ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποιος γέμισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με... τηγανητά αυγά; Street art με μήνυμα (pics)

Ποιος γέμισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με... τηγανητά αυγά; Street art με μήνυμα (pics)
Instagram/egg

Τι γυρεύουν τα τηγανητά αυγά-μάτια στα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης; Ποιος τα έβαλε εκεί και με ποιο σκοπό; 

Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το βλέμμα σηκωμένο ψηλά, αντικρίζει κανείς εικόνες από γκράφιτι σε τοίχους κτιρίων με πολλά διαφορετικά σχέδια και μηνύματα. Όπως σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εξάλλου. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που περπατούν συνεχώς με το κεφάλι σκυμμένο πάνω από μια οθόνη κινητού.

Σ' αυτούς απευθύνονται τα τηγανητά αβγά «μάτια» που εμφανίστηκαν σε διάφορα πεζοδρόμια στο κέντρο, στη Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και σε άλλα τυχαία σημεία της πόλης. Μια αναπάντεχη «επίθεση» από γκράφιτι με κεντρικό ήρωα το τηγανητό αβγό, που ομολογουμένως αιφνιδιάζει.

«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, κάτι που θα απευθύνεται ειδικά σε αυτούς που προχωράνε με σκυμμένο κεφάλι επειδή κοιτούν το κινητό τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργός της εικαστικής αυτής παρέμβασης, η «eggonyourway», και εξηγώντας περισσότερο το κίνητρό της συμπληρώνει: «Είναι ωραίο να ακούω κάποιους να το συζητάνε και την άλλη μέρα εντελώς τυχαία να δουν και κάτω από το σπίτι τους ένα τηγανητό αβγό. Επίσης πιστεύω ότι οποιαδήποτε τυχαία ιδέα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέχνη. Ναι, ακόμα και ένα τηγανητό αβγό», λέει και περιγράφει πώς γεννήθηκε η ιδέα.

https://www.instagram.com/p/CBfo_cdJoem

«Ξεκίνησα να κάνω γκράφιτι με άλλο ψευδώνυμο το 2008. Φέτος ήθελα να κάνω κάτι άλλο χωρίς απλώς να γράφω ένα ψευδώνυμο επειδή κατάλαβα ότι μπορεί αυτό να περνάει απαρατήρητο», λέει η «eggonyourway», που μάλλον πέτυχε το στόχο της. «Με αυτό στο μυαλό, ένα ζωγραφισμένο αβγό στο δρόμο σίγουρα κινεί την περιέργεια και σε αυτούς. Μου αρέσει πολύ να βγάζω φωτογραφίες. Οπότε το πού θα ζωγραφίσω τα αβγά, κρίνεται από το πού θα ταίριαζαν στη φωτογραφία», καταλήγει.

https://www.instagram.com/p/B94BBpfgxBj

Το γκράφιτι είναι ακριβό χόμπι

Πώς απαντά σε όσους θεωρούν βανδαλισμό τη συγκεκριμένη τέχνη; «Το γκράφιτι γενικά είναι βανδαλισμός, τέχνη το θεωρεί ο περαστικός που ίσως του αρέσει. Για εμένα προσωπικά που κάνω άλλη δουλειά για να ζήσω, είναι χόμπι και μάλιστα ένα ακριβό χόμπι. Ήδη βλέπω άτομα, που ξέρω προσωπικά, να κάνουν "follow" στη σελίδα στο Instagram χωρίς να ξέρουν ότι είμαι εγώ. Ακόμα και άτομα που συναναστρέφομαι καθημερινά στη δουλειά», λέει η «eggonyourway», που θεωρεί την ανωνυμία απαραίτητη. «Για μένα είναι πολύ σημαντική η ανωνυμία ώστε να μπορώ να παίρνω feedback από τις εντυπώσεις του κόσμου, ωμά και χωρίς αλατοπίπερα, όπως τα αβγά μου», εξηγεί.

https://www.instagram.com/p/B9CUN75AF-q

«Φαντάζομαι μια πόλη γεμάτη τηγανητά αβγά...», καταλήγει, κάνοντας ίσως τον παραλληλισμό με τα μυαλά όλων όσοι έχουν διαρκώς τα μάτια τους στο πεζοδρόμιο, «καρφωμένα για ατελείωτα διαστήματα» στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ