ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Game of Thrones: Πώς άλλαξε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζαμε

Game of Thrones: Πώς άλλαξε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζαμε
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης. Έγινε topic συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Ανέδειξε μια ολόκληρη σειρά ολόφρεσκων ηθοποιών σε πρώτα ονόματα του παγκόσμιου στερεώματος. Περιείχε σκηνές που χαρακτηρίστηκαν «κινηματογραφικές» και η καλλιτεχνική τους αξία αναδείχθηκε τόσο από τους φανς όσο και από τους κριτικούς. Σόκαρε το κοινό του όσο κανείς δεν είχε κάνει ποτέ πριν. Ναι, το Game of Thrones είναι η τηλεοπτική σειρά – φαινόμενο που άλλαξε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τότε και τώρα μπορείς να την απολαύσεις ξανά μέσα από το Vodafone TV.

Έκανε πρεμιέρα το 2010 και ήδη από την πρώτη σεζόν μάς έδωσε να καταλάβουμε πως τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι καθόλου όπως τα γνωρίζαμε ή όπως τα είχαμε συνηθίσει. Με εντυπωσιακές σκηνές μάς έβαλε στο κλίμα του φανταστικού κόσμου του Γουέστερος για να παρακολουθήσουμε μια σειρά φαντασίας, μια πολεμική περιπέτεια δόξας και δύναμης με στοιχεία ανατρεπτικά που κρατούσαν την αγωνία στα ύψη – επί δέκα ολόκληρα χρόνια, όσα χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι οκτώ σεζόν της. Αδιανόητες ανατροπές, πρωτοφανείς για τηλεοπτική σειρά ερωτικές σκηνές, δολοπλοκίες και μυστήριο μπλέκονται εξαίσια, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα και ένα επικό αποτέλεσμα – γιατί όντως, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως το Game of Thrones είναι το έπος της εποχής μας.

Δείτε το trailer:

Οι ανατροπές

Αν κάτι χαρακτήρισε το Game of Thrones από την αρχή, αυτό ήταν οι συνεχείς ανατροπές στο σενάριο. Ο τηλεθεατής δεν προλαβαίνει να ταυτιστεί με τον ήρωα και ο ήρωας χάνεται. Οι καλοί δεν κερδίζουν στο τέλος, όλα είναι ρευστά και όλα ανατρέπονται. Το ότι κάποιος χτυπήθηκε από μία τραγωδία, δεν σημαίνει ότι η κακή του μοίρα τελειώνει εκεί. Και αντίστοιχα, όταν κάποιος αλλάξει στρατόπεδο, είτε από τους «καλούς» στους «κακούς» είτε αντίστροφα, δεν σημαίνει ότι αυτή η αλλαγή τον «σώζει» ή τον «καταστρέφει». Το επεισόδιο με τίτλο «Κόκκινος Γάμος» έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην τηλεοπτική ιστορία και είναι για πάντα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των φανατικών τηλεθεατών του Game of Thrones.

Οι επικές σκηνές μάχης

Ο κόσμος του Γουέστερος περιστρέφεται γύρω από τον πολυπόθητο Σιδερένιο Θρόνο που διοικεί τα Επτά Βασίλεια και τους διεκδικητές του, απογόνους αρχαίων οίκων που έχουν ή θεωρούν ότι έχουν βασιλικά δικαιώματα. Φυσικά δεν διεκδικούν το θρόνο αυτό μέσω του διαλόγου και αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά τους, αλλά με τα όπλα, με δολοφονίες, δολοπλοκίες και συνωμοσίες. Όλες οι μάχες που είδαμε στο Game of Thrones, περίπου μία σπουδαία ανά σεζόν εκτός της τελευταίας, βρήκαν τεράστια ανταπόκριση από το κοινό και τους κριτικούς, που επισήμαναν πως η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό είναι εξαιρετική και αντάξια μιας σπουδαίας κινηματογραφικής παραγωγής.

22

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Τα ρεκόρ της τηλεθέασης

Κάθε σεζόν του Game of Thrones έσπαγε και ένα ρεκόρ – συνήθως το δικό της προηγούμενο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Game of Thrones κατέχει το ρεκόρ Γκίνες της σειράς που παρακολουθούν παγκοσμίως οι τηλεθεατές στις υπηρεσίες οn demand – στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο από το Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ».

Οι συντελεστές

Όλοι συμφωνούν πως ο συγγραφέας George RR Martin, πάνω στα βιβλία του οποίου βασίστηκε η σειρά και ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του, μετέχοντας στην παραγωγή, είναι η ιδιοφυΐα της εποχής στον τομέα του. Από εκεί και πέρα όμως στο Game of Thrones είδαμε παιδιά – ηθοποιούς να γίνονται σταρ του Χόλιγουντ, είδαμε πρωταγωνιστές που ταυτίστηκαν με τους ρόλους τους να μπαίνουν στις ζωές του κοινού, που έδινε ακόμα και στα παιδιά του τα ονόματα των τηλεοπτικών ηρώων που αγάπησε, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μέσω των συνεχών ανατροπών και των plot twists που παρακολουθήσαμε άφωνοι, αποκτήσαμε ακόμα και μια διαφορετική ματιά προς τον κόσμο γύρω μας.

23

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Ντενέρις, Τζον Σνόου, Σέρσεϊ, Άρυα, οι Σταρκ, οι Λάννιστερ, το Castle Black, οι Άγριοι, ο Night King, μπήκαν για τα καλά στις ζωές μας μέσα από τη σειρά-φαινόμενο. Μεταξύ άλλων και για να θυμηθούμε όλες τις ατάκες της σειράς, που βάλαμε στην καθημερινότητά μας: «Winter is coming», «All men must die», «The North remembers», «The night is dark and full of terrors», «What do we say to the god of death? Not today»! Αν και εσείς είστε από αυτούς που δεν χορταίνουν το Game of Thrones τώρα, έχετε την ευκαιρία να το δείτε ξανά και ξανά στο Vodafone TV, όποια στιγμή κι αν το θελήσετε και από όποια συσκευή επιθυμείτε.

Ανακάλυψε όλες τις σειρές περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας εδώ

cnn 780x120