ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαμ Μέντες, Σπίλμπεργκ και Netflix αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη στήριξη των καλλιτεχνών

Σαμ Μέντες, Σπίλμπεργκ και Netflix αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη στήριξη των καλλιτεχνών
AP Photo/Chris Pizzello

Ένα νέο Ταμείο για το Θέατρο δημιουργείται στο Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον σκηνοθέτη της ταινίας «1917», Σαμ Μέντες και με τη στήριξη του Netflix και των Στίβεν Σπίλμπεργκ και Αρμάντο Ιανούτσι.

Οι οργανισμοί Θεατρική Εταιρεία Λονδίνου (Society of London Theatre) και UK Theatre θα ιδρύσουν το Ταμείο, το οποίο θα υποστηριχθεί με 500.000 αγγλικές λίρες (623.000 δολάρια) από το Netflix.

Η πρωτοβουλία θα προσφέρει μικρές επιχορηγήσεις στους επαγγελματίες του θεάτρου που έχουν εξαντλήσει τις επιλογές, καθώς τα θέατρα παραμένουν κλειστά εδώ και τέσσερις μήνες λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το Ταμείο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίζει εκείνους που δεν είναι επιλέξιμοι για κρατική βοήθεια και δεν μπόρεσαν να εργαστούν από τότε που οι θεατρικές σκηνές έκλεισαν, από τις 16 Μαρτίου. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μαζί με το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον τομέα των τεχνών, που ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

Με επικεφαλής το Σαμ Μέντες -ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της θεατρικής κοινότητας κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού- το Ταμείο θα προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε εκατοντάδες εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες του θεάτρου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μέντες, σύμφωνα με το Variety, είπε: «Χιλιάδες επαγγελματίες του θεάτρου στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να λάβουν βοήθεια από τα υπάρχοντα κυβερνητικά προγράμματα. Χρειάζονται βοήθεια τώρα».

«Έχουμε δημιουργήσει ένα Ταμείο στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι πιο ευάλωτοι επαγγελματίες του θεάτρου. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του θεάτρου που δεν έχουν τα βασικά, για όσους δεν μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι ή να πληρώσουν λογαριασμούς, ή για όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα εντελώς», είπε ο σκηνοθέτης.

Ενώ το Netflix υποστήριξε στο παρελθόν ένα Ταμείο του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για εργαζόμενους σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα χωρίς προηγούμενο βήμα στήριξης του βρετανικού θεάτρου για τον γίγαντα του streaming. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς έκπληξη με δεδομένο ότι πολλοί Βρετανοί κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί ηθοποιοί αναδύονται από τον κόσμο του θεάτρου και συνεχίζουν να εργάζονται και στους δύο τομείς για μεγάλο χρονικό διάστημα στην καριέρα τους.

Πριν από λίγο καιρό, ο Βρετανός -βραβευμένος με Όσκαρ- σκηνοθέτης Σαμ Μέντες, με άρθρο του στους Financial Times είχε επιτεθεί στις υπηρεσίες streaming που κέρδισαν «εκατομμύρια» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, την ίδια ώρα που όσοι εργάζονται στο θέατρο και στα ζωντανά θεάματα έχουν πληγεί από την καραντίνα.

Ο Σαμ Μέντες επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες όπως η Netflix έχουν επωφεληθεί από τα άτομα που μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έγραψε: «Ενώ ένα τεράστιο ποσοστό εργαζομένων έχουν υποφέρει τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχουν επίσης πολλοί που έγιναν πλούσιοι από την Covid-19» και πρότεινε εταιρείες που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας να βοηθήσουν οικονομικά για να σώσουν τα θέατρα.

Τελικά, η έκκλησή του εισακούστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ