ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το Φεστιβάλ Βενετίας θα γίνει κανονικά - Θα προεδρεύσει τελικά η Κέιτ Μπλάνσετ;

Το Φεστιβάλ Βενετίας θα γίνει κανονικά - Θα προεδρεύσει τελικά η Κέιτ Μπλάνσετ;
Joel C Ryan/Invision/AP

Παρά το γεγονός ότι όλα τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Κυβερνήτης της περιφέρειεας Βένετο διαβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες για το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας συνεχίζονται κανονικά.

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός έχει αναγκάσει τις περισσότερες πολιστικές διοργανώσεις παγκοσμίως να ακυρώσουν ή να αναβάλουν μέχρι νεωτέρας τις δραστηριότητές τους. Το Φεστιβάλ των Καννών ήταν αμφίβολο εάν θα γινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τελικά να ακύρωσε τη διεξαγωγή του για φέτος και βέβαια όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το αντίστοιχο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Θα μπορέσει το παλιότερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ να είναι εκείνο που θα διεξαχθεί κανονικά και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κινηματογραφική κανονικότητα; Θα μπορέσει η βόρεια Ιταλία, το μέρος που συνδυάστηκε όσο κανένα με την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε χιλιάδες καλεσμένους και επαγγελματίες του χώρου για να επισκεφτούν τη Βενετία;

Η απάντηση ήρθε από τον Κυβερνήτη της περιφέρειας Βενέτο, Λούκα Ζάια, με χθεσινές του δηλώσεις στις οποίες ήταν καταφατικός και πολύ αισιόδοξος: Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, που είναι προγραμματισμένο για την περίοδο 2 με 12 Σεπτεμβρίου, 2020, θα διεξαχθεί κανονικά, είπε.

Ο Ζάια, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπιενάλε, έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ και είπε ότι μπορεί η φετινή διοργάνωση να έχει λιγότερες ταινίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έβαλε φρένο σε πολλές παραγωγές, αλλά θα διεξαχθεί κανονικά και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Το Variety διοργάνωσε μία έρευνα τον Μάιο, επικοινωνόντας με μία ευρεία γκάμα στελεχών της παγκόσμιας κινηματογραφίας, εκφράζοντας ανησυχίες και αναζητώντας προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, υπέγραφε το γράμμα προς τους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και παραγωγούς, ζητώντας τους να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους για το αν θα έπαιρναν το ρίσκο να παραστούν φέτος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απλά αδύνατον να οργανώνεις ένα φεστιβάλ χωρίς να ξέρεις αν θα διεξαχθεί», είχε πει ο Μπαρμπέρα. «Αλλά το Φεστιβάλ Βενετίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή, και την ηχηρή υπόσχεση ότι το σινεμά θα παραμείνει ζωντανό, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες για όλους στιγμές».

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα επίσης είναι εάν θα δεχθεί να αναλάβει τα καθήκοντα της Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, όπως είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, η Κέιτ Μπλάνσετ.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τον καλλιτεχνικό κόσμο, πάντως, ο Ζάια αποκάλυψε ότι «έχουν την πεποίθηση ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο».

Αυτή, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επίσημη δήλωση ή θέση των διοργανωτών, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται ακόμα. Η Ιταλία θα ανοίξει τα σύνορά της στις 3 Ιουνίου, έχοντας όμως σχέδιο για καραντίνα των επισκεπτών από το εξωτερικό. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει ως το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ