ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από το Girls στο Veep: Γιατί η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση

Από το Girls στο Veep: Γιατί η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Από την ανατρεπτική Lena Dunham στην ταλαντούχα Julia Louis-Dreyfus. Εν έτει 2020 η σύγχρονη αμερικανική, τηλεοπτική κωμωδία δεν αποτελεί απλώς ανδρική υπόθεση.

Η γυναίκα ήταν πάντα παρούσα στις κορυφαίες σειρές και ταινίες όλων των εποχών, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις σε ρόλο υποστηρικτικό ή λιγότερο σημαντικό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και μέσα από την HBO, δύο σειρές με πρωταγωνίστριες γυναίκες κατάφεραν να καταστήσουν σαφές ότι η κωμωδία είναι και γυναικεία υπόθεση, επαναπροσδιορίζοντας μεταξύ άλλων το πώς οι γυναίκες παρουσιάζονται μέσα από τις σύγχρονες κωμικές παραγωγές της μεγάλης και της μικρής οθόνης.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως από το 1998 και το πρώτο επεισόδιο του Sex and the City μέχρι σήμερα, ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία έχει ενδυναμωθεί και αναβαθμιστεί σε πολλούς τομείς. Το κίνημα της γυναικείας ενδυνάμωσης, λοιπόν, έφερε και την ενδυνάμωση του θηλυκού στοιχείου στην τηλεόραση, καθιστώντας ουσιαστικά την κωμωδία ως ένα επιπλέον μέσο για τη γυναικεία έκφραση και δη, την ανάδειξη των πλέον σημαντικών προκλήσεων που μια σύγχρονη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινό επίπεδο.

Οι σειρές Girls και Veep της HBO, τις οποίες τώρα μπορούμε να δούμε αποκλειστικά στο Vodafone TV, το « ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Και το γεγονός πως κατάφεραν να «κερδίσουν» τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο τηλεοπτικό κοινό, αποδεικνύει ότι όταν αναφερόμαστε στη γυναικεία κωμωδία, τα πράγματα είναι λίγο πιο αισιόδοξα.

Όταν η πολιτική σάτιρα έχει «άρωμα» γυναίκας και «σαρώνει»

Όταν το πρώτο επεισόδιο της σειράς Veep της HBO προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως επτά χρόνια, επτά κύκλους και 65 επεισόδια αργότερα θα μιλούσαμε για μία τηλεοπτική παραγωγή που θα άλλαζε την έννοια της τηλεοπτικής πολιτικής σάτιρας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τότε.

Καυστική και απίστευτα ειλικρινής, η σειρά Veep κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία (μεταξύ άλλων πέντε Emmy), να «κατακτήσει» κοινό και κριτικούς και να τοποθετήσει την αντιηρωίδα Selina Meyer -την… πλέον ακατάλληλη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την οποία υποδύεται η Julia Louis-Dreyfus στη σειρά- στη λίστα με τους πλέον εμβληματικούς, κωμικούς χαρακτήρες της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας.

Δείτε το trailer:

Για τους θαυμαστές της σειράς αλλά και την ίδια την Julia Louis-Dreyfus, βέβαια, το Veep του Σκωτσέζου σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Armando Iannucci, αποδείχθηκε προφητικό. Και αυτό διότι φέρεται να «είδε» την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ προτού έρθει. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι κατά την ομιλία της στην τελετή απονομής των βραβείων Emmy το 2016, η Αμερικανίδα ηθοποιός, κωμικός και παραγωγός είχε ζητήσει «συγγνώμη» από το τηλεοπτικό κοινό, τονίζοντας με το γνωστό, καυστικό χιούμορ που τη χαρακτηρίζει πως κανείς από τους ανθρώπους του Veep δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάποια ημέρα, το Veep θα έφτανε στο σημείο να λάβει… διαστάσεις ντοκιμαντέρ. Η Julia Louis-Dreyfus εξέφρασε με αυτόν τη δυσαρέσκειά της για την άνοδο του Donald Trump στην αμερικανική πολιτική σκηνή, παίρνοντας ουσιαστικά δημόσια θέση σε ό,τι αφορούσε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας της.

Πάντως, με 12 βραβεία Emmy (πρόκειται για την πιο βραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων), δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί στις ΗΠΑ, η Julia Louis-Dreyfus θεωρείται η Πρώτη Κυρία της Κωμωδίας.

62

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Τα κορίτσια της Lena Dunham

Όταν η Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Lena Dunham αποφάσισε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη την καθημερινότητα τεσσάρων νέων γυναικών που ζουν στη Νέα Υόρκη, γνώριζε ακριβώς τι ήθελε να πετύχει αρκετά χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του Sex and the City.

Όπως η ίδια η δημιουργός των Girls είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο παρελθόν, το Sex and the City αποτέλεσε αναμφίβολα πηγή έμπνευσης για εκείνη. Όμως, τα δικά της Κορίτσια, θα διέφεραν σημαντικά από την Carrie, τη Charlotte, τη Samantha και τη Miranda. Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από το τηλεοπτικό κοινό από το πρώτο κιόλας επεισόδιο των Girls της HBO, όταν και η ανερχόμενη συγγραφέας Hannah -την οποία υποδύεται η ίδια η Lena Dunham- αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία αφού οι γονείς της σταμάτησαν να την υποστηρίζουν οικονομικά.

63

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Διότι για τα Κορίτσια της Lena Dunham τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν σχετίζονται ως επί το πλείστον με την ερωτική τους ζωή. Η φιλία, οι οικονομικές δυσκολίες και μεταξύ η αβεβαιότητα -και δη η εργασιακή- έρχονται σε πρώτο πλάνο στη σειρά Girls. Και κάπως έτσι, μέσα σε 63 επεισόδια, η Dunham καταφέρνει να θίξει με τον πλέον εύστοχο και χιουμοριστικό τρόπο τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες της γενιάς των Millennials.

Δείτε το trailer:

Η κωμωδία είναι αναμφίβολα πλέον και γυναικεία υπόθεση, όπως αποδεικνύεται, έχοντας καταφέρει να «κερδίσει» και το ανδρικό κοινό. Αιχμηρές, ανατρεπτικές, ειλικρινείς και καυστικές: Οι γυναίκες της σύγχρονης τηλεοπτικής κωμωδίας δεν διστάζουν να αναδείξουν μέσα από την τέχνη τους τα φλέγονται ζητήματα της επικαιρότητας και να διακωμωδήσουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Και για αυτούς ακριβώς τους λόγους κάνουν τη διαφορά και αξίζουν μία θέση στο τηλεοπτικό μας «μενού». Μια «επίσκεψη» στο Vodafone TV, αρκεί για να απολαύσουμε μεταξύ πολλών άλλων διάσημων σειρών της HBO, το γυναικείο πρόσωπο της τηλεοπτικής κωμωδίας, στην πλέον καυστική εκδοχή του.

Ανακάλυψε όλες τις ρομαντικές και κωμικές σειρές εδώ

cnn 780x120