ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το νέο πρόσωπο της Πράγας: Ένα μοναδικό έργο στις όχθες του Μολδάβα

Το νέο πρόσωπο της Πράγας: Ένα μοναδικό έργο στις όχθες του Μολδάβα
Petr Janda / brainwork - Facebook

Ένα εντυπωσιακό έργο πνοής και αστικής αναμόρφωσης μόλις ολοκληρώθηκε στην Πράγα, μετά από δέκα χρόνια αρχιτεκτονικής μελέτης και έργων. 

Επί δέκα χρόνια εργαζόταν ο αρχιτέκτονας Petr Janda και το γραφείο του, «Brainwork» στην αρχιτεκτονική ανανέωση της ακροποταμιάς στην Πράγα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, είναι φανερό ότι πέτυχαν αυτό που ήθελαν, την πολιτιστική και κοινωνική αναβίωση ενός τμήματος της σπονδυλικής στήλης της πρωτεύουσας της Τσεχικής Δημοκρατίας, του ποταμού Βλτάβα, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός με τη γερμανική ονομασία του, Μολδάβας δηλαδή.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο εστίασε στην ανακατασκευή των 20 θόλων στον τοίχο της ακροποταμιάς, οι οποίοι αρχικά χρησίμευαν ως αποθήκες πάγου. Η επέμβαση επιτρέπει τη «συγχώνευση» των θόλων με τον εξωτερικό περίγυρο και με τη μέγιστη δυνατή επαφή τους με την ακροποταμιά: θα φιλοξενήσουν καφέ, κλαμπ, στούντιο, εργαστήρια, γκαλερί, βιβλιοπωλείο και δημόσιες τουαλέτες.

2

@Petr Janda/brainwork - Facebok

Το έργο είχε εξαιρετικές δυσκολίες, καθώς πρόκειται για πολύ παλιές κατασκευές και της αναμόρφωσης έπρεπε να προηγηθούν έργα στήριξης. Το αποτέλεσμα, όμως, δικαιώνει απόλυτα την προσπάθεια.

https://www.instagram.com/p/CBsYh-tAKB6
https://www.instagram.com/p/CBrUrEigUQN
https://www.instagram.com/p/CBsYtwag8-o

ΔΗΜΟΦΙΛΗ