ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Πέθανε ο Ουλάι - Πρώην σύντροφος και συνοδοιπόρος της στην Τέχνη

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Πέθανε ο Ουλάι - Πρώην σύντροφος και συνοδοιπόρος της στην Τέχνη
MOMA

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν, γνωστός ως Ουλάι, καλλιτέχνης και πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Ο Ουλάι άφησε την τελευταία του πνοή στη Λουμπλιάνα, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Γεννημένος το 1943 στο Ζόλινγκεν, έζησε και εργάστηκε στο Άμστερνταμ πριν μετακομίσει στη Λουμπλιάνα όπου, πέρυσι τον Νοέμβριο, στα 76α γενέθλιά του, άνοιξε το Foundation and Project Space.

Ο Ουλάι ήταν γνωστότερος από τη συνεργασία του με την Αμπράμοβιτς, με την οποία γνωρίστηκαν το 1976 στο Άμστερντάμ. Επί 12 χρόνια αποτέλεσαν ένα από τα πιο διάσημα και πρωτοπόρα καλλιτεχνικά ζευγάρια της παγκόσμιας τέχνης. Οι δύο τους επεχείρησαν να δοκιμάσουν την έννοια των δύο που γίνονται ένα, πιέζοντας στα άκρα τη σχέση και την τέχνη τους. Εμβληματική παραμένει η περφόρμανς με τους δύο πλάτη με πλάτη, με πλεγμένα τα μαλλιά τους.

https://www.instagram.com/p/B9PM-84l5ow

Το 1998 η κλονισμένη από τους θυελώδεις καυγάδες τους σχέση τελείωσε. Αποφάσισαν να πουν το τελευταίο αντίο με μία περφόρμανς, κατά τη διάρκεια της οποίας καθένας τους περπάτησε από αντίθετη αφετηρία επί 2,500 χιλιόμετρα στο Σινικό Τείχος, συναντήθηκαν στη μέση, αγκαλιάστηκαν και χώρισαν.

Το 2010, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαρίνα Αμπράμοβιτς: η Καλλιτέχνις είναι Εδώ» στο ΜΟΜΑ, η Αμπράμοβιτς καθόταν ακίνητη και σιωπηλή επί ώρες στο αίθριο του μουσείου και υποδεχόταν το κοινό. Μεταξύ των ανθρώπων που κάθισαν απέναντί της, ήταν και ο Ουλάι. Η ίδια κατακλύστηκε από συναίσθημα και δάκρυα άρχισαν να κυλούν στα μάτια της, σε μία επανασύνδεση που είχε κάνει το γύρο του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/B9Op3EdIOTw

Το 2015, ο Ουλάι μήνυσε την Αμπράμοβιτς σε ολλανδικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είχε παραβιάσει συμβόλαιο για κάποια έργα που είχαν δημιουργήσει από κοινού. Η υπόθεση έκλεισε με την Αμπράμοβιτς να του δίνει πάνω από 250.000 ευρώ για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ