ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Plot Against America: Το σπουδαίο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ τώρα στις οθόνες μας

The Plot Against America: Το σπουδαίο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ τώρα στις οθόνες μας
©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές της φετινής σεζόν είναι το The Plot Against America, που φέρνει η HBO και στην Ελλάδα θα το απολαύσουμε αποκλειστικά στο Vodafone TV. Πρόκειται για τη μεταφορά του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ στη μικρή οθόνη. Το βιβλίο, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2004 και έκτοτε κάνει πάταγο, εξετάζει ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα ήταν η Αμερική και κατ’ επέκταση ο κόσμος ολόκληρος, στην περίπτωση που στις εκλογές του 1940, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ είχε ηττηθεί από έναν ακροδεξιό φασίστα πολιτικό, τον Τσαρλς Λίντμπεργκ;

Το βιβλίο αναλύει αυτή την ιστορική υπόθεση μέσα από τη σκοπιά μιας μεσοαστής οικογένειας Εβραίων που ζει στο Νιου Τζέρσεϊ και η οποία βιώνει τη μεταστροφή της αμερικανικής κοινωνίας καθώς αυτή αποδέχεται ολοένα και περισσότερο τον αντισημιτισμό ως κανονικότητα: Η σβάστικα του Χίτλερ εμφανίζεται παντού, οι λευκές κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν αλωνίζουν, η βία και το μίσος υπερνικούν. Νιώθοντας υπό διωγμό στον τόπο τους, στο σπίτι τους, οι Αμερικανοεβραίοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα σε μια Αμερική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ανοιχτή κοινωνία που γνωρίζουμε.

Η τηλεοπτική σειρά

Στην τηλεοπτική μεταφορά του The Plot Against America, πρωταγωνιστεί η Winona Ryder που υποδύεται την Evelyn Finkel, μια ανύπαντρη γυναίκα που φροντίζει την ανήμπορη μητέρα της και αγωνίζεται να βρει τον ρόλο της στη ζωή. Η ίδια επηρεάζεται βαθιά από έναν σημαντικό υποστηρικτή του ακροδεξιού Λίντμπεργκ, η στάση του οποίου σταδιακά την μεταμορφώνει σημαντικά. Στον ρόλο της μικρής της αδερφής Elizabeth “Bess” Levin, βλέπουμε τη Zoe Kazan. Η Bess είναι μητέρα και νοικοκυρά και ο φόβος της για το μέλλον υπό τον Λίντμπεργκ, την κάνει υπερπροστατευτική με την οικογένειά της. Ο Morgan Spector είναι ο Herman Levin, ο πατέρας της οικογένειας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει την «κανονικότητα» στη ζωή των δικών του, παρόλο που βλέπει τη χώρα να βυθίζεται στον φασισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε ακόμα τον Anthony Boyle που υποδύεται τον Alvin Levin, τον θυμωμένο νέο, ανιψιό του Herman, που ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, ενώ κάποια στιγμή ταξιδεύει στην Ευρώπη για να πολεμήσει. Τον ρόλο του μικρού Philip Levin, κρατάει ο Azhy Robertson, ενώ ο Caleb Malis είναι Sandy Levin, ο μεγάλος γιος της οικογένειας. Πολύ σημαντικός ο ρόλος του ραβίνου Lionel Bengelsdorf, τον οποίο υποδύεται ο John Turturro.

Δείτε το trailer:

Τα ιστορικά στοιχεία

Ο Φίλιπ Ροθ βασίστηκε για το ξετύλιγμα της πλοκής της ιστορίας του σε ένα ιστορικό πρόσωπο. Ο Τσαρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του ακροδεξιού πολιτικού, ξεκίνησε ως αεροπόρος. Το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του, επίτευγμα για το οποίο του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο των ΗΠΑ, ενώ η φήμη και η δόξα που κέρδισε του έδωσαν ώθηση για τη συνέχεια. Λίγα χρόνια αργότερα άλλη μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τον έφερε στο προσκήνιο: Το 1932 ένας Γερμανός μετανάστης απήγαγε και δολοφόνησε τον μόλις είκοσι μηνών γιο του. Η υπόθεση πήρε τεράστια δημοσιότητα και ο Λίντμπεργκ έγινε πια δημόσιο πρόσωπο. Μέχρι την άνοιξη του 1939 και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε πολλά ταξίδια στη Γερμανία, έγινε προσωπικός φίλος του Χίτλερ και υιοθέτησε μερικές από τις πιο αποκρουστικές, ρατσιστικές απόψεις και ναζιστικές του πρακτικές.

Ο Λίντμπεργκ ποτέ δεν έγινε στην πραγματικότητα κεντρικό πολιτικό πρόσωπο και διεκδικητής αξιώσεων της προεδρίας των ΗΠΑ. Οι ναζιστικές και αντισημιτικές του απόψεις όμως ήταν γνωστές, καθώς του είχε απονεμηθεί ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού για την προσφορά του στο Γ' Ράιχ, ενώ σε ομιλίες του στο πλαίσιο της οργάνωσης «Πρώτα η Αμερική», είχε αναφερθεί επανειλημμένα κατά των Εβραίων της χώρας και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Τελικά πέθανε το 1974, στη Χαβάη, σε ηλικία 72 ετών, χωρίς να επηρεάσει ποτέ την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Η αφήγηση του Φίλιπ Ροθ

Πρωταγωνιστής στο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ με τον τίτλο The Plot Against America (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Η Συνωμοσία εναντίον της Aμερικής»), είναι ο μικρός Φίλιπ Ροθ (ο συγγραφέας έδωσε στον ήρωά του το δικό του όνομα), ο γιος της οικογένειας Εβραίων μέσα από την οποία ο αναγνώστης βλέπει πώς θα εξελισσόταν η ιστορία αν οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί. Πράγματι, ο συγγραφέας έχει χρησιμοποιήσει αρκετά βιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο του και καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη του μια πολύ ζωντανή εικόνα μιας αμερικανικής κοινωνίας ζοφερής ως το κόκαλο.

Ο Φίλιπ Ροθ (1933 - 2018) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ήταν εβραϊκής καταγωγής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολλά από τα έργα του. Ήταν πολυγραφότατος και τα πιο γνωστά του βιβλία είναι: «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ», «Αμερικανικό ειδύλλιο», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», «Φεύγει το φάντασμα», κά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Πούλιτζερ για το «Αμερικανικό ειδύλλιο» (1997) και το διεθνές βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου του, το 2011.

22

©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πίσω από το The Plot Against America είναι οι David Simon και Ed Burns, οι δημιουργοί της τεράστιας επιτυχίας του The Wire αλλά και της μίνι – σειράς Generation Kill, που έχουν αναλάβει το σενάριο και την εκτέλεση της παραγωγής. Απολαύστε όλες τις διάσημες και νέες σειρές της ΗΒΟ αποκλειστικά στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» όποια στιγμή θέλετε και από οποιαδήποτε συσκευή.

Ανακάλυψε όλες τις δραματικές σειρές εδώ

cnn 780x120