ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέντε λόγοι που το American Crime Story: The People v. O.J.Simpson είναι ό,τι καλύτερο στην TV

Πέντε λόγοι που το American Crime Story: The People v. O.J.Simpson είναι ό,τι καλύτερο στην TV

Ήταν μια υπόθεση που συγκλόνισε, μια δίκη του αιώνα. Είναι μια σειρά που δικαιώνει το είδος του δικαστικού δράματος. Βασισμένη στο πολύκροτο βιβλίο The Run of his Life: The People v. O.J. Simpson του Jeffrey Toobin και με την υπογραφή ενός δημιουργού του μεγέθους του Ράιαν Μέρφι που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανανεώσει κάθε τηλεοπτικό είδος σε συνέχειες (το Glee είναι ένα τηλεοπτικό Grease, το American Horror Story είναι η γοτθική, στοιχειωμένη Αμερική της pop κουλτούρας) το δικαστικό δράμα που προβάλεται από το story από το FX, American Crime Story: The People v. O.J.Simpson είναι καθηλωτικό.

Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Αυτοί είναι πέντε πολύ ουσιαστικοί λόγοι

Είναι επίκαιρη

Σε πολλά επίπεδα, σε πολλά σημερία. Θίγει το ρατσισμό στην Αμερική, την αστυνομκή βία, την πάλη ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς για δικαιοσύνη και δικαίωση, τη θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη φατριά, η σειρά δείχνει στην Αμερική το μελανιασμένο πρόσωπο της.

Με αφορμή τη διπλή δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε ο αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου και θεάματος OJ Simpson η σειρά φωτίζει όλες εκείνες τις πλευρές που η φασαρία της στιγμής δεν μας άφησε να διακρίνουμε σε πραγματικό χρόνο. Ξετυλίγοντας τις αλήθειες και τα ψέμματα, φωτίζοντας όχι το θύτη και τα θύματα αλλά τους ανθρώπους που ήταν μέρος ενός τηλεοπτικού θιάσου, η σειρά του FX υπενθυμίζει σε όλους ότι αυτή δεν ήταν απλά μια δίκη του αιώνα. Ήταν η Αμερική στο εδώλιο.

Έχει cast εξίσου δυνατό με την υπόθεση

THR American Crime Story Group embed

Η μίνι σειρά θα πει την ιστορία από την οπτική των δικηγόρων και ο Τζον Τραβόλτα μοιάζει να ερωτεύθηκε το ρόλο του ως συνήγορος υπεράσπισης Robert Shapiro. Στο cast συμμετέχει ο Ντέιβιντ Σουίμερ, βλ Ρος από τα Φιλαράκια, ο οποίος και υποδύεται τον Ρόμπερτ Καρντάσιαν, φίλο και νομικό του OJ, ο Οσκαρούχος Cuba Gooding Jr. ως O.J. Simpson ενώ η Σέλμα Μπλερ είναι μια ευχάριστη έκπληξη υποδυόμενη την Κρις Τζένερ, τη γυναίκα του Ρόμπερτ Καρντάσιαν και φίλη του θύματος.

Ρεσιτάλ ερμηνείας ωστόσο δίνει η Sarah Paulson ως εισαγγελέας Marcia Clark που προσπαθεί να νικήσει το σεξισμό στην αίθουσα και τη δημόσια ζωή γιατί ήταν μια λευκή γυναίκα ανάμεσα σε μια αγέλη από άντρες με υπερτροφικά εγώ.

Είναι κάτι από τον Ράιαν Μέρφι

Αυτό είναι είδηση, κίνητρο και απόδειξη από μόνο του. Το The People V. O.J. Simpson: American Crime Story αποτελεί το 1o κεφάλαιο της νέας σειράς του δημιουργού των Nip/Tuck, Glee, Scream Queens και American Horror Story ο οποίος έχει διακριθεί με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ως παραγωγός και έχει βραβευθεί με Emmy Σκηνοθεσίας. Ο 50χρονος που ορίζει την pulp τηλεόραση εδώ και καιρό θέλει με την ανθολογία αυτή να υπενθυμίσει στιγμές που συγκλόνισαν την Αμερική.

Φήμες θέλουν μετά τον O.J. Simpson να καταπιάνεται με το έγκλημα στην Κατρίνα.

Μας υπενθυμίζει από που ξεκίνησαν όλα

Όταν ο Simpson κατηγορήθηκε για το φόνο της λευκής γυναίκας του το Λος Άντζελες δεν είχε ηρεμήσει από τις αναταραχές μετά την αστυνομική βία εις βάρος του μαύρου Ρόντνεϊ Κινγκ. Τότε οι λευκοί αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Αφροαμερικανό δεν πλήρωσαν ποτέ για το έγκλημα τους. Ο OJ Simpson είτε ήταν ένοχος, είτε όχι, έπρεπε να αθωωθεί γιατί το αίμα στους δρόμους του Λος Άντζελες έβραζε. Πέρα όμως από το ιστορικό πλαίσιο που μοιάζει πολύ τωρινό (το Φέργκιουσον δεν είναι μια παλιά, λησμονημένη υπόθεση), η σειρά μας πηγαίνει στο πρώτο τηλεοπτικό reality με ρεκόρ τηλεθέασης.

Από τον OJ Simpson στην Κρις Τζένερ και τις Καρντάσιαν, όλα μια κάμερα δρόμος.

t it all began with oj simpson

Μας αφήνει στην ησυχία μας

Στην κρίση μας, την δική μας ετυμηγορία. Η σειρά εξετάζει τις χαοτικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και τους νομικούς ελιγμούς των δύο πλευρών, καθώς και το πώς ο συνδυασμός της υπεραισιοδοξίας των κατηγόρων, η εξυπνάδα της υπεράσπισης και η προιστορία του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες με την Αφροαμερικανική κοινότητα, έδωσε στους ενόρκους αυτό που χρειάζονταν. Το στοιχείο της αμφιβολίας.

Μέσα στα 10 επεισόδια τους οι σεναριογράφοι Scott Alexander και Larry Karaszewski δεν θέλουν να δικαιώσουν τίποτα και κανέναν. Δεν τους νοιάζει να υπερασπιστούν τη Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και τον Ρον Γκούντμαν που βρέθηκαν σε λίμνες αίματος. Ούτε τον OJ Simpson που είναι αθώος με δικαστική απόφαση. Σε αυτή τη δίκη του αιώνα ήταν όλοι πρωταγωνιστές, ένοχοι και αθώοι, μαύροι και λευκοί, δολοφόνοι και θύματα.

1 YfZiSQYBVi6uaL0sOUUpSw

Η σειρά προβάλεται από το κανάλι Fox που είναι διαθέσιμο στον ΟΤΕ ΤV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ