ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς να βγάλετε την τέλεια selfie - Οι συμβουλές ενός ειδικού

Πώς να βγάλετε την τέλεια selfie - Οι συμβουλές ενός ειδικού
Lee Thompson

Ένας Βρετανός, ο Λι Τόμσον, έχει βγάλει την πιο viral selfie, στην κορυφή του αγάλματος του Ιησού στο Ρίο. Ο ίδιος αποκαλύπτει τα μυστικά της τέλειας selfie, στο CNNi. 

Υπάρχουν selfies, καλές selfies, εξαιρετικές selfies και μετά υπάρχουν οι selfies που τις βλέπεις και λές “Χριστέ μου”... Η συγκεκριμένη αντίδραση, μάλιστα, είναι πολύ ταιριαστή σε μια από τις πιο επικές selfies που έχουν βγει ποτέ. Όχι επειδή είναι η ίδια η φωτογραφία τρομερή, αλλά για το που τραβήχτηκε. Ο Λι Τόμσον έγινε viral όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αυτοφωτογραφήθηκε στην κορυφή του αγάλματος του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Βρετανός είδε τη φωτογραφία του να διαμοιράζεται εκατομμύρια φορές στο Facebook, το Twitter και το Instagram και η εικόνα του να είναι ανεβασμένος στα 124 μέτρα έκανε το γύρο του πλανήτη. Ο ίδιος μοιράζεται με το CNNi τα μυστικά του για το πώς να τραβήξει κανείς την τέλεια selfie...

Το θέμα δεν είναι η επικινδυνότητα

Το κόλπο είναι να καταφέρεις να βγάλεις μια selfie που δεν έχει βγάλει κανένας άλλος ποτέ. Σε έναν κόσμο που σχεδόν τα πάντα έχουν περιληφθεί σε κάποια selfie, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ήδη, η selfie μου στο Ρίο έχει αντιγραφεί πολλές φορές.

Για μένα το θέμα δεν είναι η επικινδυνότητα ή η απερισκεψία. Είχα πάρει άδεια για να ανέβω στο άγαλμα του Ιησού και ήμουν πολύ ασφαλής με τον τρόπο που το έκανα. Μην σκέφτεστε να ανέβετε σε μέρη που είναι επικίνδυνα. Αυτό είναι συχνά παράνομο και δεν είναι και πολύ πρωτότυπο. Σκεφτείτε κάτι πρωτότυπο. Αν και, από την εμπειρία μου, οι καλύτερες selfie είναι οι αυθόρμητες.

Η γωνία κάνει τη διαφορά

Θέλετε να δουν όλοι το διπλοσάγωνό σας και τις σακούλες κάτω από τα μάτια; Όχι βέβαια... Να θυμάστε ότι ο σταρ στη φωτογραφία είστε εσείς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε αυτήν. Λίγοι άνθρωποι δείχνουν όμορφοι φωτογραφημένοι από κάτω.

Κρατήστε το τηλέφωνό σας, τεντώστε το χέρι σας όσο περισσότερο γίνεται και ανεβάστε το ψηλά. Από αυτή τη γωνία δεν θα χρειαστεί καν να ρουφήξετε το στομάχι σας...

Τραβήξτε πολλές λήψεις

Ο αυθορμητισμός καλός είναι, αλλά ας είμαστε και σίγουροι για το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να βγάλετε την τέλεια λήψη, τραβώντας πολλές. Κρατήστε το δάχτυλο στο κουμπί και... πυροβολήστε. Όσο πιο πολλές φωτογραφίες τραβήξετε, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει ανάμεσά τους η τέλεια.

Ο φωτισμός έχει σημασία

Είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της φωτογραφίας, αλλά συχνά τον ξεχνάμε: Βεβαιωθείτε ότι το φως είναι μπροστά σας και όχι στο πλάι ή πίσω σας. Το τελευταίο που θέλετε είναι να βγείτε σαν σκιά. Εκτός αν το επιδιώκετε.

Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ένα θέμα. Για την περίφημη φωτογραφία μου στο Ρίο έπρεπε να κοιτάξω προς τη μεριά του ήλιου, γι αυτό και στις περισσότερες λήψεις είχα τα μάτια μου κλειστά. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να βγάζετε πολλές φωτογραφίες.

Εκμεταλευτείτε το βάθος

Βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία έχει βάθος πεδίου και οι θεατές μπορούν να δουν τι υπάρχει πίσω σας. Για να το πετύχετε αυτό σε μια ψηφιακή μηχανή, χαμηλώστε το διάφραγμα.

Δημιουργήστε ατμόσφαιρα

Αν καταφέρετε να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στη φωτογραφία σας, έχετε πετύχει. Δίνοντας την αίσθηση της κλειστοφοβίας, ή του ιλίγγου για παράδειγμα, θα τη μεταδώσετε στους θεατές. Να είστε, όμως, διακριτικοί. Επειδή κάτι είναι δραματικό, ή εντυπωσιακό, δεν σημαίνει ότι προσφέρεται απαραίτητα για selfie. Κοιτάξτε πόσο εξοργίζεται ο κόσμος με τις φωτογραφίες από το Άουσβιτς, ας πούμε.

Πετάξτε το selfie stick

Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να αντιγράψουν τη φωτογραφία μου στο Ρίο και την κατέστρεψαν χρησιμοποιώντας selfie stick. Το μυστικό είναι να είσαι κοντά στην κάμερα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία μου έδειχνε πολύ πιο τρομακτική απ' όσο ήταν στην πραγματικότητα. Η τρύπα στο κεφάλι του αγάλματος, στην οποία στεκόμουν, ήταν μεγάλη και ασφαλής. Αλλά η λήψη μου με έκανε να φαίνομαι σα να στέκομαι στην άκρη του αγάλματος. Με το selfie stick φαίνεται το μέγεθος της τρύπας και η φωτογραφία χάνει την ιδιαιτερότητά της.

National Selfie Day: An expert's guide to taking epic selfies, Lee Thompson, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ