ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποσό-ρεκόρ για το χειρόγραφο του «Hey Jude» των Beatles: Σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια

Ποσό-ρεκόρ για το χειρόγραφο του «Hey Jude» των Beatles: Σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια
AP Photo

Οι χειρόγραφοι στίχοι του Πολ ΜακΚάρτνεϊ για το εμβληματικό τραγούδι Hey Jude, των Beatles, πουλήθηκαν στη δημοπρασία των Julien's Auctions εννέα φορές επάνω από την αρχική τιμή εκτίμησης.

Οι στίχοι του Πολ ΜακΚάρτνεϊ για το Hey Jude, τους οποίους έγραψε σε μια σελίδα χαρτί, κυριολεκτικά απογειώθηκαν στη δημοπρασία των Julien’s Auctions, που ειδικεύονται στην πώληση αντικειμένων που ανήκαν σε διάσημους του Χόλιγουντ και της μουσικής βιομηχανίας, και πουλήθηκαν για 910.000 δολάρια -εννέα φορές πάνω από την αρχική τιμή εκτίμησης.

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε και ένα μπάσο με το λογότυπο The Beatles που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του βρετανικού συγκροτήματος στην Αγγλία, το 1964, για 200.000 δολάρια.

Τόσο οι χειρόγραφοι στίχοι όσο και άλλα διακόσια αντικείμενα των Beatles προσφέρθηκαν σε απευθείας online δημοπρασία την περασμένη Παρασκευή από τις δημοπρασίες Julien στη Νέα Υόρκη, για την 50η επέτειο της διάλυσης του συγκροτήματος.

Jude

@Julien’s Auctions

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι η δημοπρασία έγινε σε μια πόλη που μετρά περισσότερους από 6.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Νεοϋορκέζους να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση των αντικειμένων. Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα ήταν και ένα σχέδιο του Τζον Λένον προς τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, που ονομάζεται Bagism, και ένα τασάκι που χρησιμοποίησε ο ντράμερ του συγκροτήματος, Ρίνγκο Σταρ, στα στούντιο εγγραφής της Abbey Road, το οποίο και έπιασε το απίθανο ποσό των 32.500 δολαρίων.

Η σπάνια και πολύτιμη χειρόγραφη σελίδα με τις σημειώσεις του Πολ ΜακΚάρτνεϊ το 1968 και το Hey Jude, έχουν τη δική της ιστορία. Αν και αποδόθηκε πολλές φορές στον Τζον Λένον, τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο ΜαΚάρτνεϊ. Είχε δώσει στο τραγούδι αρχικά τον τίτλο Hey Jules και το έγραψε για να ηρεμεί το γιο του Λένον, Τζούλιαν, μετά το διαζύγιο που είχε πάρει ο πατέρας του από τη Σίνθια Λένον. Το single αυτό ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε το συγκρότημα για την Apple Records, το 1968. Το τραγούδι ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια που είχε φτάσει στην κορυφή των βρετανικών charts.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ