ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ανακαλύπτοντας τα σκοτεινά μυστικά του αμερικανικού Νότου

Ανακαλύπτοντας τα σκοτεινά μυστικά του αμερικανικού Νότου
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

«Touch darkness and darkness touches you back», «άγγιξε το σκοτάδι και θα σε αγγίξει το σκοτάδι». Αυτό είναι το moto της σειράς True Detective, ένα αστυνομικό θρίλερ που κέρδισε κοινό και κριτικούς από την πρώτη, αριστουργηματική σεζόν. Με πρωταγωνιστές καταξιωμένους ηθοποιούς, η σειρά έδωσε στο κοινό μια αυθεντική και εναλλακτική οπτική μιας αστυνομικής υπόθεσης του είδους που, όπως έχουμε μάθει να λέμε, προκαλούν σοκ στην κοινωνία. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που φτάνουν στη διαλεύκανση τέτοιων εγκλημάτων; Ποιοι είναι εκείνοι που οδηγούν στη δικαιοσύνη διαβόητους εγκληματίες, που μας κάνουν να λέμε πως «ο άνθρωπος είναι το πιο άγριο ζώο της φύσης»; Πώς επηρεάζεται η ζωή τους από την επαφή με το απόλυτο σκοτάδι; Όλα αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η σειρά, που μέχρι στιγμής διαθέτει τρεις εξαιρετικά επιτυχημένους κύκλους.

Το σκηνικό μάς βάζει στο κλίμα από την αρχή. Στη Λουιζιάνα, την καρδιά του αμερικανικού Νότου, σε τοπία λουσμένα από το φως του ζεστού ήλιου, με κινήσεις αργές και νωχελικές, με «αυθεντική» αμερικάνικη προφορά και ερμηνείες που αποθεώθηκαν από κοινό και κριτικούς, δύο ντετέκτιβ μιλούν για την υπόθεση της ζωής τους και ο θεατής ψάχνει σχεδόν με αφέλεια να καταλάβει το έγκλημα, πριν εντοπίσει το σκοτεινό μυστικό, την απάνθρωπη πράξη που κρύβεται κάτω από τόσο φως… Matthew McConaughey και Woody Harrelson είναι οι πρώτοι ντετέκτιβ της σειράς, οι πρωταγωνιστές της πρώτης σεζόν, που ανέβασαν τόσο τον πήχη και απογείωσαν τις προσδοκίες. Δεν είναι μόνο το πώς φτάνουν στη λύση του μυστηρίου, πώς βιώνουν την υπόθεση επαγγελματικά, αλλά και πώς το σκοτάδι της υπόθεσης τους τυλίγει και τελικά οδηγεί τους ίδιους μέσα από εξίσου σκοτεινά μονοπάτια στην κάθαρση.

Picture2w

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Σκοτεινές υποθέσεις, σκοτεινοί ήρωες

Οι «Αληθινοί ντετέκτιβ» της HBO που βλέπουμε στην Ελλάδα από το Vodafone TV, δεν είναι οι Αμερικανοί αστυνομικοί που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σινεμά ή την τηλεόραση. Δεν είναι οι «διεφθαρμένοι μπάτσοι» ή οι «άτεγκτοι υπερασπιστές του νόμου». Είναι «καλοί» και «κακοί» ταυτόχρονα, είναι άνθρωποι, υπερ-άνθρωποι και υπάνθρωποι την ίδια στιγμή και μέχρι το τέλος, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι τελικά ο καλός, ο κακός ή ο εγκληματίας. Κανείς δεν έχει τις απαντήσεις και κανείς δεν φαντάζεται τα σκοτεινά μυστικά του αμερικανικού Νότου, που αναβλύζουν σε κάθε χορταστικό επεισόδιο. Γιατί αυτό είναι το βασικό μοτίβο της σειράς, που τη χαρακτηρίζει και της δίνει έξτρα δυναμική: Το περιβάλλον δρα και επιδρά στους χαρακτήρες, σφραγίζει την πλοκή και ταξιδεύει τον τηλεθεατή στον κόσμο των True Detective.

Αν και για τη δεύτερη σεζόν, η υπόθεση του True Detective μας μεταφέρει βορειότερα, στην Καλιφόρνια, το περιβάλλον αφήνεται να παίξει ανάλογο ρόλο. Αυτή τη φορά «αγγίζουν το σκοτάδι» οι Colin Farrell, Rachel McAdams και Taylor Kitsch, ενώ σε κομβικό ρόλο βλέπουμε τον εξαιρετικό Vince Vaughn. Στην τρίτη σεζόν το True Detective επιστρέφει στον αμερικανικό νότο, στο Αρκάνσας και με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Mahershala Ali, αναζητά λύση σε ακόμα ένα σκοτεινό μυστήριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνθρωπος που είναι πίσω από την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη σειρά, ο Nic Pizzolatto, προετοιμάζει και τέταρτο κύκλο, που όμως βρίσκεται στα σκαριά και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως κάποιες λεπτομέρειες.

Picture3w

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Γιατί ξεχώρισε το True Detective

Με βαθμολογία στο IMDb 9/10, ποσοστό 78% στο Rotten Tomatoes και 9.1/10 στο TV.com ήδη από την πρώτη σεζόν, το True Detective αποτέλεσε σταθμό στην τηλεοπτική ιστορία των αστυνομικών θρίλερ. Ποια είναι τα στοιχεία που οδήγησαν τη σειρά στην κορυφή των προτιμήσεων των τηλεθεατών;

  1. Η κινηματογραφική αίσθηση που αποπνέει. Εξαιρετικά καλογυρισμένη, επί τόπου στο πεδίο της Λουιζιάνα, της Καλιφόρνια και του Αρκάνσας και όχι σε κάποιο στούντιο, έκανε τον τηλεθεατή να «νιώσει» τη ζέστη και την υγρασία του αμερικανικού Νότου, τη νωθρότητα και την αποπνικτική αίσθηση που ένιωθαν επί τόπου και οι πρωταγωνιστές.
  2. Οι εξαιρετικές ερμηνείες. McConaughey και Harrelson τα δίνουν πραγματικά όλα και κερδίζουν μέσα από το True Detective τις θέσεις τους μεταξύ των καλύτερων της γενιάς τους. Από κοντά και οι πρωταγωνιστές των επόμενων κύκλων. Τι να πει κανείς για Colin Farrell, Rachel McAdams και Vince Vaughn, όπως και για τον Mahershala Ali;
Picture5w

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

  1. Η διάρκεια. Δοσμένη μόλις σε οκτώ ωριαία επεισόδια, η σειρά όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά αντίθετα κρατά σε πλήρη εγρήγορση τους τηλεθεατές.
  2. Νέοι πρωταγωνιστές σε κάθε κύκλο. Όχι απλώς «μόνο» οκτώ επεισόδια, αλλά και κάθε κύκλος νέοι πρωταγωνιστές και νέο στόρι εντελώς. Ο τηλεθεατής που διψά για μυστήριο δεν κουράζεται ποτέ.
  3. Το «κόλπο» με τα διαφορετικά time lines. Οι ήρωες παρουσιάζονται τότε και τώρα, όχι όμως αποκομμένα ο ένας από τον άλλο, αλλά στην απόλυτη μίξη. Ο τωρινός χαρακτήρας αφηγείται το στόρι και ο τηλεθεατής μέσω των flashbacks, βλέπει το πριν και το μετά, έχοντας μέσα του την αγωνία για το τι μεσολάβησε και τι τον άλλαξε, εν τω μεταξύ.

Δείτε το trailer για season 1:

Οι τρεις κύκλοι του True Detective είναι τώρα διαθέσιμοι στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα και φιλοξενεί όλες τις μεγάλες επιτυχίες του αμερικανικού καναλιού. Πλέον οι Έλληνες τηλεθεατές μπορούν να απολαύσουν αποκλειστικά όλες τις διάσημες και μεγάλες επιτυχίες που σημάδεψαν τη σύγχρονη τηλεοπτική ιστορία εύκολα και γρήγορα, στην τηλεόραση, το τάμπλετ ή ακόμα και στο κινητό μας όποια στιγμή θέλουν.

Ανακάλυψε όλες τις αστυνομικές σειρές εδώ

cnn 780x120