ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Καννών: Η δεύτερη φορά στην ιστορία του που ακυρώθηκε - Η απόλυτη ερημιά της Κρουαζέτ

Φεστιβάλ Καννών: Η δεύτερη φορά στην ιστορία του που ακυρώθηκε - Η απόλυτη ερημιά της Κρουαζέτ
AP Photo/Daniel Cole

Αυτές τις μέρες και πιο συγκεκριμένα από τις 12 Μαΐου η γαλλική Κρουαζέτ, η παραλία των Καννών θα έσφυζε από ζωή και οι σταρ του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος θα ήταν όλοι εκεί για το περίφημο Φεστιβάλ. Ο κορωνοϊός, όμως, είχε άλλα σχέδια και οι Κάννες είναι απλώς έρημες, αφού το Φεστιβάλ αναβλήθηκε για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του...  

Στις 12 Μαΐου κανονικά θα ξεκινούσε το Φεστιβάλ των Καννών, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την κινηματογραφική βιομηχανία. Όμως, λόγω του κορωνοϊού, οι προβολείς δεν άναψαν για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, γεγονός που θα σημάνει και την αρχή πολλών και σημαντικών αλλαγών.

Μόνο μια φορά το Φεστιβάλ είχε ακυρωθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τα γεγονότα του Μάη του ‘68 ανάγκασαν τους υπεύθυνους σε διακοπή της διοργάνωσης που είχε ήδη κάνει πρεμιέρα.

Ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ, όχι από το κόκκινο χαλί όπως θα γινόταν κανονικά, αλλά με αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Screen international» εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακύρωση του ιστορικού θεσμού, κάτι όμως που, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, ο ίδιος αντιμετωπίζει με ψυχραιμία.

AP 20133392833664

@AP Photo/Daniel Cole)

Πάντως υπήρξε σαφής, λέγοντας πως το φετινό φεστιβάλ είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία, τουλάχιστον στη ζωντανή του μορφή, οπότε οι προετοιμασίες που θα αρχίσουν μόλις τελειώσει η κρίση, θα αφορούν στο 2021.

Τι θα γίνει όμως με τις ταινίες που θα συμμετείχαν φέτος στο φεστιβάλ; Ο Φρεμό ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με το επίσημο πρόγραμμα, και οι ταινίες θα προβληθούν σε επιλεγμένους κινηματογράφους, καθώς πρέπει να στηριχθούν, όπως ανέφερε, αλλά δεν θα υπάρχουν βραβεία. Το πρόβλημα όμως είναι πως το πρόγραμμα τον Απρίλιο ήταν έτοιμο μόνο κατά το 20%, καθώς η πανδημία δυσκόλεψε τα μέλη της επιτροπής να παρακολουθούν ταινίες. Η βασική δουλειά λοιπόν έγινε από τα σπίτια, πράγμα που ο ίδιος βρήκε αρκετά εποικοδομητικό δεδομένων των συνθηκών. Πάντως φαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει περισσότερο τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές, καθώς οι αιτήσεις από την Ασία παραμένουν αρκετές.

AP 20133669181513

@AP Photo/Daniel Cole

Η σημαντική είδηση όμως είναι ότι οι Κάννες μάλλον θα συνεργαστούν με άλλα μεγάλα φεστιβάλ, όπως της Βενετίας και του Τορόντο προκειμένου να στηρίξουν την Έβδομη Τέχνη και τους δημιουργούς που πλήττονται. Με σύνθημα «οι Κάννες έξω από τα τείχη», ο Φρεμό ανακοίνωσε ότι με το Φεστιβάλ της Βενετίας σχεδιάζουν να παρουσιάσουν από κοινού ταινίες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το «French Dispatch», τη νέα δημιουργία του Γουές Άντερσον, αλλά και το «Three Stories» του Νάνι Μορέτι.

Φέτος πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Σπάικ Λι, ο οποίος σύμφωνα με τον Φρεμό δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό, οπότε δεν αποκλείεται του χρόνου το όνομα του να επανέλθει.

AP 20133669153128

@AP Photo/Daniel Cole

Όσο για την επόμενη μέρα, ο Φρεμό (θέλει να) δείχνει αισιόδοξος, αν και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όσοι απασχολούνται στο χώρο του κινηματογράφου, από τον πιο διάσημο σκηνοθέτη μέχρι τον ιδιοκτήτη της πιο μικρής αίθουσας. «Η πρόβλεψη ότι ο κινηματογράφος πεθαίνει δεν είναι καινούργια. Όλοι όμως επιστρέφουν σε αυτόν αργά ή γρήγορα», είπε, καλώντας το κοινό να στηρίξει τις αίθουσες πηγαίνοντας σε αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ