ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Phoenix - De Niro: Το άγνωστο παρασκήνιο στα γυρίσματα του Joker

Phoenix - De Niro: Το άγνωστο παρασκήνιο στα γυρίσματα του Joker
Evan Agostini/Invision/AP

Ο Joker ήταν χωρίς αμφιβολία η ταινία που χαρακτήρισε το 2019. Ο Todd Phillips κατάφερε να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό πακέτο που δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητο. Έδειξε έναν διαφορετικό Joker. Ο κλασικός κακός των κόμικς γνωρίστηκε καλύτερα με την ανθρώπινη πλευρά του και την ψυχοσύνθεση του πρίγκιπα της Gotham σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδοχές που είχαν παρουσιαστεί μέχρι τότε.

Όσο ικανός κι αν ήταν ο σκηνοθέτης, όμως, τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς έναν καλό ηθοποιό να βγάλει το έργο εις πέρας κι αυτός στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Joaquin Phoenix. Το ταλέντο του Αμερικανού ηθοποιού ήταν γνωστό από τα πρώτα κιόλας βήματα της καριέρας του. Όποιος παρακολουθούσε τις ταινίες του μπορούσε να καταλάβει τη βαθιά αποτύπωση των συναισθημάτων των χαρακτήρων. Με τον Joker, το απογείωσε.

Στο cast, όμως, βρισκόταν κι άλλο ένα «βαρύ πυροβολικό» του Hollywood: ο Robert De Niro. Δεν είχε τα πρωταγωνιστικά σκήπτρα του Phoenix, αλλά αποτέλεσε μία ακόμα ερμηνεία που ισχυροποίησε την ποιότητα και τη θέση της ταινίας ανάμεσα στις καλύτερες της χρονιάς.

Οι δυο τους, ωστόσο, φαίνεται να είχαν μία διαφωνία στα γυρίσματα της ταινίας σχετικά με ένα πολύ σύνηθες διαδικαστικό κομμάτι. Σύμφωνα με το GQ, ο Phoenix δεν ήθελε να κάνει την ανάγνωση που είθισται να συμβαίνει του σεναρίου στο τραπέζι με την παρουσία όλων των ηθοποιών ενός cast, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον De Niro. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πρωταγωνιστής του Joker χρησιμοποιεί το άγχος του ως μέθοδο για να αποτυπώνει καλύτερα και πιο φυσικά τα συναισθήματα του ρόλου του.

Μην μπορώντας να αποδεχτεί την επιλογή, ο De Niro μίλησε στον Phillips παροτρύνοντάς τον να μεταπείσει τον Phoenix, ώστε να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί και να μπορέσουν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη οπτική της ταινίας τους.

«Πες του ότι είναι ηθοποιός και πρέπει να είναι εκεί. Μου αρέσει να ακούω όλη την ταινία και θα μπούμε όλοι στο δωμάτιο και θα τη διαβάσουμε»

Τελικά, ο πρωταγωνιστής πήγε στο δωμάτιο κι ανέγνωσε με όλο το cast τα δικά του κομμάτια. Σε αυτό, κατά πάσα πιθανότητα συνέβαλε το γεγονός ότι ο De Niro είναι ο αγαπημένος του ηθοποιός, οπότε ο σεβασμός που νιώθει για εκείνον είναι μεγάλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ