ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Βοήθεια!»: Βρετανοί μουσικοί εκπέμπουν SOS

«Βοήθεια!»: Βρετανοί μουσικοί εκπέμπουν SOS
(Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Εντ Σίραν και οι Rolling Stones ήταν μεταξύ των περίπου 1.500 μουσικών που ένωσαν τις φωνές του ζητώντας σήμερα από τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει την βιομηχανία των ζωντανών μουσικών εκδηλώσεων να επιβιώσει από την πανδημία της Covid-19.

«Το μέλλον για τις συναυλίες και τα φεστιβάλ και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά, φαίνεται ζοφερό», έγραψαν οι μουσικοί σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν.

«Μέχρι να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, που πιθανότατα θα γίνει το 2021 το νωρίτερο, η κυβερνητική υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μαζικών πτωχεύσεων και το τέλος αυτής της παγκόσμιας ηγέτιδας βιομηχανίας».

Η επιστολή ζητά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορούν να ανοίξουν ξανά οι μουσικές σκηνές, καθώς και στήριξη σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Ο Ντάουντεν απάντησε στους μουσικούς με tweet του σήμερα λέγοντας ότι «πιέζει σκληρά για αυτές τις ημερομηνίες και για να σας δώσει ένα σαφές χάρτη πορείας».

Είπε ότι οι αποφάσεις για το εκ νέου άνοιγμα των χώρων ζωντανής μουσικής θα είναι δύσκολες, καθώς σχετίζονται με την πορεία των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μουσικές σκηνές, συναυλίες και φεστιβάλ - συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ Glastonbury - έκλεισαν ή ακυρώθηκαν τον Μάρτιο όταν η πανδημία Covid-19 ξέσπασε στη χώρα.

Η Βρετανία, όπου ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό αγγίζει τους 55.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, βρίσκεται στη διαδικασία σταδιακού ανοίγματος λιανικών καταστημάτων, σχολείων και παμπ.

Οι μουσικοί στην επιστολή τους τονίζουν ότι οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις προσέδωσαν 4,5 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία και στήριξαν 210.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα το 2019.

Η επιστολή υπογράφεται από μουσικούς από όλα τα είδη και τις γενιές, συμπεριλαμβανομένων των Ροντ Στιόυαρτ, Έρικ Κλάπτον, Μπομπ Γκέλντοφ, τους Coldplay, τον Στινγκ και την Ντούα Λίπα καθώς και από παραγωγούς και φορείς αιθουσών συναυλιών και συλλόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ