ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Οι Αμερικανοί στρέφονται στα βιβλία με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Οι Αμερικανοί στρέφονται στα βιβλία με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις
AP Photo/Rebecca Blackwell

Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση καταγράφεται, τις τελευταίες μέρες, στις πωλήσεις βιβλίων με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ, καθώς οι λευκοί Αμερικανοί προσπαθούν να ενημερωθούν και να κατανοήσουν καλύτερα το ζήτημα, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Καθώς η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό που τον είχε συλλάβει στη Μινεάπολη, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί στρέφονται σε βιβλία, ταινίες, και τηλεοπτικές εκπομπές που αναφέρονται στη μακρόχρονη ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα.

Τα βιβλία για τις σχετικές εμπειρίες των μαύρων βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου της Amazon.com με τις περισσότερες πωλήσεις, περιλαμβανομένων και εκδόσεών τους για παιδιά όπως το «Είμαστε διαφορετικοι, είμαστε οι ίδιοι» (We're Different, We're the Same) απο τη γνωστή σειρά παιδικών βιβλίων της Sesame Street. Πολλοί τίτλοι είναι ήδη εξαντλημένοι και οι ιστότοποι των μεταχειρισμένων βιβλίων ζητούν τιμές έως και 50 δολαρία για το καθένα.

Στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου Barnes and Noble, οκτώ από τα δέκα μπεστ-σέλερ είναι παλαιότερες κυκλοφορίες βιβλίων που αναφέρονται στις φυλετικές διακρίσεις.

«Αυτό δεν συμβαίνει καθημερινά. Το νο1 και νο2 μπεστ-σέλερ όλων των κατηγοριών είναι δύο βιβλία κατά του ρατσισμού. Αυτό το καταφέρατε εσείς», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να είσαι Αντι-ρατσιστής» (How To Be an Anti-Racist) Ίμπραμ Χ.Κέντι.

Όσο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, οι Αμερικανοί προτείνουν τις λίστες με προτάσεις για βιβλία και ταινίες σε φίλους και ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις τους στο Twitter και το Instagram.

Ο Κέντι, που είχε καταρτίσει μία τέτοια λίστα για λογαριασμό των New York Times το Σαββατοκύριακο, έγραψε πως στόχος είναι να «αντιμετωπίσουμε τις ιδιοτελείς πεποιθήσεις μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το 'δεν είμαι ρατσιστής' είναι ένα σύνθημα άρνησης».

Οι προτάσεις όμως δεν σταματούν σε τίτλους βιβλίων, αλλά περιλαμβάνουν επίσης και τηλεοπτικές σειρές. Η Έιβα Ντουβερνέ, σκηνοθέτρια των τηλεοπτικών σειρών με μαύρους πρωταγωνιστές και σχετική θεματολογία, όπως οι «Selma» and «When They See Us», δρομολόγησε μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, που στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό της "ως εφαλτήριο για μία βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος".

Από την πλευρά του, το κινηματογραφικό στούντιο Warner Bros., διαθετει δωρεάν για ενοικίαση σε ψηφιακές πλατφόρμες για όλον τον τρέχοντα μήνα την ταινία Αγώνας για Δικαιοσύνη (Just Mercy), που αναφέρεται στο δικηγόρο για τα πολιτικά δικαιώματα Μπράιαν Στίβενσον. Το στούντιο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «μία πηγή που μπορούμε να ταπεινά να προσφέρουμε σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το συστημικό ρατσισμό που μαστίζει την κοινωνία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ