ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο κορωνοϊός γυρίζει το σινεμά σε άλλες δεκαετίες: Κλασικά φιλμ και drive-in σαρώνουν

Ο κορωνοϊός γυρίζει το σινεμά σε άλλες δεκαετίες: Κλασικά φιλμ και drive-in σαρώνουν
Imdb

Πέρα από την τεράστια ζημιά που έκανε στην κινηματογραφική βιομηχανία, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επανέφερε τις κινηματογραφικές μας συνήθειες μερικές δεκαετίες πίσω. Τα drive-in κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις ΗΠΑ και αλλού, ενώ στην κορυφή του box office βλέπει κανείς ταινίες δεκαετιών...

Με την απουσία νέων ταινιών και την αναστάτωση που επέφερε στην κινηματογραφική βιομηχανία ο κορωνοϊός, τα κλασικά φλμ γνωρίζουν μέρες δόξας, κατακτώντας το box office παγκοσμίως.

Είναι κάπως throwback να βλέπεις στην κορυφή του αμερικανικού (που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο) box office ταινίες όπως το «StarWars Επεισόδιο V: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται». Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ταινία γυρίστηκε πριν από 30 χρόνια...

Τα έσοδα για την επανακυκλοφορία της συγκεκριμένης ταινίας έφτασαν στο μισό εκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα τριήμερο και παίχτηκε σε περίπου 500 αίθουσες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα φιλοξενούσαν πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που θα σάρωναν τα ταμεία.

Το σινεφίλ κοινό έχει αυτή την εποχή την αυκαιρία να κάνει μια επανάληψη, βλέποντας στο σινεμά ταινίες όπως το «Ghostbusters», το «Jurassic Park» και τα «Σαγόνια του Καρχαρία», οι οποίες επίσης πήγαν θαυμάσια ανεβάζοντας κατά μισό εκατομμύριο δολάρια έκαστη τα συνολικά έσοδα που έχουν αποφέρει στους παραγωγούς τους.

O Στίβεν Σπίλμπεργκ γίνεται κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος για τα Σαγόνια του Καρχαρία, που γύρισε το 1975 (@Imdb)

Κάτι καθόλου άσχημο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ταινία του Λούκας, για παράδειγμα, έχει αποφέρει ως τώρα στην 30χρονη πορεία της, περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια στον παραγωγό. Μερικά ακόμα δεν χάλασαν ποτέ κανέναν.

Από κοντά ακολουθούν το «Black Panther» και το «Inside Out», ταινίες της Disney και αυτές, οι οποίες παίζονται σε λίγες αίθουσες μεν, με τεράστια προσέλευση κοινού δε. Κάτι που δείχνει ότι το κοινό διψάει για τη μεγάλη οθόνη και όχι μόνο για τις μεγάλες πρεμιέρες.

(@AP Photo/Ashley Landis)

Στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτοί περίπου χίλιοι κινηματογράφοι και από αυτούς το ένα τρίτο είναι drive-in. Τα drive-in, άλλο ένα throwback, φαίνεται ότι κερδίζουν και πάλι έδαφος και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς η πλειοψηφία των πιο κερδοφόρων κινηματογράφων στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ