ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

20 χρόνια από την προβολή του Μονομάχου: Γιατί ο Ράσελ Κρόου ήθελε να απορρίψει το ρόλο

20 χρόνια από την προβολή του Μονομάχου: Γιατί ο Ράσελ Κρόου ήθελε να απορρίψει το ρόλο
AP Photo/Domenico Stinellis

Μπορεί σήμερα να μην θυμίζει σε πολλά τον παλιό του εαυτό, όμως 20 χρόνια πριν ο Ράσελ Κρόου έπαιζε το ρόλο που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα του και του χάρισε ένα Όσκαρ, στην ταινία «Ο Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ

Η ταινία κέρδισε συνολικά 5 Όσκαρ και ο Κρόου, που τότε ήταν σε πολύ διαφορετική φυσική κατάσταση από σήμερα, πήρε στο σπίτι του, στην Αυστραλία, το ένα από αυτά.

Ο Κρόου θυμήθηκε την επέτειο της κινηματογραφικής πρεμιέρας της ταινίας, με μια ανάρτησή του στο Twitter: «20 χρόνια από σήμερα, ο “Μονομάχος” βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Ισχύς και τιμή», έγραψε.

Παρόλα αυτά και χωρίς βέβαια τότε να γνωρίζει τη συνέχεια, ο ίδιος ο Κρόου έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι όταν διάβασε το σενάριο της ταινίας όχι απλώς δεν ενθουσιάστηκε, αλλά ήταν έτοιμος και να απορρίψει το ρόλο. «Νόμιζα ότι δεν αυτό δεν ήταν ταινία. Αλλά, στη συνέχεια μου είπαν θα σε σκηνοθετήσει ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Και αυτό ήταν αρκετό για εμένα, ώστε να θέλω να καθίσω να συζητήσω με τον Ρίντλεϊ», έχει πει.

Ένα χρόνο νωρίτερα ο ηθοποιός είχε υποχρεωθεί να πάρει 23 κιλά για τις ανάγκες της ταινίας The Insider, ενώ είχε ξυρίσει και το κεφάλι του. «Δεν είχα μαλλιά γιατί φορούσε περούκα σε εκείνη την ταινία, οπότε τα ξύρισα για να είναι πιο εύκολο να τη φοράω γρήγορα. Δεν έμοιαζα καθόλου με Ρωμαίο στρατηγό», είπε.

Η ταινία έγινε τεράστια κινηματογραφική και εμπορική επιτυχία και έφερε ένα κύμα νέων παραγωγών στο ίδιο ύφος. Με τον όρο «το φαινόμενο Μονομάχος» η εφημερίδα New York Times περιέγραφε λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας την επιρροή του φιλμ στη μυθοπλασία σε τηλεόραση και κινηματογράφο στις ΗΠΑ: «Είναι οι ταινίες – με πιο πρόσφατη περίπτωση τον “Μονομάχο” δυο χρόνια νωρίτερα – που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους αρχαίους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ