ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Κουίνσι Τζόουνς μήνυσε τον... Μάικλ Τζάκσον: Πόλεμος εκατομμυρίων - Η απόφαση του δικαστηρίου

Ο Κουίνσι Τζόουνς μήνυσε τον... Μάικλ Τζάκσον: Πόλεμος εκατομμυρίων - Η απόφαση του δικαστηρίου
AP Photo/AP Photo

Τα νομικά προβλήματα του Μάικλ Τζάκσον δεν τελειώνουν ποτέ, αν και ο ίδιος δεν είναι πλέον εδώ ούτε για να τα δει ούτε για να τα αντιμετωπίσει. Αντίδικός του, αυτή τη φορά, ο παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος ζητάει πολλά εκατομμύρια για δικαιώματα. 

Σε μια νέα εξέλιξη στη δικαστική αυτή διαμάχη, το εφετείο στην πολιτεία της Καλιφόρνια ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του 2017, η οποία είχε εκδοθεί εις βάρος του Μάικλ Τζάκσον και η οποία απέδιδε στον Κουίνσι Τζόουνς 9,4 εκατομμύρια δολάρια (8,7 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόκειται για δικαιώματα και αμοιβές από το καταπίστευμα του Μάικλ Τζάκσον για τη χρήση τραγουδιών του «Βασιλιά της Ποπ», την παραγωγή των οποίων είχε αναλάβει ο Τζόουνς και τα οποία ακούγονται στην ταινία από την συναυλία «This Is It», αλλά και σε δύο παραστάσεις του Cirque du Soleil.

Το σκεπτικό του εφετείου βασίστηκε στο γεγονός ότι οι ένορκοι ερμήνευσαν εσφαλμένα μια σύμβαση/συμβόλαιο, η νομική ερμηνεία του οποίου ήταν καθήκον του δικαστή.

Το δικαστήριο αφαίρεσε 6,9 εκατομμύρια δολάρια (6,4 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία είχαν δοθεί στον Κουίνσι Τζόουνς για την παραγωγή των γνωστών επιτυχιών του Μάικλ Τζάκσον από το δίσκο «Thriller», μεταξύ των οποίων τα κορυφαία «Billie Jean» και «Thriller».

Το εφετείο διαπίστωσε ότι το σώμα των ενόρκων εσφαλμένα απέδωσε στον Τζόουνς χρήματα από τέλη αδειδότησης, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% για πνευματικά δικαιώματα από τις πωλήσεις δίσκων, όπως και ποσό για τους δίσκους «remix», που ηχογράφησε ο Μάικλ Τζάκσον, από τα πρωτότυπα τραγούδια.

Αντιθέτως, το ποσό των 2,5 εκατομμυριών δολαρίων (2,3 εκατομμυρίων ευρώ) που αντιστοιχεί στα δικαιώματα των τραγουδιών που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «This Is It» και είχε απονεμηθεί πρωτόδικα στον Τζόουνς, παρέμεινε ως έχει.

Παράλληλα, το δικαστήριο απέρρριψε την έφεση του Τζόουνς για κακοδιαχείρηση από τον Μάικλ Τζάκσον.

Στην πρώτη δίκη, που έγινε το 2013, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος υπήρξε παραγωγός όχι μόνο στον δίσκο «Thriller», αλλά και στον προηγούμενο του Μάικλ Τζάκσον, με τίτλο «Off the Wall», το 1979, αξίωνε να του καταβληθεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμυρίων ευρώ).

«Ο Κουίνσι Τζόουνς ήταν το τελευταίο άτομο που πιστεύαμε ότι θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τον Μάικλ Τζάκσον, καταθέτοντας αγωγή τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ζητώντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν δικαιούται», είπε ο δικηγόρος του Τζάκσον, Χάουαρντ Γουίτζμαν. «Γνωρίζαμε ότι η ετυμηγορία ήταν λανθασμένη και το εφετείο μας δικαίωσε πλήρως».

Ο Τζόουνς ακούγοντας την ετυμηγορία σχολίασε ότι «η αγωγή δεν αφορούσε ποτέ τον Μάικλ. Ήταν για να προστατεύσω το έργο όλων μας».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Κουίνσι Τζόουνς, ερωτόμενος από τον Γουίτζμαν, εάν αντιλαμβάνεται ότι μέσα από την αγωγή, μηνύει τον ίδιο τον Μάικλ Τζάκσον, απάντησε εκνευρισμένος, «Δεν κάνω μήνυση στον Μάικλ. Εσάς τους υπόλοιπους μηνύω»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ