ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Wire: Η σειρά της HBO που «μπήκε» στα πανεπιστήμια

The Wire: Η σειρά της HBO που «μπήκε» στα πανεπιστήμια

Έχουν περάσει 12 χρόνια από την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του The Wire όμως, για τους λάτρεις του, ο χρόνος δεν έχει καταφέρει να κάνει τη «μαγεία» της κορυφαίας σειράς της HBO να χαθεί.

Από το 2002 μέχρι το 2008 και μέσα από πέντε σεζόν και συνολικά 60 επεισόδια, το The Wire κατάφερε να ανατρέψει τα τηλεοπτικά δεδομένα της εποχής, αναβαθμίζοντας την έννοια του αστυνομικού τηλεοπτικού δράματος.

Στη Βαλτιμόρη, μια από τις πλέον επικίνδυνες από άποψη διαφθοράς και εγκληματικότητας πόλεις στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι του Νόμου αλλά και οι παράνομοι «ξετυλίγουν» τα μυστικά τους. Πόση διαφθορά όμως, μπορεί να αντέξει μια κοινωνία;

Η πλοκή της σειράς φαντάζει απλή όμως, κάθε επεισόδιο αποδεικνύει ότι το The Wire είναι κάτι περισσότερο από μία απλή αστυνομική σειρά. Το «παράδοξο» για πολλούς είναι ότι μέχρι σήμερα, το The Wire -το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε αποκλειστικά τώρα στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα- παραμένει επίκαιρο και αναμφίβολα αριστουργηματικό από πολλές απόψεις.

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως πέρα από μια αρκετή ωμή «ακτινογραφία» της σύγχρονης -κατά βάση αμερικανικής- κοινωνίας, πρόκειται για μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν προβληθεί ποτέ, ενώ όπως ακριβώς οι Sopranos έτσι και το The Wire, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την ψυχαγωγική τηλεόραση, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι τότε, βάζοντας τον παράγοντα «ποιότητα» σε πρώτο πλάνο.

42

Από την τηλεόραση στο πανεπιστήμιο

Παρά την τεράστια επιτυχία της σειράς, ωστόσο, το στοιχείο που πολλοί αγνοούν αναφορικά με το The Wire είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει τον τηλεοπτικό του χαρακτήρα και να φτάσει μέχρι τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, λαμβάνοντας τη μορφή ακαδημαϊκού μαθήματος.

Από το Χάρβαρντ μέχρι το Ντιουκ και από το Μπέρκλεϊ μέχρι τα πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Τέξας αλλά και το Μπράουν. Λίγα χρόνια έπειτα από το τέλος του The Wire, πολλά ήταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θέλησαν να εντάξουν τη σειρά της HBO στο ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα, τόσο από άποψη κοινωνιολογική όσο και κινηματογραφική καθώς και λογοτεχνική.

Το πώς το The Wire κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές και την ίδια ώρα να «κερδίσει» την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό. Με έναν περίτεχνο τρόπο, η δημοφιλής σειρά κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της κοινωνικής ανισότητας στις σύγχρονες αμερικανικές μεγαλουπόλεις, της αστικής φτώχιας, της συστημικής διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, προσπαθώντας παράλληλα να δείξει πώς η διαφθορά μας επηρεάζει σε κοινωνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, διαταράσσοντας μεταξύ άλλων τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

43

Η ρεαλιστική πλευρά του αστυνομικού δράματος

Το σίγουρο είναι πως στο The Wire οι μηχανισμοί του εγκλήματος έρχονται σε πρώτο πλάνο, αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές πλευρές της Βαλτιμόρης. Τις πλευρές εκείνες που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα και τις οποίες γνώριζαν από «πρώτο χέρι» οι δημιουργοί της σειράς. Αυτό ενδέχεται να ήταν, άλλωστε, το «κλειδί» της επιτυχίας της.

Διότι πέρα από το γεγονός ότι αρκετοί από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που συμμετείχαν στο The Wire είχαν υπάρξει πραγματικοί εγκληματίες και μετέφεραν κατά κάποιον τρόπο στη μικρή οθόνη ένα μέρος από τα προσωπικά τους βιώματα, οι ίδιοι δημιουργοί της David Simon και Ed Burns, γνώριζαν εμπειρικά το εγκληματικό πρόσωπο της Βαλτιμόρης.

Συγκεκριμένα, ο Simon είχε εργαστεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, καλύπτοντας το αστυνομικό ρεπορτάζ για την εφημερίδα Baltimore Sun, ενώ ο Ed Burns ήταν ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης στο τμήμα ανθρωποκτονιών αλλά και ναρκωτικών και είχε εργαστεί και ως δάσκαλος.

Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει το The Wire, λοιπόν, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το εντάξετε στο τηλεοπτικό σας «μενού» φέτος. Το γεγονός πως τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια επέλεξαν να το εντάξουν στο πρόγραμμα σπουδών τους είναι από μόνο του αρκετό για να σας πείσει. Στο Vodafone TV θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το πραγματικό πρόσωπο της Βαλτιμόρης του χθες αλλά και του σήμερα.

Δείτε εδώ το trailer:

Ανακάλυψε όλες τις αστυνομικές σειρές εδώ

cnn 780x120