ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Aπό τις εμπόλεμες ζώνες στο κόκκινο χαλί των BAFTA, o Greg Williams φωτογραφίζει αθέατες στιγμές

Aπό τις εμπόλεμες ζώνες στο κόκκινο χαλί των BAFTA, o Greg Williams φωτογραφίζει αθέατες στιγμές

Το να μην έχεις ακούσει το όνομα του Greg Williams είναι πιθανό, το να μην έχεις δει ποτέ τη δουλειά του όμως, σχεδόν απίθανο. Από τα δωμάτια ξενοδοχείων διασήμων στις παρασκηνιακές στιγμές τους στα Φεστιβάλ της λάμψης στις εμπόλεμες ζώνες στη Βιρμανία και τη Σιέρρα Λεόνε, ο Greg Williams κουβαλάει το όπλο του. Τη φωτογραφική του μηχανή.

Ικανός να αποτυπώσει οποιονδήποτε και οτιδήποτε, ο Williams είναι ένας φωτογράφος που ξεχωρίζει για την γνησιότητα του και το πολυδιάστατο ταλέντο του. Μεταξύ άλλων απαθανατίζει τις backstage στιγμές μερικών απ΄ τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ προσφέροντας μας μια πιο ανθρώπινη ματιά στις ζωές τους.

Είτε αραγμένος στο πίσω κάθισμα μιας λιμουζίνας παρέα με την Amber Heard είτε χωμένος ανάμεσα σε Jake Gyllenhaal και Josh Brolin πάνω σε ένα σκάφος κατά τη διάρκεια του Venice International Film Festival, ο Williams είναι πανταχού παρών, καταφέροντας να παρέμβει στις προσωπικές τους στιγμές. Τον Ιανουάριο μάλιστα κέρδισε τον τίτλο του British Academy of Film and Television Arts' (BAFTA) inaugural Photographer in Residence ενώ στη συνέχεια θα του δοθεί πρόσβαση στα backstage της βρετανικής κινηματογραφικής υπεροχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό της ασυνήθιστης πρόσβασης που του δίνεται και κατ’ επέκταση της επιτυχίας του, είναι απλό. Σε αντίθεση με τους paparazzi που ακολουθούν τους διάσημους παντού και λαχταρούν να τραβήξουν μια φωτογραφία που εκθέτει, ο Williams ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί να απεικονίζει το καλό στους ανθρώπους.

“Δεν υπάρχουν ύπουλα κίνητρα εδώ. Δεν προσπαθώ να παραβιάσω την ιδιωτικότητα ή να επισημάνω τη σκοτεινή πλευρά κανενός”, σχολιάζει ο Βρετανός φωτογράφος καθισμένος στο στούντιο του στο Mayfair. “Αφιερώνω πάντα τα πορτρέτα μου σε ανθρώπους με ταλέντο. Δεν θέλω να δημιουργήσω μια ανάμνηση αρνητική για αυτούς, θέλω οι φωτογραφίες μου να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας”.

https://www.instagram.com/p/p

Στα BAFTA της αποψινής βραδιάς

O Williams έχει σχέδιο για το βράδυ της 14η Φεβρουαρίου. Πληθώρα διασημοτήτων όπως οι Leonardo DiCaprio και Eddie Redmayne θα καταφθάσουν για να γιορτάσουν τους καλύτερους της μικρής και της μεγάλης οθόνης, για 45η συνεχόμενη χρονιά.

“Το πιθανότερο είναι να φθάσω μαζί με κάποιον, να τρυπώσω δηλαδή στο αμάξι του και να απαθανατίσω την άφιξη του. Θα τραβήξω και μερικές φωτογραφίες στο κόκκινο χαλί αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μπω νωρίς στο αμφιθέατρο και να φωτογραφίσω ανθρώπους κατά τη διάρκεια της αναμονής.”

“Η τελετή θα γίνει στο Royal Opera House, πρόκειται για old school πολυτέλεια. Ή μάλλον για την επιτομή της πολυτέλειας” σχολιάζει για το αποψινό event το οποίο και θα απαθανατίσει όπως κάνει από το 2005.

Έχει μεγάλη διαφορά να φωτογραφίζει κανείς τα BAFTA απ’ το να φωτογραφίζει σε στούντιο με όλους τους παράγοντες καθορισμένους, λέει ο ίδιος, και τα δύο όμως λειτουργούν εξίσου καλά.

“Αναλαμβάνοντας events όπως αυτό επιφέρει μια ισορροπία στην επαγγελματική μου ζωή. Τα μόνα που χρειάζομαι είναι η εμπειρία μου, η συναίσθηση μου, οι γνωριμίες που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, και φυσικά η αντίληψη. Πολλές από τις φωτογραφίες βγαίνουν τελευταία στιγμή, ή μάλλον την κατάλληλη στιγμή η οποία μπορεί όμως να διαρκέσει ελάχιστα. Πρέπει αυτή τη στιγμή να την εκμεταλλευτείς γρήγορα και ξαφνικά. Και μόνο που είμαι μέσα σε αυτή την αίθουσα, μου προκαλεί ένα συναίσθημα μοναδικό.”

Χρησιμοποιώντας το Instagram ως πλατφόρμα, ο Williams μας μυεί στις παρασκηνιακές ανθρώπινες στιγμές των stars χρησιμοποιώντας το hashtag #artofbehindthescenes.

https://www.instagram.com/p/p

Εκείνος, ο εαυτός του, αυτός και μια κάμερα είναι όλα όσα χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο ο Williams είναι ικανός να τραβήξει τις φωτογραφίες, να εγκριθούν, να αναρτηθούν στο προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnstagram και να δοθούν στους περισσότερους από 93.000 followers του.

“Πρέπει να είσαι παρών ώστε να επιτρέψεις σε κάποιο ‘χαρούμενο ατύχημα’ να συμβεί και να είσαι αρκετά καλός στη δουλειά σου ώστε να το απαθανατίσεις. Και να είσαι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρεις πότε να αποχωρήσεις” λέει ο ίδιος.

“Νομίζω ότι από μόνο του το γεγονός κάποιος σε αφήνει να είσαι παρόν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς τη δουλειά μου. πως και μόνο το να είσαι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ενός ανθρώπου” συμπληρώνει.

“Από τη στιγμή που κάποιος σου δίνει πρόσβαση στην προσωπική του ζωή, πρέπει να τον παρουσιάσεις όπως του αρμόζει, με σεβασμό.”

Από τους αντάρτες της Κορέας στους Brangelina των λαμπερών βραδιών

Ο Williams ξεκίνησε τη καριέρα του σε ένα χώρο που δε θύμιζε σε τίποτα τους αστραφτερούς διαδρόμους των BAFTA και τους λαμπερούς αστέρες του Χόλιγουντ. Έχοντας πιάσει κάμερα στα χέρια του για πρώτη φορά σε ηλικία 7 ετών, έκανε το πρώτο μεγάλο του άλμα στο χώρο στα 19 του.

https://www.instagram.com/p/p

“Ένας φίλος μου και εγώ μπήκαμε παράνομα στη Βιρμανία. Περάσαμε μια βδομάδα με τους Κορεάτες αντάρτες στα βουνά, στα σύνορα, όταν πολεμούσαν ενάντια στη Βιρμανική κυβέρνηση,” λέει στο CNN.
“Αυτή υποθέτω πως ήταν και η αρχή της καριέρας μου.”

O Williams απαθανάτισε αμέτρητα στιγμιότυπα σε εμπόλεμες ζώνες και εξακολουθεί να μην επαναπαύεται και να προσπαθεί να εξελίσσεται. Μου λέει, “αυτές οι στιγμές είναι μια συνεχής ευκαιρία να διευρύνει κανείς τους ορίζοντές του.”

Παρ’ ότι δεν ασχολείται πλέον ενεργά με αυτό το επικίνδυνο είδος φωτορεπορτάζ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, οι εμπειρίες του τον ακολουθούν.

https://www.instagram.com/p/p

Ο φωτογράφος μαζί με τον καλλιτέχνη αδερφό του, Olly Williams, δουλεύουν εδώ και καιρό επάνω στο σενάριο και τη σκηνοθεσία της πρώτης τους ταινίας που θα περιστρέφεται γύρω από το θέμα του μετα-τραυματικού στρες, πράγμα που ο Williams βίωσε μετά τις εμπειρίες του στη Σιέρρα Λεόνε, τη Βιρμανία και τη Τσετσενία. Εμπειρίες τις οποίες ο ίδιος περιγράφει ως εξαγνιστικές.

Η ταινία, θα ονομάζεται Samarkand, και θα εξιστορεί την προσπάθεια ενός Βρετανού βετεράνου της SAS να επανενταχθεί στην κοινωνία μετά τη τραυματική του εμπειρία. Ο Τομ Χάρντι, ο οποίος μάλιστα έχει φωτογραφηθεί πολλάκις από τον Williams, θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία.

“60% συναίσθηση και αντίληψης πότε σε παίρνει να μπεις στο δωμάτιο και πότε οφείλεις να βγεις από αυτό. Να ξέρεις τα όρια σου” λέει ο Greg Williams.

“Καμία φωτογραφία δεν αξίζει τη ζωή σου.”

From the frontlines to film stars: A photographer's journey to the BAFTAs By Esra Gurkan, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ