ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Westworld: Εκεί όπου τα όρια ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία χάνονται

Westworld: Εκεί όπου τα όρια ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία χάνονται

Για τους λάτρεις της δράσης και της επιστημονικής φαντασίας το Westworld αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον ιδανικό τηλεοπτικό συνδυασμό. Με στοιχεία κλασικού sci-fi, έντονη δόση περιπέτειας και αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η επιτυχημένη σειρά της HBO κατάφερε να καλύψει πολλές από τις ψυχαγωγικές ανάγκες του σύγχρονου τηλεοπτικού κοινού.

Εκτός από ψυχαγωγία, ωστόσο, το Westworld των Jonathan Nolan και Lisa Joy είχε επίσης τη δυναμική να κινήσει το ενδιαφέρον μας, προσφέροντάς μας μια άλλη, περισσότερο φουτουριστική ματιά σε έναν κόσμο που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει, αν η πλέον εξελιγμένη τεχνολογία έπεφτε σε «λάθος χέρια».

Πρόκειται για έναν κόσμο στον οποίο τα όρια ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία χάνονται και στην περίπτωση του Westworld, ο Anthony Hopkins -στον ρόλο του Dr. Robert Ford- είναι εκείνος ο οποίος «κινεί τα νήματα», δηλαδή δημιουργεί ζωή και αν το θελήσει, την παίρνει πίσω.

52

Από την τεχνητή νοημοσύνη στα ανθρωπόμορφα ρομπότ

Στη γνωστή αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, η οποία προβάλλεται στο Vodafone TV, το « ΣΠΙΤΙ της ΗΒΟ» στην Ελλάδα, μια ομάδα επιστημόνων δημιουργεί τεχνητά πλάσματα (ουσιαστικά πρόκειται για «βιολογικά», ανθρωπόμορφα ρομπότ) τα οποία τοποθετούνται σε ένα θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα την Άγρια Δύση, το Westworld. Η ζωή τους προγραμματίζεται από τρίτους και το αν θα επιβιώσουν εξαρτάται από τις επιθυμίες εκείνων οι οποίοι επισκέπτονται το πάρκο για να διασκεδάσουν. Πρόκειται για εύπορους «πελάτες» οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να κάνουν ό,τι θέλουν στο πάρκο, ακόμη και το να αφαιρέσουν μια ζωή.

Όπως η ίδια η HBO αναφέρει για να περιγράψει τη σειρά, πρόκειται για μια «σκοτεινή οδύσσεια για την αυγή της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της αμαρτίας». Πόσο φουτουριστική είναι όμως αυτή η δυστοπία; Πού σταματούν τα όρια της φαντασίας και με ποιον τρόπο το Westworld αγγίζει ποικίλες πλευρές της σύγχρονης πραγματικότητας ή του άμεσου μέλλοντος;

53

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς, ανοίγοντας νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά στον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και φυσικά, ψυχαγωγούμαστε, πόσο ρεαλιστικό είναι ή μπορεί να γίνει το Westworld;

Η βασική ιδέα πίσω από τη σειρά της HBO δεν είναι καινούρια. Η ομώνυμη ταινία του 1973 του Michael Crichton και το σίκουέλ της, το Futureworld του 1980, είχαν καταφέρει να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία. Εν έτει 2020 όμως, γνωρίζουμε και κατανοούμε καλύτερα τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενώ έχουμε αντιληφθεί το γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλούς τομείς τα επόμενα χρόνια.

Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, αν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχει «σκοτεινές» προθέσεις; Άραγε, τα ρομπότ θα καταφέρουν να κυριαρχήσουν στις κοινωνίες του αύριο;

Η αλήθεια είναι ότι όπως όλα δείχνουν, τα ανθρωπόμορφα ρομπότ του Westworld δεν θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως σύντομα, η εικονική πραγματικότητα θα γίνει κομμάτι της ζωής μας, δίνοντάς μας ουσιαστικά τη δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με «έξυπνες» μηχανές. Τα chatbots του σήμερα -και δη τα πλέον προηγμένα- είναι ένα απλό παράδειγμα του τι θα ακολουθήσει. Και αυτό σημαίνει πως τα όρια ανάμεσα στο τι είναι ανθρώπινο και τι όχι ενδέχεται να γίνουν αρκετά δυσδιάκριτα τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός ρομπότ με ανθρώπινη νοημοσύνη, αποτελεί ακόμη μια τεράστια πρόκληση από πολλές απόψεις -και δη ηθικής. Το σίγουρο είναι πως ακούγοντας τον Anthony Hopkins (Dr. Robert Ford) στη σειρά να ζητά από ένα από τα τεχνητά πλάσματα του Westworld να του αποκαλύψει τι το παρακινεί στη ζωή και με τη σειρά του, εκείνο να αναφέρεται στην οικογένειά του, μπορεί εύκολα να αισθανθεί κάποιος πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός αντίστοιχου «πειράματος» στο μέλλον.

54

Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ένα θέμα που αναμένεται να μας απασχολήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Για την ώρα όμως, τα καλά νέα είναι πως ο σκληρός και γεμάτος σασπένς κόσμος του Westworld βρίσκεται μόνο εντός της οθόνης μας και εμείς, έχουμε τώρα την ευκαιρία να τον επισκεφτούμε με ασφάλεια μέσα από το Vodafone TV!

Ανακάλυψε όλες τις σειρές περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας εδώ

cnn 780x120