ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Beatles: 50 χρόνια από το «Let it be» - Tο κύκνειο άσμα του θρυλικού συγκροτήματος

Beatles: 50 χρόνια από το «Let it be» - Tο κύκνειο άσμα του θρυλικού συγκροτήματος
AP Photo

Σαν σήμερα, πριν από μισό αιώνα, οι Beatles έβγαζαν στην κυκλοφορία το δωδέκατο και τελευταίο τους άλμπουμ. Στις 8 Μαΐου 1970  με την ετικέτα της δισκογραφικής εταιρείας Apple Records κυκλοφορούσε το Let It Be, με 12 τραγούδια και σε παραγωγή του Φιλ Σπέκτορ.

Ήταν το κύκνειο άσμα του εμβληματικού συγκροτήματος από το Λίβερπουλ, που άλλαξε την ποπ μουσική, το οποίο στην πραγματικότητα είχε ήδη διαλυθεί. Μέχρι τότε, μέσα σε λιγότερα από 10 χρόνια, είχαν ηχογραφήσει πάνω από 300 συνθέσεις. Και είχαν κυριαρχήσει εμπορικά, με 11 Νο1 άλμπουμ και 17 Νο 1 σινγκλ, μόνο στη Βρετανία.

Δυο μήνες πριν την εμφάνιση του άλμπουμ στα δισκοπωλεία είχε κυκλοφορήσει σε μικρό δίσκο 45 στροφών το ομώνυμο single με το τραγούδι «You know my name (look up the number)» στη δεύτερη πλευρά. Αλλά το συγκρότημα είχε ήδη τελειώσει και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ήταν πλέον από αδιάφορες έως κάκιστες.

Στις 10 Απριλίου της ίδιας χρονιάς ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ δήλωνε επίσημα, απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των οπαδών του συγκροτήματος σε όλον τον κόσμο, ότι ο καθένας από τα μέλη του θα έπαιρνε το δικό του δρόμο. Τις ίδιες μέρες, ο ντράμερ του συγκροτήματος, Ρίνγκο Σταρ έβγαζε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, «Sentimental Journey».

Όμως, είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν, παρά τις διαφωνίες τους που ήταν πλέον πολύ συχνές και έντονες, το Let It Be το οποίο αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί Get Back, από μια άλλη μεγάλη τους επιτυχία που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο δίσκο. Τον Ιανουάριο του 1969 είχε γυριστεί μια ταινία-ντοκιμαντέρ που αποτύπωνε τη τελευταία από κοινού δημόσια συναυλία του συγκροτήματος.

Οι Beatles έπαιξαν για 42 λεπτά υπό κακές καιρικές συνθήκες, με θυελλώδη βοριά, στην ταράτσα των γραφείων της Apple Records, στον αρ. 3 της Savile Row στο Λονδίνο, έως ότου κατέφθασε η αστυνομία για να τερματίσει την υπαίθρια συναυλία που έμεινε στην ιστορία.

Η κινηματογραφική παραγωγή ήταν προγραμματισμένη να συνοδεύσει οπτικά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Στις 13 Μαΐου 1970 η ταινία με τίτλο Let It Be έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και μια εβδομάδα αργότερα στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ. Κανένας από τους τέσσερις πρωταγωνιστές δεν εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες να την παρακολουθήσει. Ούτε παραβρέθηκαν στα βραβεία της Αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου όταν το Let It Be κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.

Παρότι το άλμπουμ δέχτηκε κάποιες αρνητικές κριτικές, πήγε θαυμάσια εμπορικά σε όλο τον κόσμο. Λίγους μήνες μετά το Let It Be, και πριν καλά καλά βγει το 1970, ο Ρίνγκο Σταρ κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Beaucoups of Blues», ο Πωλ ΜακΚάρτνεϊ το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο «McCartney», ο Τζορτζ Χάρισον το τριπλό άλμπουμ του «All Things Must Pass» και ο Τζον Λένον το «John Lennon/Plastic Ono Band».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ