ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Στιβ Τζομπς που σήμερα θα γιόρταζε τα 61α γενέθλια του

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Στιβ Τζομπς που σήμερα θα γιόρταζε τα 61α γενέθλια του

Σήμερα ο οραματιστής και αμφιλεγόμενος για τις πρακτικές του επιχειρηματίας Στιβ Τζομπς θα γιόρταζε τα 61α γενέθλια του. 

"Ήμουν τυχερός - πολύ νωρίς ανακάλυψα τι ήθελα να κάνω στη ζωή. Ο Woz κι εγώ ξεκινήσαμε την Apple στο γκαράζ του σπιτιού των δικών μου, όταν εγώ ήμουν 20 χρόνων. Δουλέψαμε σκληρά και σε 10 χρόνια η Apple είχε αναπτυχθεί από μια δουλειά που την κάνανε δύο άνθρωποι μέσα σε ένα γκαράζ σπιτιού σε μια εταιρεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους" έλεγε ο Στιβ Τζομπς στους φοιτητές του Στάνφορντ. Σήμερα ο Τιμ Κούκ, διάδοχος του στο τιμόνι της Apple έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Twitter του υπενθυμίζοντας τη γενέθλια ημέρα.

Καθώς οι περισσότεροι μνημονεύουν την αδιαμφισβήτητη ευφυία του Σύρου σε καταγωγή Τζομπς βγάζουμε από το θησαυροφυλάκιο της μνήμης περίεργα, εκκεντρικά και σύμφωνα με τους αναρίθμητους βιογράφους του Τζομπς αληθινά trivia για τον άντρα που λείπει ακριβώς σε όσους δεν λείπει καθόλου.

Ο Τζομπς αρνήθηκε μεταμόσχευση συκωτιού από τον Τιμ Κουκ

Ο τωρινός CEO της Apple θέλησε να δώσει ένα κομμάτι από το συκώτι του προκειμένου να κάνει μεταμόσχευση, κάτι που ο Τζομπς αρνήθηκε κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, το έκανε γιατί είχε ήδη φροντίσει να πειράξει το σύστημα καταχώρησης για μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομειακό ίδρυμα που τον φρόντισε για να κάνει την επέμβαση νωρίτερα από άλλους.

Ο Τζομπς δεν δεχόταν την αργοπορία στη δουλειά

Όταν μάλιστα μια από τις προσωπικές του βοηθούς άργησε να εμφανιστεί στο γραφείο με τη δικαιολογία ότι το αμάξι της δεν ξεκινούσε γιατί ήταν παλιό, ο Τζομπς επέστρεψε την επομένη με ένα κλειδί Jaguar. “Eίναι δικό σου, μην αργήσεις ποτέ ξανά” φέρεται να της είπε.

Ο Τζομπς φταίει για την κατάρρευση της Apple το 1997

Yπάρχει εκεί στο Kουπερτίνο η φημολογία ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε την Apple είναι και εκείνος που προκάλεσε ανταρσία στο διοικητικό συμβούλιο του 1997, όταν ως ανώνυμος επενδυτής πούλησε περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια μετοχές της εταιρίας κάνοντας την να αιμορραγήσει στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή κατέρρευσε τόσο που έκανε αναγκαία την αλλαγή στο ΔΣ της εταιρίας. Ο Τζομπς επέστρεψε εκεί που ανήκε και ίσως το κατάφερε με τρόπο μακιαβελικό.

Ο Στιβ Τζομπς ήταν ένας απίθανος κλέφτης

Στο ντοκιµαντέρ Pirates of Silicon Valley εξιστορείτε η ίδρυση της Apple Computer Corporation και Microsoft Inc. Εάν το βρεις και το παρακολουθήσεις θα καταλάβεις γιατί ο Τζοµπς συχνά δήλωνε ότι οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν και οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες κλέβουν. Φρόντισε να το επιβεβαιώσει καθώς πολλά από τα στοιχεία που έκαναν την Apple καινοτόµα εταιρεία είχαν κλαπεί από άλλες εταιρίες. Το visual interface ήταν εφεύρεση της Xerox, ο σχεδιασµός του iPod ήταν βασισµένος σε φορητό ραδιόφωνο της Braun κοκ. Μάλιστα όταν ο Τζομπς κατηγόρησε τον Μπιλ Γκέιτς ότι είχε κλέψει τη Xerox ο διοπτροφόρος φέρεται να είπε: “Στιβ, νομίζω συνέβη κάπως έτσι. Είχαμε και οι δύο τον ίδιο πλούσιο γείτονα, τη Xerox, μπήκα να τον ληστέψω και όπως φάνηκε είχες την ίδια ιδέα πριν από εμένα”.

O Στιβ Τζομπς δεν ήταν φιλάνθρωπος

Στον αντίποδα του Γκέιτς που έχει κάνει τις δωρεές πολιτική και προπαγάνδα του, ο Τζομπς δεν υπήρξε το ίδιο γενναιόδωρος με τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Όταν επέστρεψε για δεύτερη φορά στα ηνία της Apple το 1997 διέκοψε εντελώς τις δωρεές.

Ο Στιβ Τζομπς ήταν ένα πολύ σκληρό αφεντικό

Άδικο, κακότροπο, βασανιστικό. Αυτό ισχυρίστηκε δημοσίευμα του Forbes που τον κατέταξε σε ένα από τα σκληρότερα αφεντικά που έχουν περάσει ποτέ από τον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα ο Τζομπς δεν δίσταζε να απολύσει άτομα χωρίς να πληρώσει αποζημιώσεις, όπως στην περίπτωση των περικοπών στην Pixar ή να “πουλήσει” τον φίλο του και συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, όταν ξεκινούσαν μαζί δουλεύοντας για την Atari, για να εισπράξει το bonus ενός project μόνο για τον εαυτό του.

Ο Στιβ Τζομπς πίστευε ότι η ευγένεια είναι ματαιοδοξία

Σύμφωνα με το πορτρέτο του σχεδιαστή της Apple Τζόνι Άιβ που δημοσίευσε ο New Yorker οι δυο τους συγκρούστηκαν πολλές φορές όταν ο Άιβ ζήτησε από τον Τζομπς να είναι πιο ευγενικός με τους υπαλλήλους όταν φτάνουν στα όρια τους. Ο ηγέτης της Apple διαφώνησε. “Δεν νοιάζεσαι πως νιώθουν. Απλά είσαι φιλάρεσκος και θέλεις να σε συμπαθούν”του απάντησε υπενθυμίζοντας του ότι οι προϊστάμενοι δεν πρέπει να νοιάζονται για την συμπάθεια των υπαλλήλων τους αφού κάτι τέτοιο είναι μια έκφραση ματαιοδοξίας.

Ο Στιβ Τζομπς δεν πλενόταν συχνά

Σύμφωνα με ανεπίσημη βιογραφία του ο Τζομπς θεωρούσε ότι τρώγοντας μόνο φρούτα και λαχανικά, φρόντιζε το σώμα του για να μην εκκρίνει τοξίνες. Οπότε και δεν έκανε μπάνιο γεγονός που ανάγκασε το αφεντικό του στην Atari να του δώσει τη νυχτερινή βάρδια για να μην υποφέρουν οι υπόλοιποι...

Ο Στιβ Τζομπς ήταν τρολ

Σε δημοσίευμα του FastCompany αναφέρεται ότι ο Τζομπς ήθελε να δημιουργήσει ένα μικρό avatar που θα εμφανιζόταν στην οθόνη του Macintosh σου μετά από 1000 επανεκκινήσεις. Θα εμφανιζόταν στιγμιαία, τόσο όσο να κάνει τον χρήστη να απορήσει αν έβλεπε καλά ή το μυαλό του έπαιζε τερτίπια.

Ο Στιβ Τζομπς έχει θαφτεί κάπου που δεν γνωρίζει κανείς

Ή έστω κανείς πέρα από τους δικούς του ανθρώπους. Η ταφόπλακα του Στιβ Τζομπς δεν γράφει κάτι. Μινιμαλιστής ακόμη και μετά το θάνατο του; Όχι, απλά ο Τζομπς δεν θέλησε να επισκέπτονται φανατικοί της Apple την τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο του Palo Alto.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 σταθμοί ζωής που όρισαν τον Στιβ Τζομπς

"Mείνε διψασμένος, κάνε την τρέλα σου". Όταν ο Στιβ Τζομπς έδωσε έμπνευση σε πολλούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ