ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έργα των Πικάσο και Ματίς εγκλωβισμένα σε μουσείο της Αυστραλίας, λόγω κορωνοϊού

Έργα των Πικάσο και Ματίς εγκλωβισμένα σε μουσείο της Αυστραλίας, λόγω κορωνοϊού
AP Photo/Tim Hales, File

Εγκλωβισμένοι, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι. Σε «καραντίνα» στην Αυστραλία βρίσκονται κορυφαία έργα τέχνης εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για δεκάδες πίνακες οι οποίοι είχαν εκχωρηθεί ως δανεικοί από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής και φιλοξενούνταν στο πλαίσιο της έκθεσης «Matisse & Picasso» που διοργάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, η οποία έβαλε λουκέτο στις 23 Μαρτίου. Η έκθεση «Matisse & Picasso» είναι η πρώτη στην Αυστραλία που πρόβαλε την ιστορία της καλλιτεχνικής σχέσης δύο καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

«Έχουμε περίπου 100 έργα των Ματίς και Πικάσο εδώ, από 23 δανεισμούς απ’ όλο τον κόσμο, από την Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου, το Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι μεταξύ άλλων», είπε σχετικά ο Νικ Μίτζεβιτς, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Αυστραλίας.

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης φιλοξενούσε την έκθεση «Matisse & Picasso» έως τις 13 Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έκλεισε τις πύλες της νωρίτερα.

«Είναι αδύνατο να μετακινήσουμε αυτά τα έργα με ασφάλεια, όποτε παραμένουν μαζί μας, μέχρις ότου το προσωπικό των πολιτιστικών ιδρυμάτων έρθει στην Αυστραλία για να τα συγκεντρώσει και να τα πάρει πάλι στα μουσεία στα οποία ανήκουν», εξήγησε ο διευθυντής της NGA.

Η διεθνής ανταλλαγή έργων μεταξύ μεγάλων δημόσιων ιδρυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων τέχνης. Αλλά η μετακίνηση αυτών των έργων σε όλο τον πλανήτη είναι μια περίπλοκη και δαπανηρή επιχείρηση.

Οι πίνακες δεν μπορούν να μεταφερθούν χωρίς συνοδεία ανθρώπου. Και επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά αυτό το διάστημα, δεν μπορούν και οι πίνακες.

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Αυστραλίας έχει δανείσει περίπου 1200 έργα, μερικά εντός της Αυστραλίας, κάποια στο εξωτερικό. Εκεί, όπως φαίνεται, θα μείνουν το επόμενο διάστημα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ