ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Αποκαλύπτει πού και πώς «γεννήθηκε » ο Χάρι Πότερ και ανατρέπει τα πάντα

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Αποκαλύπτει πού και πώς «γεννήθηκε »  ο Χάρι Πότερ και ανατρέπει τα πάντα
Grant Pollard/Invision/AP

Για τους φανατικούς του Χάρι Πότερ, μέρος της μυθολογίας του ήταν η εντύπωση -πεποίθηση μάλλον- ότι η συγγραφέας του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εμπνεύστηκε και δημιούργησε τις ιστορίες του μικρού μάγου στο μαγευτικό Εδιμβούργο. Όχι, λέει τώρα η ίδια, και αποκαλύπτει ότι η αλήθεια είναι πολύ πιο πεζή... 

Οι θαυμαστές του Χάρι Πότερ συρρέουν στο Εδιμβούργο για να επισκεφθούν τα μέρη όπου η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υποτίθεται ότι άρχισε να γράφει τη διάσημη σειρά βιβλίων. Αλλά τώρα, η Ρόουλινγκ ανατρέπει τα πάντα, εξηγώντας ότι το Εδιμβούργο δεν ήταν στην πραγματικότητα εκεί από όπου ξεκίνησε η συγγραφή της ιστορίας του μικρού και πολύ διάσημου μάγου.

«Νοίκιαζα ένα δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα πάνω από αυτό που ήταν τότε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών», έγραψε η συγγραφέας στο Twitter, με μια εικόνα του σπιτιού στο οποίο έμενε την περίοδο που έγραφε το πρώτο βιβλίο. «Τα πρώτα τούβλα του Χόγκουαρτς τοποθετήθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Clapham Junction», λέει, αφήνοντας άφωνους τους εκατομμύρια θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο, που γνωρίζουν ότι το ΚΛάπαμ δεν είναι παρά μια μουντή συνοικία του Λονδίνου.

Η αποκάλυψη έγινε όταν ένας θαυμαστής του Χάρι δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter. Ήταν το Elephant House, μια παμπ στο Εδιμβούργο, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ως το μέρος που «έγινε διάσημο ως τόπος έμπνευσης σε συγγραφείς όπως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία κάθισε να γράψει πολλά τα πρώτα μυθιστορήματά της στο πίσω δωμάτιο με θέα στο κάστρο του Εδιμβούργου».

Ο θαυμαστής ζήτησε από τη Ρόουλινγκ να εξηγήσει «την αλήθεια για τη γέννηση του Χάρι Πότερ». «Έγραψα το Χάρι Πότερ αρκετά χρόνια πριν να πατήσω το πόδι μου σε αυτό το μέρος, οπότε δεν είναι η γενέτειρα, αλλά όντως έγραψα και εκεί», απαντά η συγγραφέας.

Η Αγγλίδα συγγραφέας εξήγησε ότι η πραγματική γέννηση του Χάρι Πότερ συνέβη στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο.

Ωστόσο είπε ότι η στιγμή που είχε την ιδέα για τη σειρά ήταν ενώ ταξίδευε με το τρένο. «Αν ορίσετε τη γενέτειρα του Χάρι Πότερ ως τη στιγμή που είχα την αρχική ιδέα, τότε ήταν ένα τρένο με τη διαδρομή Μάντσεστερ-Λονδίνο», αποκάλυψε.

«Αλλά συχνά βρίσκω διασκεδαστική την ιδέα ότι το Χόγκουαρτς το εμπνεύστηκα από όμορφα μέρη που είδα ή επισκέφτηκα, γιατί απέχει πολύ από την αλήθεια», πρόσθεσε. Όσο για το το Κουίντιτς (Quidditch), το εθνικό σπόρ των μάγων που παίζεται στον αέρα, η Ρόουλινγκ είπε ότι γεννήθηκε το 1991 μετά από μία διανυκτέρευση στο Bourneville Hotel στο Μάντσεστερ.

Η διάσημη συγγραφέας, συνέχισε να διαλύει μερικέςακόμα φήμες γύρω από τις εμπνεύσεις της για βασικές τοποθεσίες από τον κόσμο του Χάρι Πότερ. Για παράδειγμα, ένας θαυμαστής έκανε tweet μια φωτογραφία από το βιβλιοπωλείο Livraria Lello, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, το οποίο υποτίθεται ότι ενέπνευσε τη βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς. Μόνο που η Ρόουλινγκ είπε ότι δεν έχει πάει ποτέ εκεί. Παραδέχτηκε όμως ότι έγραψε και σε ένα καφέ στην Rua Santa Catarina της Πορτογαλίας.

«Αν χαροποιεί τους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι για το βιβλιοπωλείο στο Πόρτο, έγραψα εδώ μερικές φορές. Αυτό ήταν ίσως το πιο όμορφο καφέ που έγραψα ποτέ», απάντησε στο Twitter η Ρόουλινγκ. Η συγγραφέας, είπε ακόμα, ότι οι φήμες γύρω από την έμπνευσή της για το ίδιο το Χόγκουαρτς δεν είναι σωστές.

«Μερικές φορές ακούω ότι ο Χόγκουαρτς βασίστηκε στο ένα ή το άλλο σχολείο του Εδιμβούργου, αλλά αυτό είναι 100% ψευδές επίσης. Το Χόγκουαρτς δημιουργήθηκε πολύ πριν δω οποιοδήποτε από αυτά», εξήγησε.

Από όλες τις «απόλυτες ανοησίες για τα σημεία αναφοράς του Χάρι Πότερ», η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είπε ότι η αγαπημένη της είναι ότι άνθρωποι πηγαίνουν σε έναπαρκόμετρο που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε στο Εδιμβούργο, γράφοντας το «Deathly Hallows». «Δεν ξέρω καν να οδηγώ», έγραψε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ