ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ποιες ταινίες προκαλούν διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και γιατί

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ποιες ταινίες προκαλούν διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και γιατί
Το Πράσινο Βιβλίο Imdb

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, το ενδιαφέρον του κοινού μοιραία στράφηκε σε ταινίες που έχουν ως θέμα τους το ρατσισμό κατά των μαύρων. Κάποιες από αυτές, όμως, κρίνονται ως μη ρεαλιστικές και προκαλούν διαμαρτυρίες

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν θέμα το ρατσισμό και τις σχέσεις μαύρων και λευκών και έχουν προκαλέσει πάλι το ενδιαφέρον του κοινού, είναι και οι «Υπηρέτριες» («The Help»), του Τέιτ Τέιλορ, μια ταινία του 2011 η οποία ανέβηκε στο top-10 των προτιμήσεων των χρηστών του Netflix λόγω επικαιρότητας.

Κι όμως, ενώ η ταινία έχει πάρα πολλές θεάσεις, υπάρχουν πάρα πολλά μηνύματα προς το δίκτυο και στο Twitter, από ανθρώπους που ζητούν να κατέβει η ταινία, την οποία σημειωτέον έχει αποκηρύξει και η πρωταγωνίστριά της, Βαϊόλα Ντέιβις.

2

Imdb

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι καλλιτεχνικό. Είναι με τον τρόπο που η συγκεκριμένη ταινία, όπως και το περίφημο «Πράσινο Βιβλίο», το οποίο κέρδισε πρόπερσυ το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αντιμετωπίζουν το θέμα του ρατσισμού.

Πρόκειται, λένε κριτικοί και μηνύματα, για ταινίες γυρισμένες από λευκούς σκηνοθέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά το θέμα και αναπόφευκτα δίνουν μια ωραιοποιημένη και διαστρεβλωμένη εικόνα του, με happy end και καμία επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα. Την ίδια άποψη έχει και η ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις, η οποία έχει πει ότι μετάνοιωσε που πρωταγωνίστησε στο The Help.

«Aν έχω κάνει ρόλους που έχω μετανιώσει; Ναι, είναι η απάντηση. Και οι "Υπηρέτριες» είναι μέσα στη λίστα. Όχι για την εμπειρία ή τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα οι οποίοι ήταν όλοι υπέροχοι. Οι φιλίες που έκανα σε αυτήν την ταινία είναι από αυτές που θα έχω για όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Έζησα μια σπουδαία εμπειρία με τις άλλες ηθοποιούς, που είναι απίστευτοι άνθρωποι. Και δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερο συνεργάτη από τον Τέιτ Τέιλορ. Απλά ένιωσα ότι στο τέλος της μέρας δεν ήταν οι φωνές των υπηρετριών που ακούστηκαν. Ξέρω την Έιμπιλιν. Ξέρω τη Μίνι. Είναι η γιαγιά μου. Είναι η μαμά μου. Και ξέρω ότι όταν κάνεις μια ταινία που το νοήμα της είναι ότι θέλεις να μάθεις πως ήταν να δουλεύεις για τους λευκούς και να μεγαλώνεις τα παιδιά τους εν έτει 1963, θέλω να ακούσω πως πραγματικά νιώθεις. Δεν νομίζω ότι το άκουσα κατά τη διάρκεια της ταινίας», είπε η ηθοποιός.

3 copy

Imdb

Η Βαϊόλα Ντέιβις προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία της στη συγκεκριμένη ταινία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να της αλλάζει τη γνώμη. Όσο για τις φωνές διαμαρτυρίας, αυτές προσπαθούν να στρέψουν το κοινό σε πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις ενός πολύ υπαρκτού προβλήματος, που όπως αποδεικνύεται καθημερινά δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί από κανένα Χόλιγουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ