ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στίβεν Κινγκ: Ζητάει συγγνώμη για το προφητικό βιβλίο του για την πανδημία

Στίβεν Κινγκ: Ζητάει συγγνώμη για το προφητικό βιβλίο του για την πανδημία
AP Photo/Mark Lennihan

Συγγνώμη ζητά από το κοινό του ο μετρ της λογοτεχνίας τρόμου Στίβεν Κινγκ, επειδή ίσως νιώθουν ότι ζουν μέσα σε ένα από τα μυθιστορήματά του, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο συγγραφέας είπε ότι πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν την επιδημία COVID-19 με έναν ιό για τον οποίο έγραψε στο βιβλίο του «The Stand» (μεταφράστηκε στα ελληνικά ως «Το Κοράκι») το 1978. Η υπόθεση στο συγκεκριμένο βιβλίο είχε κάποιες ομοιότητες με την παρούσα κατάσταση, καθώς ο Στίβεν Κινγκ έγραφε για μια πανδημία, με τη διαφορά ότι ο δικός του ιός είχε εξολοθρεύσει το 99% του πληθυσμού της γης.

Πολλοί από τους φανατικούς του αναγνώστες λένε τώρα ότι νιώθουν σα να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε μια απ’ τις τρομακτικές του ιστορίες.

«Δεν είναι πολύ άνετο να είμαι εγώ αυτή την εποχή. Συνεχίζω να ακούω ανθρώπους να λένε: ‘Είναι σα να ζούμε σε μια ιστορία του Στίβεν Κινγκ’. Και η μόνη μου απάντηση σε αυτό είναι, ‘Λυπάμαι’», είπε μιλώντας στο npr.org.

images

Στο μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «The Stand», ένας θανατηφόρος ιός, που πήρε το όνομα Captain Trips, δημιουργείται σε ένα στρατιωτικό εργαστήριο, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και προκαλείται πανδημία.

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό, ο οποία καταλήγει να σκοτώσει το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πανδημία προκαλεί την πλήρη κατάρρευση της κοινωνίας κι αφήνει πίσω του μόνο μια ομάδα επιζώντων, σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης.

Μια πανδημία όπως αυτή του νέου κορωνοϊού ήταν «μοιραίο να συμβεί», προσθέτει παρόλα αυτά ο Στίβεν Κινγκ και εξηγεί: «Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι στην κοινωνία μας, όπου το ταξίδι είναι βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής, αργά ή γρήγορα, θα υπήρχε ένας ιός που επρόκειτο να έρθει σε επαφή με το ευρύ κοινό».

Ο 72χρονος συγγραφέας, παραδέχτηκε ότι παρόλο που δημιουργεί πανικό στις δικές του ιστορίες, ο ίδιος προσπαθεί να αντιμετωπίζει με ψυχραιμίατην πανδημία του κορωνοϊού, διατηρώντας τον εαυτό του απασχολημένο. Εξήγησε ότι η εστίαση στο γράψιμο είναι αυτό που τον βοηθά να αποφεύγει την υπερβολική σκέψη για τον κορωνοϊό.

«Δεν είναι πανικός. Δεν είναι τρόμος αυτό που αισθάνομαι, που νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται, είναι ένα είδος ενοχλητικού άγχους, που λες στον εαυτό σου, δεν πρέπει να βγω έξω. Αν βγω έξω, θα μπορούσα να κολλήσω αυτό το πράγμα ή θα το μετέδιδα σε κάποιον άλλο».

Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει λόγω της πανδημίας, αυτό έδωσε τροφή για σκέψη στον Κινγκ. Ο συγγραφέας είπε ότι άλλαξε το γράψιμό του και λόγω της απροσδόκητης πανδημίας, έπρεπε να αλλάξει και κάποιες από τις καταστάσεις στο επόμενο βιβλίο του.

Ο κορωνοϊός θα σημαδέψει τη σημερινή γενιά

Ο Κινγκ, ο οποίος τις προάλλες εμφανίστηκε στα social media φορώντας μάσκα, είπε ότι ο νέος κορωνοϊός θα αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στη σημερινή γενιά.

«Εγώ -ένας άνθρωπος που είναι τώρα στα 70 του- μπορώ να θυμηθώ τη μητέρα μου να μιλάει για τη Μεγάλη Ύφεση. Άφησε ένα σημάδι, ένα τραύμα. Και τώρα εγώ σκέφτομαι την εγγονή μου, που δεν μπορεί να δει τους φίλους της, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους μόνο μέσω Skype. Είναι κλεισμένη στο σπίτι κι όταν θα κάνει τα δικά της παιδιά και θα της λένε “βαριέμαι, δεν μπορώ να βγω απ’ το σπίτι”, εκείνη θα τους λέει “το 2020 ήμασταν όντως κλεισμένοι στο σπίτι για μήνες. Δεν μπορούσαμε να βγούμε λόγω ενός ιού».

Σχετικά με το ρόλο της λογοτεχνίας του τρόμου σε μια περίοδο που ο κόσμος πραγματικά φοβάται, ο συγγραφέας λέει ότι οι ιστορίες αυτές είναι σαν όνειρα: «Μπορείς να πας σε έναν κόσμο που ξέρεις ότι δεν είναι αληθινός. Αλλά εάν ο καλλιτέχνης είναι καλός, μπορείς να πιστέψεις ότι αυτός ο κόσμος είναι τόσο αληθινός που μπορείς να πας εκεί. Υπάρχει πάντα ένα κομμάτι του μυαλού σου που καταλαβαίνει ότι δεν είναι αληθινός, αλλά είναι σαν να το ζεις», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ