ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ήρωες του NHS: Οι άνθρωποι που πολεμούν τον κορωνοϊό με το φακό του Rankin

Οι ήρωες του NHS: Οι άνθρωποι που πολεμούν τον κορωνοϊό με το φακό του Rankin
Instagram/Rankin

Ο Rankin είναι ένας από τους γνωστότερους και σημαντικότερους φωτογράφους πορτρέτων, και είναι ελάχιστοι οι διάσημοι που δεν έχουν ποζάρει για το φακό του. Στο τελευταίο του project επέλεξε να φωτογραφίσει τους καθημερινούς ήρωες του NHS, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, που μάχονται τον κορωνοϊό

O Βρετανός φωτογράφος πορτρέτου έστρεψε τον φακό του στους καθημερινούς ήρωες που δεν είναι διάσημοι, στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) που έδωσαν και δίνουν σκληρή και ασταμάτητη μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σε μια σειρά από 12 πορτρέτα, με την οποία τιμάται η 72η επέτειος ίδρυσης του NHS, ο Rankin ρίχνει τους προβολείς στο θαρραλέο ιατρικό προσωπικό από διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια μαία, σε έναν χειριστή κλήσεων έκτακτης ανάγκης, σε μία νοσοκόμα, σε μία καθαρίστρια σε νοσοκομείο, σε ένα μέλος παραϊατρικού προσωπικού κ.ά.

ade williams scaled

@Rankin/NHS

«Έχω εργαστεί στο NHS όταν ήμουν νεότερος, είναι μία δουλειά που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου», είπε ο φωτογράφος.

Πιο πρόσφατα, το 2019, συνεργάστηκε με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Αγγλίας σε μια εθνική εκστρατεία για την ψυχική υγεία.

anne roberts scaled

@Rankin/NHS

Τα πορτρέτα δημιουργήθηκαν σε τέσσερις ημέρες υπό συνθήκες αποκλεισμού με μέτρα προφύλαξης και απόστασης. «Η κοινωνική απόσταση όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους είναι πολύ παράξενη πρέπει να φωνάζουμε από απόσταση δύο μέτρων. Ήμασταν όλοι λίγο νευρικοί, αλλά η συνάντηση με αυτούς τους απίστευτους ανθρώπους μού έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κάθε ένας ήταν πολύ πιο πέρα από τις προσδοκίες μου. Έχουν τόση ταπεινότητα και όλοι είναι τόσο απίστευτοι χαρακτήρες», είπε ο Rankin.

farzana hussain scaled

@Rankin/NHS

Ο φωτογράφος διατήρησε λιτή αισθητική στις φωτογραφίες, οι άνθρωποι που ποζάρουν δεν έχουν μακιγιάζ και έγινε ελάχιστο ρετουσάρισμα. «Ήθελα να αφήσω τους ανθρώπους να μιλήσουν μόνοι τους. Ήθελα απλώς να δω τα μάτια τους και να δω την ανθρωπιά τους γιατί είναι τόσο προφανής όταν τους κοιτάς», πρόσθεσε.

Τα πορτρέτα θα προβάλλονται σε ολόκληρη τη Βρετανία σε στάσεις λεωφορείων, σε πινακίδες και στις γιγαντοθόνες στο Piccadilly Circus του Λονδίνου.

sarah jensen scaled

@Rankin/NHS

«Πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση θα μείνει μαζί μας, δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής είναι τώρα εδώ και θα τους σεβόμαστε. Εάν υπάρχει κάτι θετικό από αυτή την πανδημία -και πολύ λίγα ήταν θετικά- είναι ότι επισπεύσαμε την αλλαγή. Η πραγματική φροντίδα για την κοινότητα και τη χώρα έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Τα επιπόλαια, ρηχά πράγματα δεν είναι πλέον τόσο σημαντικά», κατέληξε ο φωτογράφος.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας: https://www.england.nhs.uk/nhsbirthday/rankin/

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ