ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

#Μένουμε_σπίτι: H Ταινιοθήκη συνεχίζει τις online προβολές με διαμάντια του ελληνικού σινεμά

#Μένουμε_σπίτι: H Ταινιοθήκη συνεχίζει τις online προβολές με διαμάντια του ελληνικού σινεμά
Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Εμείς συνεχίζουμε να #μένουμε_σπίτι, λόγω κορωνοϊού και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις διαδικτυακές της προβολές, με περισσότερες σπάνιες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Από την Πέμπτη 23 Απριλίου (8 μ.μ.) η Ταινιοθήκη παρουσιάζει το νέο πρόγραμμά της με μια αντιπροσωπευτική επιλογή ταινιών από τον μεταπολεμικό κινηματογράφο που για πρώτη φορά παρουσιάζεται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Ανάμεσα τους ο Δράκος, η Μαγική Πόλη και το Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου. Θα προβληθούν έξι ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για σπάνιες ταινίες από τη συλλογή της Ταινιοθήκης, που δεν έχουν συχνά προβληθεί, αλλά και άλλες που αν και αρκετά προβεβλημένες δεν παύουν να αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η διαδικασία παραμένει ίδια: κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη. Οι προβολές θα συνεχιστούν και το Μάϊο.

Η επιλογή των ταινιών δίνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της περιόδου της ανάπτυξης των ελληνικών στούντιο στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, την εμφάνιση μιας πρώτης γενιάς σκηνοθετών/δημιουργών με χαρακτηριστική περίπτωση το Νίκο Κούνδουρο, την εμφάνιση της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτη που πήρε μέρος σε διεθνές Φεστιβάλ, του σπουδαίου εκπροσώπου του ντοκιμαντέρ -που μαθήτεψε δίπλα στον Ανρί Λαγκλουά- Λάμπρου Λιαρόπολου.

Από την περίοδο της δικτατορίας και την μεταπολίτευση η Ταινιοθήκη παρουσιάζει μια σημαντική ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου που είχε σημαντικά προβλήματα με την λογοκρισία και διακρίθηκε σε ξένα Φεστιβάλ και από την μεταπολίτευση τα δύο ντοκιμαντέρ του σημαντικού λογοτέχνη, σκηνοθέτη και μεγάλου υποστηρικτή της Ταινιοθήκης Κώστα Βρεττάκου.

Μετά την ολοκλήρωση του αφιερώματος στο βωβό και τον πρώιμο ομιλούντα κινηματογράφο, με ταινίες που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει, σειρά παίρνουν ταινίες-ορόσημα στο μεταπολεμικό ελληνικό σινεμά, που απλώνονται από τη δεκαετία του ’40 και φτάνουν μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, τη μεταπολίτευση, και τα τέλη του ’80.

Η έναρξη θα γίνει με την ιστορική Άννα Ροδίτη, των Γιάννη Φιλίππου και Μιχάλη Γαζιάδη, που αποκαταστάθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ θα προβληθούν και τρία ντοκιμαντέρ που υπογράφουν ο Λάμπρος Λιαρόπουλος και ο Κώστας Βρεττάκος.

Οι ταινίες που θα προβληθούν από 23 Απριλίου-14 Μαϊου

Πέμπτη 23/4:

Άννα Ροδίτη (Γιάννης Φιλίππου, Μιχάλης Γαζιάδης, 1948)

Ρομαντική και περιπετειώδης ταινία τοποθετημένη στην περίοδο της Κατοχής, στη Ρόδο.

Μία από τις πρώτες μεταπολεμικές ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, που σηματοδοτεί την συγκρότηση των πρώτων ελληνικών στούντιο, και πρώτη παραγωγή της Ανζερβός, της σημαντικότερης εταιρείας παραγωγής μετά τη Φίνος Φιλμ. Γυρίστηκε σε φυσικές τοποθεσίες, και κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη Ρόδο, με θέμα την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Στην ταινία συμμετέχουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου της εποχής (Καίτη Πάνου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Πρινέας).

Κυριακή 26/4:

Το Ποτάμι (Νίκος Κούνδουρος, 1959)

Μια σπονδυλωτή ταινία, σπουδή στην έννοια των συνόρων και της ελευθερίας.

Ο Νίκος Κούνδουρος συνεργάστηκε με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη, Αντώνη Σαμαράκη και Νότη Περγιάλη. Με καταπληκτική φωτογραφία από τον Τζιοβάνι Βαριάνο ο Κούνδουρος καταφερνει να αποσπάσει το αισθητικό αποτέλεσμα που η εικαστική του ματιά αναζητούσε. Η πρώτη ταινία στην οποία αναγνωρίστηκε δικαστικά στο σκηνοθέτη η δυνατότητα να προστατεύσει τη δική του εκδοχή του μοντάζ (director’s cut).

Tainiothiki2

Τετάρτη 29/4:

Ανοιχτή Επιστολή (Γιώργος Σταμπουλόπουλος, 1967)

Αφύπνιση ενός νεαρού άντρα με καταλύτη μια συνειδητοποιημένη και γοητευτική δασκάλα.

Γυρισμένη επι δικτατορίας και λογοκριμένη από το καθεστώς, η ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου αφηγείται την ιστορία ενός νέου μικροαστού, γεννημένου στην Κατοχή και προετοιμασμένου από τις κοινωνικές συνθήκες να «βολευτεί». Ο νέος άντρας προσπαθεί να μην αντιδρά και να μη σκέφτεται, αναζητώντας μια κάποια διαφυγή σε διάφορους έρωτες, μέχρι που συναντά μια συνειδητοποιημένη νεαρή δασκάλα.

Σάββατο 2/5:

Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965)

Ο Δράκος (Νίκος Κούνδουρος, 1956)

Γράμμα από το Σαρλερουά: Ο ματαιωμένος νόστος ενός Έλληνα εργάτη στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου.

Ο Λάμπρος Λιαρόπουλος, στο ντοκιμαντέρ του, σκιαγραφεί την μάχη των Ελλήνων μεταναστών μεταλλωρύχων. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταναστευτική αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, ο σκηνοθέτης βλέπει από μια ιδιαίτερη προσωπική σκοπιά τη θέση και τα προβλήματα αυτών των εργατών σε μια ευρωπαϊκή χώρα που, ως προς τα υλικά αγαθά, τους προσφέρει τα πάντα, εκτός από την πιθανότητα επιστροφής στην πατρίδα τους.

Μια συμμορία αναζητά αρχηγό και πιστεύει σε ένα φουκαρά, που πιάνεται στην παγίδα της ψεύτικης εξουσίας.

Ο Δράκος: Με την ταινία του αυτή, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο Νίκος Κούνδουρος φέρνει στην Ελλάδα τον «κινηματογράφο του δημιουργού», έξω από τη κυρίαρχη λογική της εμπορικής παραγωγής. Η ταινία, με την παραβολή του άπραγου υπαλληλάκου που υποδύεται τον μεγαλοκακοποιό (Ντίνος Ηλιόπουλος), αρθρώνει μια κριτική θέση στη μετεμφυλιακή καταπιεστική συναίνεση. Σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλμ του ελληνικου σινεμά.

Τρίτη 5/5:

Το Στρώμα της Καταστροφής (Kώστας Βρεττάκος, 1980)

Η Διάσωση του Μνημείου (Κώστας Βρεττάκος, 1987)

Το Στρώμα της Καταστροφής: Μια ανασκαφή και αποκάλυψη γίνεται και το μοναδικό τεκμήριο για την αρχαία Καλλίπολη που βυθίζεται στα νερά του Μόρνου.

Ο Κώστας Βρεττάκος, απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας με το φακό του την ανασκαφή για την ανεύρεση της Καλλίπολης και συγχρόνως την καταβύθιση της αρχαίας πόλης από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνουστα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η ανάγκη υδροδότησης της της Αθήνας γίνεται το στρώμα της καταστροφής.

Tainiothiki3

Η Διάσωση του Μνημείου: Το χρονικό της διάσωσης και συντήρησης μεταξύ 1973-86, στο βράχο της Ακρόπολης.

Το χρονικό των εργασιών συντήρησης που έγιναν στο βράχο της Ακρόπολης, από το 1973 μέχρι και το 1986. Το ντοκιμαντερ αποτυπώνει τον αργό ρυθμό της δουλειάς και των αλλαγών που συντελούνται σταδιακά, καθώς και την αγωνία των επιστημόνων και του τεχνικού προσωπικού μπροστά στη μεγάλη ευθύνη του εγχειρήματος.

Παρασκευή 8/5:

Το Νησί της Σιωπής (Λίλα Κουρκουλάκου, 1958)

Μια γενναία ματιά στον εγκλεισμό των λεπρών στη Σπιναλόγκα.

Η Λίλα Κουρκουλάκου, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης φιξιόν που συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (Βενετία), κάνει το ντεμπούτο της με ένα φιλμ μυθοπλασίας για τη ζωή των λεπρών, με γυρίσματα και στην ίδια τη Σπιναλόγκα που τότε ακόμα λειτουργούσε ως λεπροκομείο. Στην ταινία της, με νεορεαλιστικά και ντοκιμαντερίστικα στοιχεία, αφηγείται τοναγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί. Το φιλμ της μάλιστα έγινε αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο.

Δευτέρα 11/5:

Μαγική Πόλη (Νίκος Κούνδουρος, 1954)

Θεωρείται η πρώτη νεορεαλιστική ταινία στον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη. Ο Νίκος Κούνδουρος ενθουσιασμένος από το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, στρέφει το φακό του στην προσφυγική φτωχογειτονιά με τα τσακισμένα όνειρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Από την απέναντι μεριά, όχι οι πλούσιοι αλλά ένα υποκατάστατό τους, ένας φτηνός αντικατοπτρισμός μιας προκατασκευασμένης ευτυχίας: η μαγική πόλη.

Tainiothiki4

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία Η Ρόδα (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα που θα απολαύσουμε ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ:

http://www.tainiothiki.gr/el/ekdiloseis/arxeio-ekdiloseon/283-i-tainiothiki-sto-spiti-ii

Ακολουθήστε την Ταινιοθήκη στο facebook https://www.facebook.com/tainiothikigr/ και στο instagram https://www.instagram.com/tainiothikigr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ