες σειρές της ΗΒΟ, όποια στιγμή θέλουμε και απο οποιαδήποτε συσκευή.

Ανακάλυψε όλες τις σειρές περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας εδώ

cnn 780x120