ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στους θερινούς κινηματογράφους το καλοκαίρι – Ιούνιος (trailers)

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στους θερινούς κινηματογράφους το καλοκαίρι – Ιούνιος (trailers)
Ρουά Ματ (Fahim) του Πιέρ-Φρανσουά Μαρτελ-Λαβάλ, 25 Ιουνίου IMDB

Οι θερινοί κινηματογράφοι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και το κοινό που έχει στερηθεί για πολύ καιρό τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, λόγω του κορωνοϊού, περιμένει τις νέες και παλιότερες ταινίες που θα παιχτούν σε αυτούς.

Τα ειδικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων είναι πολλά με πρώτο την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων που ορίζεται στο 1,5 μέτρο και τον ορισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης πληρότητας που δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% της συνολικής, συν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγεινής των κοινόχρηστων χώρων.

Θα παιχτούν ταινίες που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους το χειμώνα που μας πέρασε, πρεμιέρες νέων ταινών, πολυαναμενόμενα blockbuster, αλλά και καλοκαιρινές επανεκδόσεις.

Ας δούμε τις ταινίες που η ημερομηνία προβολής τους έχει ήδη ανακοινωθεί, ξεκινώντας από τον Ιούνιο.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς, Γιάννης Οικονομίδης, 4 Ιουνίου

Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη βρισκόταν στις αίθουσες για δεύτερη εβδομάδα, μόνο στην Αθήνα και με προοπτική να ανοίξει σε αίθουσες όλης της Ελλάδας στην τρίτη της εβδομάδα, αλλά οι κινηματογράφοι έκλεισαν στις 12 Μαρτίου. Τώρα επιστρέφει και θα προβάλλεται όλο το καλοκαίρι στους θερινούς κινηματογράφους όλης της Ελλάδας.

Μάντεψε Ποιος Ήρθε για τα Γενέθλιά Σου; (Happy Birthday), Σέντρικ Καν, 4 Ιουνίου

Μια μεγάλη οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην νότια Γαλλία για να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας που γίνεται 70 χρονών. Είναι όλοι εκεί: η μητέρα, ο πατέρας καθώς και οι δυο γιοι τους: ο ένας με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και ο άλλος με την καινούργια του φίλη από την Αργεντινή, οι οποίοι έχουν φέρει μαζί και μια κάμερα για να καταγράψουν τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και εμφανίζεται η μικρότερη κόρη της οικογένειας, που όλοι έχουν πολύ καιρό να δουν. Η ταινία βγήκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αίθουσες το Μάρτιο, την εβδομάδα που έκλεισαν οι κινηματογράφοι.

Le Lion, Λουντοβίκ Κολμπό-Τζουστίν, 4 Ιουνίου

Ένας ασθενής ψυχιατρικού νοσοκομείου προσποιείται ότι είναι τρελός. Υπεύθυνος για τη φροντίδα αυτού του ασθενούς, ένας φροντιστής ο οποίος θα αρχίσει να αμφισβητεί την ψυχική κατάσταση του «προστατευμένου» του. Γαλλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Μπουν.

Παιχνίδια Ζευγαριών (Non Fiction), Ολιβιέ Ασαγιάς, 4 Ιουνίου

Ένας συγγραφέας δίνει το νέο του βιβλίο στον εκδότη του, περιμένοντάς τα σχόλιά του. Το θέμα του βιβλίου είναι οι εξωσυζυγικές σχέσεις, μια εκ των οποίων αφορά τη σχέση ενός συγγραφέα με μια ηθοποιό, που τυχαίνει να είναι η γυναίκα του εκδότη... Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα με την εμφάνιση μιας φίλης του εκδότη. Απιστίες και ψέματα συνθέτουν τον κόσμο των πρωταγωνιστών σε ένα πλαίσιο που αποτελείται από έναν εκδοτικό κόσμο που αλλάζει, με τις νέες τεχνολογίες να ανατρέπουν τις ισορροπίες και διάφορες λογοτεχνικές αφηγήσεις να αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την αληθινή ζωή των ηρώων. Με τους Ζιλιέτ Μπινός και Γκιγιόμ Κανέ.

Bloodshot, Ντέιβ Γουίλσον, 11 Ιουνίου

Ο Ρέι Γκάρισον, ένας στρατιώτης που πρόσφατα σκοτώθηκε σε μια μάχη, έρχεται πίσω στη ζωή ως ο υπεράνθρωπος Bloodshot. Με τη νανοτεχνολογία να ρέει στις φλέβες του, είναι μια ασταμάτητη κι ατρόμητη δυναμική μηχανή που έχει την ικανότητα να επουλώνει αμέσως τις πληγές του. Όμως, ελέγχοντας το σώμα του, η RST παράλληλα εξουσιάζει και το μυαλό του. Τώρα, ο Ρέι αδυνατεί να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι όχι, και αυτή είναι η τωρινή του αποστολή. Bloodshot, ο Βιν Ντίζελ.

Μη με Λες Κύριο (Sir), Ροχένα Γκερά, 11 Ιουνίου

Μία ιστορία απαγορευμένης αγάπης από τη δημιουργό του ινδικού χιτ «What’s Love Got to Do With It?», η οποία εδώ διηγείται μία αναπάντεχη ερωτική ιστορία με φόντο τα στερεότυπα και τον έντονο κοινωνικό διαχωρισμό που επικρατεί στην Ινδία.

Αβάνα Η Πόλη των Κατασκόπων (Wasp Network), Ολιβιέ Ασαγιάς, 11 Ιουνίου

Αβάνα, αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Κουβανός πιλότος Ρενέ Γκονζάλες, κλέβει ένα αεροπλάνο και εγκαταλείπει την Κούβα αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο και την κόρη του. Ξεκινάει μια νέα ζωή στο Μαϊάμι και σύντομα και άλλοι Κουβανοί τον ακολουθούν. Όλοι μαζί συστήνουν ένα δίκτυο κατασκόπων με αποστολή ή να διεισδύσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, υπεύθυνες για φονικά χτυπήματα στην Κούβα. Στην ταινία, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας, πρωταγωνιστούν οι Πενέλοπε Κρουζ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Βάγκνερ Μούρα και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

Μόνοι στο Παρίσι (Someone Somewhere), Σέντρικ Κλαπίς, 15 Ιουνίου

O Ρεμί είναι ένας Παριζιάνος ανειδίκευτος εργαζόμενος. Η Μέλανι είναι μια Παριζιάνα, η οποία δουλεύει στην επιστημονική έρευνα. Και οι δυο ζουν με κατάθλιψη ο ένας κοντά στον άλλον αλλά δεν το γνωρίζουν. Άραγε θα συναντηθούν ποτέ;

Νεντ Κέλι: Ο Νο 1 Καταζητούμενος (True History of the Kelly Gang), Τζάστιν Κέρζελ, 15 Ιουνίου

Στις άγριες ερημιές της αποικιακής Αυστραλίας, όπου οι Αγγλοι διοικούν με σκληρότητα και βία και οι Ιρλανδοί υπομένουν, ο Νεντ Κέλι ανακαλύπτει ότι κατάγεται από μια γενιά Ιρλανδών ανταρτών, μια ασυμβίβαστη στρατιά ληστών που έμειναν στην ιστορία πίσω στην πατρίδα του για τον τρόμο που σκόρπιζαν στους Βρετανούς τους στην Ιρλανδία και για τα ρούχα που φορούσαν. Μεγαλωμένος από τον διαβόητο παράνομο Χάρι Πάουερ και εξαγριωμένος από την άδικη σύλληψη της μητέρας του, ο Κέλι στρατολογεί μια άγρια ομάδα μαχητών για να σχεδιάσει μια από τις πιο τολμηρές, αναρχικές επιθέσεις που η χώρα έχει δει ποτέ.

Πινόκιο (Pinocchio), Ματέο Γκαρόνε, 18 Ιουνίου

Ο Πινόκιο, μια μαριονέτα, αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, ο Τζεπέτο, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει το δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο μια νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο, όμως, να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει… Ο Ρομπέρτο Μπενίνι στο ρόλο του Τζεπέτο σε μια σκοτεινή εκδοχή του παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι.

Οι Μεταφραστές (Les Traducteurs), Ρεζί Ρουανσάρ, 18 Ιουνίου

Εννέα μεταφραστές από διάφορες χώρες προσλαμβάνονται από έναν μεγαλοεκδότη για να μεταφράσουν το πολυαναμενόμενο τελευταίο βιβλίο μιας μπεστ-σέλερ τριλογίας. Κλείνονται σε ένα πολυτελές οίκημα και πληρώνονται αδρά ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Όταν όμως δημοσιεύονται ξαφνικά οι πρώτες δέκα σελίδες του μυθιστορήματος, η δουλειά γίνεται εφιάλτης. Ένας από αυτούς είναι ο κλέφτης, και ο εκδότης είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τον -ή την- αποκαλύψει. Ο Μανώλης Μαυροματάκης -ως Ελληνας μεταφραστής- ανάμεσα σε ένα διεθνές καστ ηθοποιών.

Όνειρα στην Καλιφόρνια (The High Note), Νίσα Γκανάτρα, 18 Ιουνίου

Μια ιστορία με επίκεντρο τον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας του Λος Άντζελες, με ηρωίδα την Γκρέις Ντέιβις (την υποδύεται η Τρέισι Ελις Ρος, κόρη της Νταιάνα Ρος) μια σούπερ σταρ της οποίας το φωνητικό ταλέντο αλλά και ο υπέρμετρος εγωισμός, έχουν φτάσει στα ύψη. Η Μάγκι (Ντακότα Τζόνσον) είναι η παραμελημένη προσωπική της βοηθός, η οποία έχει περιοριστεί στο να κάνει καθημερινά θελήματα, χωρίς όμως να έχει εγκαταλείψει το παιδικό της όνειρο, που είναι να γίνει μια μέρα η ίδια μουσική παραγωγός. Όταν ο μάνατζερ της διάσημης τραγουδίστριας (ο ράπερ Ice Cube) παρουσιάζει στην Μάγκι μια εναλλακτική επιλογή που μπορεί να αλλάξει την πορεία της καριέρα της, η Μάγκι και η Γκρέις καταστρώνουν ένα σχέδιο που είναι πιθανό να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Ρουά Ματ (Fahim), Πιέρ-Φρανσουά Μαρτέλ-Λαβάλ 25 Ιουνίου

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, ο 8χρονος σκακιστής Φαχίμ φτάνει στο Παρίσι με τον πατέρα του. Καθώς η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται και θεωρούνται πλέον λαθρομετανάστες, βρίσκονται στο χείλος της απελπισίας. Με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, ο Φαχίμ γνωρίζει τον Σιλβάν (το αληθινό του όνομα είναι Ξαβιέ Παρμεντιέ), έναν κορυφαίο Γάλλο προπονητή σκακιού, που τον διδάσκει και του δίνει σκοπό στη ζωή του. Οι μάχες που δίνει πάνω στην σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στον αγώνα για μια φυσιολογική ζωή.

Πουλιά στον Αέρα (Le Dindon), Ζαλίλ Λεσπέρ, 25 Ιουνίου

Ο βασιλιάς των θεατρικών επιτυχιών και αγαπημένος του ελληνικού κοινού (φέτος παίχτηκαν τέσσερα έργα του στις αθηναϊκές σκηνές) Ζορζ Φεϊντό, τώρα και στον κινηματογράφο, με μια τεράστια θεατρική επιτυχία και στη χώρα μας. Το γαϊτανάκι της απιστίας. Γαλλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Μπουν.

Μια Νύχτα Μαγική (Chambre 212 - On a Magical Night), Κριστόφ Ονορέ, τέλη Ιουνίου

Μετά από 20 χρόνια γάμου, η Μαρία αποφασίζει να αφήσει τη συζυγική στέγη. Μια νύχτα πηγαίνει στο δωμάτιο 212, στο ξενοδοχείο απέναντι από το σπίτι της. Από εκεί, η Μαρία έχει πανοραμική θέα του διαμερίσματος της, του συζύγου της, του γάμου της. Αναρωτιέται αν πήρε τη σωστή απόφαση. Πολλοί από τους ανθρώπους της ζωής της έχουν άποψη για αυτό το θέμα και σχεδιάζουν να της την πουν. Πρωταγωνιστούν η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών για τη συγκεκριμένη ταινία, Κιάρα Μαστρογιάνι και οι Βενσάν Λακόστ, Μπενζαμέν Μπιολέ και Καμίγ Κοτέν.

Κρατάς Μυστικό; (Can You Keep a Secret?), Ελίζ Ντουράν, Ιούνιος

Η Έμα είναι 30 και κάτι και πλήρως απογοητευμένη από την ζωή της. Σε μία πτήση θα πιεί λίγο παραπάνω και εξαιτίας των αναταράξεων και του φόβου της ότι το αεροσκάφος θα συντριβεί, αρχίζει να αποκαλύπτει στον διπλανό της πικάντικες λεπτομέρειες της ζωής της. Το αεροπλάνο προσγειώνεται με ασφάλεια στο έδαφος, αλλά μικρό το κακό για την Έμα αφού δεν πρόκειται να ξαναδεί τον συνεπιβάτη της... μέχρι την στιγμή που ανακαλύπτει ότι αυτός είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας στην οποία η ίδια εργάζεται.

Ένα Γιατρό Παρακαλώ (Docteur?), Τριστάν Σεκελά, Ιούνιος

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Σέργκε είναι ο μόνος διαθέσιμος γιατρός έκτακτης ανάγκης. Όταν ένας πόνος στην πλάτη τον αφήνει σχεδόν ανάπηρο, ζητά βοήθεια από έναν πιτσαδόρο που θα αναγκαστεί να γίνει ο γιατρός στην θέση του γιατρού.

Θα Έρθει η Φωτιά (O Que Arde), Όλιβερ Λασέ, Ιούνιος

Όταν ο Αμαδόρ βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον προϋπαντήσει. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις. Όπως υπονοείται, η φωτιά θα έρθει, σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών, Χρυσός Αλέξανδρος στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ