ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζον Τραβόλτα: Οι τρεις τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του

Τζον Τραβόλτα: Οι τρεις τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του
ΑΡ Photo

Ο πρόωρος θάνατος της Κέλι Πρέστον δεν είναι ο πρώτος με τον οποίο πρέπει να παλέψει ο Τζον Τραβόλτα. Ο ηθοποιός έχει έλθει αντιμέτωπος με μια πανομοιότυπη τραγωδία και με μία ακόμα -μάλλον χειρότερη- στο παρελθόν του. 

Το 1977, μια ταινία, το «Saturday Night Fever», έκανε τρελή επιτυχία και έφερε το ευρύ κοινό σε επαφή με πολλά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα: Τη μουσική των Bee Gees, τη disco κουλτούρα και βέβαια το νεαρό Τζον Τραβόλτα, που με το λευκό κοστούμι το οποίο τώρα φαίνεται πολύ gringe, τότε έδειχνε σχεδόν απόκοσμος.

Στα 23 του χρόνια, ο Τραβόλτα έβλεπε τη φήμη του να εκτοξεύεται στα ύψη μετά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία. «Χόρτασα από επιτυχία» έλεγε στο People και το μέλλον του ήταν λαμπρότατο, είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο για τρεις ταινίες του ενός εκατομμυρίου δολαρίων η μία.

Τι άλλο θα μπορούσε να θέλει; Πιθανότατα θα τα αντάλλασε όλα αυτά με ένα και μοναδικό πράγμα: Να είχε κρατηθεί στη ζωή η τότε σύντροφός του, η ηθοποιός Νταϊάνα Χάιλαντ.

Η Χάιλαντ, ηθοποιός παλαιάς κοπής, της γενιάς και του στιλ της Γκρέις Κέλι, είχε γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από το ρόλο της στο περίφημο Πέιτον Πλέις. Όμως ήταν ένας άλλος ρόλος που άλλαξε τη ζωή της, ή τουλάχιστον όση της απέμενε. Το 1975 είχε παίξει τη μητέρα του Τραβόλτα στην ταινία του ABC «Boy in the Plastic Bubble».

11 Σεπτεμβρίου 1977, Ο Τζον Τραβόλτα παραλαμβάνει το βραβείο Emmy που απενεμείθη μετά θάνατον στη σύντροφό του και συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία The Boy In The Plastic Bubble, Νταϊάνα Χάιλαντ (@TVA/PictureGroup/Invision for the Academy of Television Arts & Sciences/AP Images)

Ερωτεύθηκαν κεραυνοβόλα παρά το γεγονός ότι εκείνος ήταν 21 ετών κι εκείνη 39 και έγιναν ανοιχτά ζευγάρι. Η Χάιλαντ είχε ήδη κάνει μαστεκτομή δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά όλοι ήταν αισιόδοξοι: Οι γιατροί, η ίδια και φυσικά ο Τραβόλτα.

Έζησαν μαζί στο Λος Άντζελες για ένα χρόνο, μαζί και με τον τετράχρονο γιο εκείνης. Όταν ο καρκίνος επέστρεψε, η Χάιλαντ πάλεψε, αλλά το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο. «Δεν ήξερε ότι θα πεθάνει μέχρι δύο εβδομάδας πριν το θάνατό της», είχε αποκαλύψει αργότερα ο Τραβόλτα. «Όταν τη γνώρισα, πιστεύαμε ότι ο καρκίνος είχε φύγει».

«Δεν είχα ερωτευτεί ποτέ ξανά στη ζωή μου. Νόμιζα ότι είχα ερωτευτεί, αλλά όταν τη γνώρισα κατάλαβα τι είναι ο έρωτας".

Όταν ο Τραβόλτα έφυγε για να γυρίσει το Saturday Night Fever, στην ανατολική ακτή, η Χάιλαντ έμεινε στο Λος Άντζελες και έδωσε τη δική της μάχη. Μιλoύσαν επί ώρες στο τηλέφωνο και όταν πλέον ήταν δεδομένο ότι ο θάνατος πλησιάζει, ο Τραβόλτα διέκοψε τα γυρίσματα και επέστρεψε κοντά της. Μια μέρα πριν το θάνατό της περπάτησαν μαζί στον κήπο του σπιτιού τους. Στις 27 Μαρτίου «ένοιωσα απλώς την ανάσα της να φεύγει, όπως την είχα αγκαλιά», είπε ο Τραβόλτα.

«Εάν ζούσε θα την είχα παντρευτεί και θα είχαμε μετακομίσει σε ένα μεγαλύτερο σπίτι», είχε πει ο ο ηθοποιός λίγο μετά το θάνατό της.

Ήταν η εποχή που ο Τραβόλτα στράφηκε στη Σαϊεντολογία, η οποία τον βοήθησε να περάσει αυτό που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «οι δέκα πιο δύσκολες εβδομάδες της ζωής μου». Η Σαϊεντολογία και η δουλειά του. Λίγο μετά το θάνατο της Χάιλαντ και την ολοκλήρωση του Saturday Night, έκανε ένα διάλειμμα μόλις 10 ημερών και άρχισε τα γυρίσματα του Grease.

Μετά το θάνατο της Χάιλαντ έμεινε μόνος του για αρκετό καιρό. Με την Κέλι Πρέστον γνωρίστηκαν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1987, στα γυρίσματα της ταινίας The Experts. Στη δική τους περίπτωση τα πράγματα ήταν κάπως πιο περίπλοκα, καθώς η Πρέστον ήταν τότε παντρεμένη με τον «λάθος άντρα», όπως είχε πει η ίδια, τον ηθοποιό Κέβιν Γκέιτζ. Συμβαίνουν αυτά, διορθώνονται όμως κιόλας.

Και το διόρθωσαν: Οι δύο τους πήραν διαζύγιο λίγο αργότερα και η Πρέστον παντρεύτηκε τον Τραβόλτα, ο οποίος απεδείχθη ο σωστός άντρας, το Σεπτέμβριο του 1991. Έκαναν τρία παιδιά, τον Τζετ, την Έλα και τον Μπέντζαμιν, που μάλλον δεν πήρε τυχαία το όνομα Βενιαμίν.

Στις 2 Ιανουαρίου 2009 η παραμυθένια ζωή τους μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ο Τζετ, που υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις σε όλη του τη ζωή και ήταν αυτιστικός, έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου οικογενειακού ταξιδιού στις Μπαχάμες.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε.

Το πένθος της οικογένειας αμαυρώθηκε από μια παράξενη ιστορία εκβιασμού εις βάρος του Τραβόλτα, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε κάνει μια μεγάλη ασφάλεια στο όνομα του γιου του και άρα θα μπορούσε να είναι ύποπτος για το θάνατό του. Ο Τραβόλτα μήνυσε έναν δικηγόρο στις Μπαχάμες, η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά τελικά «για το καλό της οικογένειάς του», αποφάσισε να μην τη συνεχίσει. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τζετ, η Πρέστον εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος. Και ιδού ο Βενιαμίν...

Η μάχη της ίδιας της Πρέστον με τον καρκίνο του στήθους δόθηκε εντελώς αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για δύο χρόνια. Η κατάληξή της ήταν η επανάληψη όσων είχε ζήσει ο Τραβόλτα πριν από 40 χρόνια.

Μια περίπτωση κατά την οποία η ιστορία δεν επανελήφθη ως φάρσα, αλλά ως μια ακόμα τραγωδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ